Als de ex zijn afspraken over de kinderalimentatie niet nakomt kun je het beste direct actie ondernemen. Is er een beschikking en is de achterstand niet groter dan zes maanden, dan kun je het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) om hulp vragen. Is er een langere achterstand, wil je sneller geholpen worden of heb je geen beschikking? Dan kunnen wij je in contact brengen met het Nationaal Loket Alimentatie Inning (NLAI). Zij kunnen je helpen om te krijgen waar je recht op hebt.

Let op:
Meestal beginnen de problemen met het inhouden van bepaalde zaken op de alimentatie. Zo heeft de ex bijvoorbeeld iets voor de kinderen gekocht en trekt dit bedrag af van de alimentatie. Dat mag niet! Pak dit soort gedrag meteen aan!

Wanneer moet ik hulp vragen?

Problemen met het betalen van de kinderalimentatie komen steeds vaker voor. Als de ex de kinderalimentatie niet betaalt zorgt dit voor veel stress. Soms zorgt het zelfs voor geldproblemen. De rekeningen moeten natuurlijk gewoon betaald worden. Het is dan ook belangrijk om dit soort problemen zo snel mogelijk op te lossen. Hoe eerder je actie onderneemt hoe beter! Daarmee geef je namelijk ook een hele duidelijke boodschap naar de ex.

Waarom wordt kinderalimentatie niet betaald?

De belangrijkste redenen waarom exen niet betalen op een rijtje:

  • Het niet eens zijn met de hoogte van het bedrag.
  • Betaling van de alimentatie niet nodig vinden.
  • Er is een nieuwe partner die het niet eens is met het bedrag.
  • Niet weten waar het aan wordt uitgegeven.
  • Geldproblemen.

Van al deze redenen is alleen de laatste een gegronde reden. Toch mag de ex ook dan niet zomaar stoppen met kinderalimentatie betalen. Hij/zij zal dit officieel via de rechter moeten regelen of samen met jouw nieuwe afspraken moeten maken.

Hulp innen kinderalimentatie

Hoe zijn jullie afspraken over de kinderalimentatie gemaakt? Dat is een belangrijke vraag om te kijken wie je kan helpen als er een achterstand is. Is de kinderalimentatie via de rechter vastgesteld? Dan kan het LBIO je helpen. Je moet dan wel aan hun eisen voldoen.

Bij het NLAI kun je eigenlijk altijd terecht. Zij kunnen zelfs actie ondernemen als er alleen mondelinge afspraken zijn.

Let op:
De verschillen tussen het LBIO, het NLAI en een incassobureau zijn groot. Jouw persoonlijke situatie bepaalt naar welke instantie je het beste toe kunt gaan. Neem gerust contact op met onze medewerkers via 088-6002803 (gebruikelijke belkosten). Zij kunnen je precies vertellen wat in jouw situatie verstandig is.