Vanaf 1 januari 2023 geldt een nieuwe norm voor de berekening van de partneralimentatie. Bij deze nieuwe norm speelt het woonbudget van de alimentatieplichtige een belangrijke rol. Dit woonbudget is de vervanger van de forfaitaire woonlast. De reden dat deze nieuwe aanpak is ingevoerd is om de draagkrachtberekening voor partneralimentatie te vereenvoudigen en uniformeren.
Forfaitaire woonlasten
Voorheen werd bij partneralimentatie gekeken naar de werkelijke woonlasten van de alimentatieplichtige. In de nieuwe regeling wordt een forfaitair percentage gehanteerd. Dit betekent dat 30% van het netto besteedbaar inkomen als woonlast wordt beschouwd. Dit wordt gezien als een redelijk bedrag. Het kan zo zijn dat de daadwerkelijke woonlasten hoger of lager liggen. Echter voor de berekening houdt men 30% van het netto besteedbaar inkomen aan. In uitzonderlijke gevallen kan een uitzondering gemaakt worden. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer jouw woonlasten hoger liggen dan 30% van het netto inkomen, maar deze kosten onvermijdbaar zijn en jou dit niet zelf te verwijten valt.
Voorbeeldberekening
Als een alimentatieplichtige een netto inkomen van €3.000 per maand heeft, wordt 30% daarvan, dus €900, als woonlast gerekend. Deze forfaitaire woonlast vermindert de draagkracht van de alimentatieplichtige voor het betalen van partneralimentatie. Hogere woonlasten komen voor rekening van de alimentatieplichtige en worden in principe niet meegenomen in de berekening, wat voordelig is voor de onderhoudsgerechtigde. Wanneer iemand lagere woonlasten heeft dan het woonbudget dan word hier in principe geen rekening mee gehouden. Dit is dus voordeliger voor de alimentatieplichtige. Eigenlijk kan hij meer betalen, maar dit hoeft niet omdat er gerekend wordt met het woonbudget wat hoger ligt. Dit is nadelig voor de alimentatiegerechtigde.
Voordelen en nadelen van de forfaitaire woonlast
Een voordeel van het gebruik van een forfaitaire woonlast is dat het stabiliteit biedt. Wijzigingen in werkelijke woonlasten hebben in principe geen invloed op de vastgestelde alimentatiebedragen. Hierdoor kan het bedrag voor de alimentatie niet zomaar veranderd worden. Een nadeel is dat er minder ruimte is voor maatwerk. Dit kan in sommige situaties tot uitkomsten leiden die niet fijn zijn.
Juridische hulp nodig?
Heb je juridisch advies nodig over de alimentatie? Wij helpen je graag. Onze specialisten adviseren je vrijblijvend over de juiste te nemen juridische vervolgstappen. Bel ons direct op 088-6002803 (gebruikelijke belkosten).