Of jullie nou in goed overleg afspraken maken over de alimentatie of er een officiële berekening van de kinderalimentatie aan te pas moet komen. Het is altijd belangrijk om de afspraken die je maakt ook op papier te zetten. Doe je dit niet, dan heb je geen poot om op te staan als de ex besluit niet te betalen.

Vaststelling kinderalimentatie op schrift

Zijn jullie getrouwd geweest en gaan jullie scheiden, dan zullen al jullie afspraken omtrent de scheiding worden ingediend en bekrachtigd door de rechter. Dit geldt ook voor de afspraken over de kinderalimentatie. Deze afspraken worden op schrift vastgesteld en de rechter zet zijn stempel hierop. Daarmee heb je een bekrachtigd document. Het voordeel hiervan is dat je kosteloos kunt gaan vorderen als de ex besluit de alimentatie niet te betalen.

Zijn jullie niet getrouwd geweest en komt er bij het vaststellen van de alimentatie geen rechter te pas, ook dan kunnen jullie de gemaakte afspraken officieel op papier laten zetten. In de meeste gevallen is dit zeker verstandig. Een mediator of advocaat kan hier bij helpen.

Bekrachtigen of niet?

Het nadeel van het laten bekrachtigen van de afspraken is dat dit de nodige kosten met zich meebrengt. Toch is het wel goed om dit te overwegen. Veel mensen lopen in de loop der tijd tegen problemen aan als het om de alimentatiebetaling gaat. Meestal gaat het in het begin allemaal wel goed tot het moment dat er een discussie ontstaat of er bijvoorbeeld een nieuwe partner in beeld komt, die zich met de alimentatie gaat bemoeien. Ineens begint de ex geld op de alimentatie in te houden, halveert de betaling of betaalt helemaal niets meer. Natuurlijk mag dit allemaal niet zomaar, maar als er niets op papier staat kun je niet bewijzen dat er een alimentatieafspraak bestaat. Je kunt dan dus eigenlijk helemaal niets. Hebben jullie wel afspraken op papier, dan kun je direct gaan vorderen als de ex zich niet aan de gemaakte afspraken houdt.

Ik help jou graag met een officiële alimentatieberekening

Laat een onafhankelijke alimentatieberekening maken en ontdek wat een eerlijk bedrag is aan alimentatie.
Of bel ons voor vragen op 088-6002803
gebruikelijke belkosten

Rechtsgeldig?

Natuurlijk kunnen jullie zelf de afspraken over de kinderalimentatie op schrift zetten en dit samen ondertekenen. Toch heeft dit minder om het lijf dan veel mensen denken. Met zo’n document zul je uiteindelijk wel kunnen gaan vorderen, maar dit zal je wel geld gaan kosten. Wil je echt een rechtsgeldig document, dan zal de rechter de afspraak moeten bekrachtigen.

Om de alimentatie te laten bekrachtigen is altijd een advocaat nodig. Deze kan de alimentatie berekenen, de afspraken op de juiste manier op papier zetten en indienen bij de rechter. Dit kun je helaas niet zelf. Heb je iemand nodig om hierbij te helpen? Wij kunnen je in contact brengen met de juiste juridisch adviseur.