Het inschakelen van een advocaat kan de nodige kosten met zich meebrengen. Niet iedereen kan deze kosten even makkelijk betalen. Gelukkig zijn er wel een aantal oplossingen.

Gesubsidieerde rechtsbijstand (toevoeging / pro-deo advocaat)

Voor veel mensen zijn de kosten van een advocaat erg hoog. Als je de kosten voor een advocaat niet kunt betalen, kun je misschien in aanmerking komen voor een bijdrage van de overheid. Dit heet een toevoeging of gesubsidieerde rechtsbijstand. Soms wordt het ook wel een pro-deo advocaat genoemd. Of je hier recht op hebt is afhankelijk van de hoogte van je inkomen. Bij een toevoeging betaalt de overheid de kosten van jouw advocaat. Zelf betaal je alleen een eigen bijdrage. De hoogte van de eigen bijdrage is afhankelijk van je inkomen en gezinssamenstelling. Hoe meer je verdient, hoe hoger je eigen bijdrage. Kom je in aanmerking voor een toevoeging, dan zal de advocaat dit verder voor je aanvragen.

Tip:
Heb je een advocaat nodig, maar geen recht op een toevoeging? Lees meer over een krediet bij Wallet! Je kunt de advocaatkosten gespreid betalen en krijgt de hulp waar je recht op hebt!

Geen recht op een toevoeging

Heb je geen recht op een toevoeging, dan zul je de advocaat per uur moeten betalen. Soms is het mogelijk een vast tarief af te spreken. Twijfel je over het kosten/batenplaatje, dan helpen onze medewerkers je graag verder. Zij kunnen goed inschatten of het zinvol is een advocaat in te schakelen of niet.

Heb je hulp nodig van een goede advocaat? Vul je gegevens in en onze juridische medewerkers nemen zo snel mogelijk contact met je op. Zij helpen je op weg en kijken welke juridische vervolgstappen er mogelijk zijn.

Overleg met de advocaat

In overleg met de advocaat kan een inschatting gemaakt worden of jouw zaak kans van slagen heeft. Zo kun je een weloverwogen beslissing nemen of het de moeite waar is om kosten te maken. Vaak gaat het niet alleen om geld, maar ook om een gevoel van rechtvaardigheid. Heb je hulp nodig om jouw situatie te bekijken? Neem dan gerust even contact op.