Alimentatie bij hertrouwen, samenwonen of geregistreerd ouderschap

Ga je na een scheiding weer een nieuwe relatie aan, dan kan dit invloed hebben op de alimentatie. Het gaat hier om zowel de partner- als kinderalimentatie.

Partneralimentatie ontvanger

Ontvang je partneralimentatie, dan heeft samenwonen grote gevolgen. Ga je samenwonen, dan verspeel je hiermee namelijk direct je recht op partneralimentatie. Ook als de relatie weer overgaat kun je hier niet meer op terugvallen. Heel soms worden er in het convenant andere afspraken gemaakt. Bijvoorbeeld dat iemand een half jaar mag samenwonen voor het recht op partneralimentatie definitief komt te vervallen.

Stopzetten partneralimentatie na samenwonen

Gaat de ex samenwonen, maar staan zij en haar nieuw partner niet op hetzelfde adres ingeschreven, dan kan het lastig zijn om tot beëindiging over te gaan. Wil de ex niet vrijwillig meewerken aan het stopzetten van de alimentatie, dan moet dit via de rechter verlopen. Het is dan aan jou om te bewijzen dat de ex daadwerkelijk samenwoont. Geen gemakkelijke opgave. Gaat de ex trouwen of is er sprake van een geregistreerd partnerschap, dan vervalt de partneralimentatie altijd.

Partneralimentatie betaler

Betaal je partneralimentatie en ga je samenwonen of opnieuw trouwen, dan zou de ex-partner eventueel een verhoging van de partneralimentatie kunnen vragen. Je kan vanaf dat moment immers woonlasten met iemand delen, waardoor je draagkracht groter wordt.

Herberekening partneralimentatie na samenwonen 

Ben je de alimentatie betaler en ga je samenwonen, dan heeft de ex een goede reden om een verhoging van de alimentatie te vragen. Het zou het mooist zijn als jullie hier samen afspraken over kunnen maken. Het laten maken van een herberekening zou hierbij goed kunnen helpen. Is er geen goed overleg tussen jullie mogelijk, dan zal de ex een advocaat in de arm moeten nemen om dit verder te regelen. Het is aan jouw kant dan ook verstandig om een eigen advocaat in de arm te nemen.

Kinderalimentatie ontvanger

Ontvang je kinderalimentatie en ga je samenwonen, dan verandert er niets. Samenwonen heeft namelijk geen invloed op de kinderalimentatie. Ga je trouwen of is er sprake van een geregistreerd partnerschap, dan is het een ander verhaal. Staan de kinderen ook bij jou ingeschreven, dan is de nieuwe partner ook officieel stiefouder en heeft daarmee ook een eigen onderhoudsplicht naar de kinderen. In zo’n situatie worden jullie inkomens op één hoop gegooid. Een goede reden voor de ex om een verlaging van de kinderalimentatie te vragen. Dit kan in goed overleg of via de rechter.

Kinderalimentatie betaler

Betaal je kinderalimentatie en ga je samenwonen, ook dan verandert er niets. Ook in dit geval heeft samenwonen geen enkele invloed. Ga je trouwen of is er een geregistreerd partnerschap, dan kan dit wel van invloed zijn, maar alleen als één van de kinderen bij jouw staat ingeschreven. Alleen dan speelt het inkomen van de nieuwe partner/stiefouder ook een rol en worden jullie inkomens bij elkaar opgeteld. Dit kan dus reden zijn voor een verhoging van de alimentatie. Trouw je met iemand zonder inkomen en moet je diegene en bijvoorbeeld haar kinderen onderhouden, dan is er is sommige gevallen een verlaging mogelijk. Krijg je samen met de nieuwe partner een kind, dan is dit behoorlijk van invloed op de draagkracht en is dit ook een reden voor een verlaging van de alimentatie.

Herziening kinderalimentatie

Is er een wijziging in jouw situatie of die van de ex, dan is het in veel gevallen verstandig om de alimentatie opnieuw onder de loep te nemen. Dit kan op twee manieren. De prettigste manier is in goed overleg. Je gaat samen om tafel om tot nieuwe afspraken te komen. Het laten maken van een officiële, onafhankelijke berekening kan hierbij helpen. Deze zouden wij eventueel voor jullie kunnen maken.

Is er geen goed overleg tussen jullie mogelijk over dit onderwerp, dan is er een advocaat nodig die ervoor kan zorgen dat er een verhoging of verlaging van de alimentatie kan plaatsvinden. Wil je in contact komen met een goede advocaat op dit gebied, dan helpen wij je hier graag bij verder.

 

Direct hulp nodig?
 

088-6002803

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

Alimentatiewijzer op Facebook Alimentatiewijzer op Linkedin Alimentatiewijzer op Twitter