De kinder- en de partneralimentatie moeten ieder jaar worden verhoogd. Dit heet de wettelijke indexering. In november wordt door de Minister van Justitie bekend gemaakt met welk percentage de alimentatie moet worden verhoogd. Deze verhoging is verplicht. Iedere alimentatiebetaler is dus wettelijk verplicht om deze verhoging toe te passen. Dit komt omdat ieder jaar het loon en prijspeil verandert. De alimentatie moet hierin mee veranderen.

Let op:
De alimentatie indexering voor 2024 is bekend! De alimentatie wordt in 2024 met 6,2% verhoogd.

Alimentatie indexering zelf in de gaten houden

De indexering gaat niet automatisch. Je krijgt er ook geen bericht van. Het is als alimentatiebetaler belangrijk om dit zelf in de gaten te houden. Doe je dit niet, dan kan de ex uiteindelijk de indexering tot vijf jaar terug vorderen en dat kan om behoorlijke bedragen gaan. Ook als je eigen loon niet omhoog is gegaan blijft de indexering wettelijk verplicht.

Ontvang je alimentatie, dan is het slim om voor januari je ex een reminder te sturen. Laat hem weten dat het tijd is voor de jaarlijkse indexering en vermeld het percentage of alvast het nieuwe bedrag. Weigert je ex om de indexering toe te passen, dan kunnen wij je helpen om dit te vorderen. Neem daarvoor gerust even contact met ons op.

Zelf berekenen van het geïndexeerde bedrag

Met behulp van onderstaande module kun je zelf gemakkelijk de hoogte van de alimentatie na de indexering berekenen. De berekening kun je gebruiken voor zowel partner- als kinderalimentatie. Bij het invullen heb je twee opties:

  • Vul het geïndexeerde bedrag van afgelopen jaar in;
  • Vul het oorspronkelijke alimentatiebedrag in en geef aan in welk jaar dit was vastgesteld of overeengekomen.

Vanaf 1 januari 2024 wordt de alimentatie met 6,2% verhoogd. Gebruik de berekening om uit te rekenen wat het nieuwe alimentatiebedrag per 1 januari 2024 moet worden.

Het toepassen van de indexering is verplicht. Indien jouw ex weigert kunnen wij jou helpen dit bedrag terug te vorderen!

Help mij

Meer uitleg over de indexering

Wil je nog meer weten over de jaarlijks terugkomende alimentatie indexering? Onze collega Marleen geeft jullie in de video hiernaast nog wat meer uitleg over de indexering van de alimentatie.

Mocht je toch nog vragen hebben dan helpen wij je graag verder. Bel ons gerust op 088-6002803 (gebruikelijke belkosten). Op werkdagen zijn wij bereikbaar tussen 9.00 en 17.15. Wij kunnen jou ook bellen. Vul dan vrijblijvend ons contactformulier in.