Alimentatie indexering

Ieder jaar moet de alimentatie worden aangepast. Dit heet de indexering. Ieder alimentatiebetaler is wettelijk verplicht deze verhoging toe te passen. Dit omdat ieder jaar het loon en prijspeil verandert. Het percentage waarmee het bedrag verhoogd moet worden wordt ieder jaar vastgesteld en bekend gemaakt door de minister van Justitie.

Zelf in de gaten houden

De indexering gaat niet automatisch. Je krijgt er ook geen bericht van. Het is dus als alimentatiebetaler belangrijk om dit zelf goed in de gaten te houden. Doe je dit niet, dan kan de ex uiteindelijk de indexering tot vijf jaar terug gaan vorderen en dat kan om behoorlijke bedragen gaan. Ook als je eigen loon niet omhoog is gegaan blijft de indexering wettelijk verplicht.

Zelf berekenen van het geïndexeerde bedrag
Met behulp van onderstaande module bereken je zelf de hoogte van de alimentatie na indexering. De berekening kun je gebruiken voor zowel partner- als kinderalimentatie. Bij het invullen heb je twee opties:

  • vul het geïndexeerde bedrag van 2017 (met het jaartal 2017) in;
  • vul het oorspronkelijke alimentatiebedrag in en geef aan in welk jaar dit was vastgesteld of overeengekomen.

Per januari 2018 is de alimentatie met 1,5 % verhoogd. Gebruik de berekening om uit te rekenen wat het nieuwe alimentatiebedrag per 1 januari 2018 is.

Direct hulp nodig?
 

0900 4455600

(40 cent per minuut)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

Alimentatiewijzer op Facebook Alimentatiewijzer op Linkedin Alimentatiewijzer op Twitter