Alimentatie & co-ouderschap

Verdeelsleutel

Ouders die na een echtscheiding het co-ouderschap aangaan, kiezen ervoor de praktische en financiële zorg zoveel mogelijk gelijkwaardig te verdelen. In het algemeen gebeurt dit op een fiftyfifty basis. Wanneer er een behoorlijk verschil tussen de inkomens van de ex-partners zit, kunnen zij kiezen voor een andere verdeelsleutel.

Kinderalimentatie

Bij co-ouderschap zijn de ex-partners vaak nog ‘on speaking terms’. Zij maken dan zelf afspraken over de financiële kant van de verzorging van de kinderen. Komt u er samen niet uit, dan stelt de rechter alsnog de kinderalimentatie vast.

Partneralimentatie

Ouders die kiezen voor co-ouderschap, hebben meestal beide een inkomen. Alleen bij aanzienlijke inkomensverschillen, worden er afspraken gemaakt over kinder- en/of partneralimentatie. Partneralimentatie wordt alleen toegekend indien, na vaststelling van de hoogte van de te betalen kinderalimentatie, er nog voldoende financiële ruimte over is.

Kinderbijslag

Bij co-ouderschap hebben beide ouders recht op de helft van de kinderbijslag. In geval van betaling van kinderalimentatie is het belangrijk de onderlinge afspraken over kinderbijslag hierbij te betrekken. De kinderbijslag wordt namelijk verrekend bij het vaststellen van de hoogte van de kinderalimentatie.

Nuttige informatie? Vertel het verder!

Direct hulp nodig?
 

0900 4455600

(40 cent per minuut)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

Alimentatiewijzer op Facebook Alimentatiewijzer op Linkedin Alimentatiewijzer op Twitter