Wij ontvangen vaak de vraag hoe het zit met de alimentatieplicht in samengestelde gezinnen. In de regel zijn biologische en juridische ouders verplicht alimentatie te betalen. Stiefouders zijn dit enkel verplicht wanneer zij getrouwd zijn met de biologische ouder van de kinderen en de kinderen tot hetzelfde gezin behoren.

Wanneer kunnen wij jou helpen?:

  • Herberekening van de alimentatie.
  • Wanneer er nog geen uitspraak ligt van de rechter en jouw ex weigert alimentatie te betalen.

Neem in deze gevallen contact met ons op via ons contactformulier of bel ons direct op 088-6002803 (gebruikelijke belkosten)

Wat is een samengesteld gezin?

Een samengesteld gezin bestaat uit minstens één partner met kinderen uit een eerdere relatie, en soms brengen beide partners kinderen mee. De ouder die kinderen inbrengt, kan zowel de biologische als de juridische ouder zijn, zoals bij adoptie. In samengestelde gezinnen moeten relaties opnieuw worden opgebouwd, zowel tussen de partners als tussen de kinderen en eventuele stiefouders.

Wie betaalt kinderalimentatie?

Biologische en juridische ouders zijn, ongeacht hun woonsituatie, wettelijk verplicht kinderalimentatie te betalen. In sommige gevallen kunnen ook stiefouders verplicht zijn om bij te dragen. Of dit het geval is hangt af van de gezinssituatie. Stiefouders hebben alleen een onderhoudsplicht als zij getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben met de ouder van het kind. Daarbij moet het kind deel uitmaken van het gezin. De hoogte van de alimentatie kan variëren per situatie.

Wanneer moet een stiefouder kinderalimentatie betalen?

Een stiefouder is verplicht kinderalimentatie te betalen als hij of zij getrouwd is of een geregistreerd partnerschap heeft met een ouder die kinderen meebrengt. Dit geldt alleen wanneer de kinderen tot het gezin behoren. In deze gevallen wordt de stiefouder als “formeel stiefouder” beschouwd en is er een wettelijke onderhoudsplicht vanaf het moment van het huwelijk of partnerschap.

Samenwonen met stiefkinderen

Wanneer een stiefouder samenwoont met een ouder, maar niet getrouwd is of een geregistreerd partnerschap heeft, is er volgens de wet geen verplichting tot het betalen van kinderalimentatie. Dit blijft van kracht, zelfs als de stiefouder al lange tijd samenwoont en een hechte band heeft met de kinderen.

Hoe wordt kinderalimentatie berekend in een samengesteld gezin?

De hoogte van de kinderalimentatie wordt vastgesteld op basis van de inkomens van alle betrokken ouders, inclusief eventuele stiefouders die een formele relatie hebben of co-ouderschap uitoefenen. Deze berekening houdt rekening met de behoefte van de kinderen, de omgangsregeling en de draagkracht van iedere ouder.

Juridische ondersteuning

Het berekenen van kinderalimentatie in samengestelde gezinnen kan ingewikkeld zijn. Heb je vragen over jouw specifieke situatie of behoefte aan juridisch advies? Neem dan contact met ons op. Onze experts staan voor je klaar om je te helpen bij het vinden van de juiste oplossing voor jouw samengestelde gezin.