Gaan jullie uit elkaar en kiezen jullie voor een co-ouderschap? Dan houdt dat in dat de omgangsregeling fifty-fifty wordt verdeeld. Jullie hebben de kinderen allebei ongeveer evenveel. Een co-ouderschap kun je alleen afspreken als jullie dit allebei willen. Het afdwingen hiervan is niet makkelijk. Dit vooral omdat het bij een co-ouderschap heel belangrijk is dat jullie goed met elkaar kunnen overleggen. Heb je eenmaal een co-ouderschap, dan is het lastig hier weer vanaf te komen. Denk er dus goed over na voor je je hier op vast legt.

Kinderalimentatie bij co-ouderschap

Ook bij co-ouderschap is er sprake van kinderalimentatie. Degene met het hoogste inkomen zal nog altijd een bijdrage moeten betalen aan degene met het laagste inkomen. Dit om de financiële situaties bij beide ouders zo min mogelijk te laten verschillen. Het staat jullie vrij om samen afspraken te maken over de hoogte van de alimentatie. Komen jullie er samen niet uit, dan stelt de rechter alsnog de kinderalimentatie vast.

Kinderrekening

Een andere mogelijkheid die vaak bij co-ouderschap wordt toegepast is het in het leven roepen van een kinderrekening. Dit is een rekening die allebei de ouders kunnen inzien en waar de kinderbijslag en de alimentatie op worden gestort. Dit geeft jullie allebei de mogelijkheid om noodzakelijke spullen voor jullie kind aan te schaffen en geeft ook openheid over waar het geld aan uit wordt gegeven. Puntje van kritiek hierbij is dat kinderalimentatie niet alleen bedoeld is voor kleding, schoenen enz. Maar ook voor de dagelijkse kosten zoals eten, gas, water licht e.d. Hier wordt nu niet in voorzien, terwijl dat eigenlijk wel de bedoeling is.

Paula en Gerard hebben samen twee kinderen Tom (12) en Lisa (10). Ze zijn uit elkaar gegroeid en hebben besloten dat het beter is om uit elkaar te gaan. Ze kunnen goed met elkaar overleggen en willen dan ook proberen om alles samen zo goed mogelijk te regelen. Paula en Gerard willen graag de zorg voor de kinderen gelijk verdelen en ook de kinderen vinden dit een goed idee. De keuze voor een co-ouderschap is snel gemaakt.

De inkomens van de ouders liggen echter wel flink uit elkaar. Gerard is een manager met een full-time baan en een vrij hoog inkomen, terwijl Paula part-time aan het werk is als kapster. De verschillen tussen de twee huishoudens zijn dus best groot. Om dit recht te trekken is het belangrijk dat er afspraken worden gemaakt over de kinderalimentatie.

Gerard en Paula vinden dit best een lastig punt. Zij weten niet goed hoe zij dit nou het beste kunnen berekenen, maar willen wel graag een eerlijke afspraak maken. Zij besluiten dan ook om een onafhankelijke alimentatieberekening te laten maken. Zo weten zij zeker dat het goed zit. De uiteindelijke berekening wordt door hen ondertekend en wordt toegevoegd aan het ouderschapsplan. Zo is het pakket aan afspraken compleet!

Kinderbijslag

Bij co-ouderschap hebben beide ouders recht op de helft van de kinderbijslag. Wordt er kinderalimentatie betaald, dan is het belangrijk om hier ook de onderlinge afspraken over de kinderbijslag in te betrekken. De kinderbijslag wordt namelijk verrekend bij het vaststellen van de hoogte van de kinderalimentatie.

Kindgebonden budget

Het kindgebonden budget kan maar aan één persoon worden uitgekeerd en is afhankelijk van het inkomen. Het is dan ook het meest logisch dat degene met het laagste inkomen het kindgebonden budget toegewezen krijgt. Het is aan jullie om hier samen afspraken over te maken. Het kindgebonden budget heeft ook weer effect op de hoogte van de kinderalimentatie.

Berekenen

Maken jullie samen alle afspraken over het co-ouderschap, dan kunnen jullie de afspraken over de kinderalimentatie hier ook in meenemen. Vinden jullie het lastig om tot een bedrag te komen, dan kan het helpen om hier een berekening voor te laten maken. Wij helpen je hier graag bij. Zo weten jullie allebei zeker dat er een eerlijk bedrag wordt afgesproken. Deze berekening kunnen jullie dan opnemen in het ouderschapsplan.

Lukt het jullie niet om onderling afspraken te maken over de hoogte van de kinderalimentatie, dan zou een mediator of advocaat hierbij kunnen helpen.

Specialist

Willen jullie een co-ouderschap gaan afspreken, dan is het slim om hier een specialist bij in te schakelen. Deze zorgt ervoor dat alles op de juiste manier op papier wordt gezet, dat er goede afspraken worden gemaakt en dat er een goed alimentatiebedrag wordt afgesproken. Ben jij op zoek naar een specialist die hierbij kan helpen? Neem dan contact op met onze juridische medewerkers. Zij luisteren naar jouw verhaal en bekijken welke juridische vervolgstappen slim zijn. Bel ons  op 088-6002803 (gebruikelijke belkosten) of laat een berichtje achter op ons contactformulier.