“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Alimentatie verzekeren

  • Komt de ex te overlijden, dan stopt de alimentatie.
  • Hier kun je je tegen verzekeren met een alimentatieverzekering.
  • Ook het afkopen van de alimentatie geeft je meer zekerheid.
9,5
Klanten vertellen

1296 beoordelingen

Lees voor

Je weet nooit 100% zeker of je de alimentatie die jullie hebben afgesproken ook echt gaat ontvangen. Ingrijpende gebeurtenissen zoals arbeidsongeschiktheid, ontslag, overlijden of faillissement kunnen roet in het eten gooien en flink wat effect hebben op het alimentatiebedrag. Komt de alimentatiebetaler te overlijden, dan stopt de alimentatie direct. In de andere gevallen is het mogelijk dat de alimentatie flink wordt verlaagd of zelfs nihil wordt gesteld of dat de ex gewoonweg niet meer betaalt.

Dit betekent dus eigenlijk dat de alimentatie een vrij onzekere factor is. Dit terwijl je er vaak wel van afhankelijk bent wat betreft het betalen van je rekeningen. Op het moment dat zo’n bedrag wegvalt, kan dat nogal wat vervelende gevolgen hebben. Er zijn wel een aantal oplossingen die je wat meer zekerheid kunnen bieden.

Alimentatieverzekering

Om een stukje onzekerheid weg te nemen kun je de alimentatie verzekeren. Een alimentatieverzekering zorgt ervoor dat je de kinder- en of partneralimentatie blijft ontvangen als je ex komt te overlijden. Je kunt op deze manier de alimentatie-inkomsten beschermen.

Overweeg je de alimentatie te verzekeren? Meer informatie en een vrijblijvende berekening vind je op de pagina alimentatieverzekering.

Afkopen partneralimentatie

Wil je alle risico’s van overlijden, wanbetaling of alimentatieherziening uitsluiten, denk dan eens na over het afkopen van alimentatie. De ex betaalt jou een bedrag ineens, waarmee de verplichting van de alimentatie in één keer wordt afgekocht. Alleen partneralimentatie is afkoopbaar, kinderalimentatie niet.

Het afkoopbedrag kan bijvoorbeeld gestort worden als koopsom bij een verzekeraar voor de aankoop van een lijfrente. Deze keert dan bijvoorbeeld maandelijks een bepaald bedrag uit. In plaats van een storting bij een verzekeraar kun je het geld op je rekening zetten en gebruiken voor het levensonderhoud.

Bij het afkopen van alimentatie krijg je in een keer een flink bedrag uitgekeerd. Dit heeft invloed op de belastingen en toeslagen. Laat je dan ook altijd goed informeren door een financieel adviseur voor je tot afkopen over gaat.

Let op:
Maken jullie afspraken over het afkopen van de alimentatie? Sta dan ook stil bij de fiscale gevolgen. Als jij in een keer een groot bedrag van je ex krijgt, dan kan dit ervoor zorgen dat je in een andere Belastingschijf terecht komt. Dit kan er voor zorgen dat je ineens flink wat moet afdragen aan de Belastingdienst. Laat je altijd goed informeren door een financieel adviseur.

Wanbetaling alimentatie

Helaas komt het maar al te vaak voor dat een ex besluit de alimentatie niet meer te betalen. Hij/zij vindt het bedrag te hoog, is het niet eens met de manier waarop jij het uitgeeft of heeft een nieuwe partner die zich ermee bemoeit. Het niet betalen van de alimentatie brengt niet alleen de nodige stress met zich mee, maar kan ook zorgen voor financiële problemen. Gelukkig is het vaak mogelijk de alimentatie op te eisen.

Meer informatie