Alimentatie & hypotheek

Bij het verstrekken van een hypotheek wordt er rekening gehouden met de waarde van een eigen woning, het inkomen en de financiële verplichtingen. Alimentatie valt ook onder de financiële verplichtingen en kan dus een rol spelen bij het verkrijgen van een hypotheek.

Partneralimentatie

Wanneer u aan uw partner alimentatie betaalt, dan wordt uw leencapaciteit hierdoor beperkt. Het bedrag aan alimentatie moet namelijk van het inkomen afgetrokken worden. De spelregels hiervoor verschillen per hypotheekverstrekker. Mocht u echter partneralimentatie ontvangen, dan mag dat meegenomen worden als inkomen voor de hypotheek. Dit is echter niet vanzelfsprekend, aangezien alimentatie voor de bank een onzekere inkomensfactor is.

Kinderalimentatie

Het betalen of ontvangen van kinderalimentatie heeft geen invloed op het verkrijgen van een hypotheek. Kinderalimentatie wordt nooit als inkomen gezien.

Laagste lasten hypotheek

Door uw scheiding let u misschien extra op uw uitgaven. Een lage hypotheeklast is wellicht wenselijker dan ooit.

Maatwerkadvies
Een echtscheiding kan de aanleiding zijn voor herziening van uw hypotheek. Uw persoonlijke situatie verandert, waardoor eerdere hypotheekkeuzes niet langer aansluiten bij de actualiteit. U komt dan met vragen te zitten. Kan ik in mijn woning blijven wonen nu ik naast de woonlasten ook alimentatie moet betalen? Verandert mijn draagkracht bij een hogere hypotheek? Moet ik meer alimentatie betalen, wanneer mijn hypotheek vervalt? Via het aanvraagformulier kunt u de hulp van een financieel deskundige inschakelen.

Draagkracht

Een verhoging van uw hypotheek houdt in dat uw draagkracht wijzigt. Deze draagkrachtwijziging betekent echter niet dat de kinder- en/of partneralimentatie wordt verlaagd. Met andere woorden een vrijwillige verhoging van uw hypotheek heeft geen invloed op de vastgestelde alimentatie, die uw ex-partner en kinderen van u krijgen.

Bent u echter gedwongen uw huis te verkopen en te gaan huren, dan kan dat invloed hebben op de alimentatie. Door verlaging van uw woonlasten ontstaat er meer draagkracht. Meer draagkracht houdt een mogelijke verhoging van de alimentatie in voor uw kinderen of ex-partner.

Wanneer het huurbedrag hoger ligt dan uw huidige netto hypotheeklast ontstaat er minder draagkracht. De rechter zal in dat geval kijken of u niets te verwijten valt en eventueel overgaan tot het opnieuw vaststellen van het alimentatiebedrag.

Nuttige informatie? Vertel het verder!

Direct hulp nodig?
 

0900 4455600

(40 cent per minuut)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

Alimentatiewijzer op Facebook Alimentatiewijzer op Linkedin Alimentatiewijzer op Twitter