Lukt het jullie niet om samen afspraken te maken over de alimentatie, dan kun je hier hulp bij inschakelen. Je kunt daarbij kiezen tussen het inschakelen van een mediator of het inschakelen van een advocaat.

Een mediator is alleen een optie als jullie nog enigszins met elkaar kunnen overleggen. Lukt dit niet of staan jullie wat de alimentatie betreft lijnrecht tegenover elkaar, dan ben je aangewezen op de hulp van een advocaat.

Let op:
Twijfel je wie jou het beste kan helpen? Onze juridische medewerkers geven je hier graag advies over. Ze luisteren naar jouw verhaal en helpen je op weg!

Wat doet een advocaat?

Om de alimentatie te berekenen heeft de advocaat financiële informatie nodig van jou en van de ex. Hij/zij vraagt je bepaalde stukken aan te leveren en zal ook de ex benaderen voor het aanleveren van de nodige stukken. Zodra deze binnen zijn wordt de alimentatieberekening gemaakt. Jouw advocaat gaat voor jou aan het rekenen. Hij/zij zal dus zijn best doen om de alimentatieberekening zoveel mogelijk in jouw voordeel te laten uitpakken.

Tegenberekening

Meestal zal de ex dan ook een eigen advocaat in de arm nemen om een tegenberekening te maken. De advocaten gaan met elkaar overleggen en er wordt gekeken of jullie toch nog tot overeenstemming kunnen komen. Lukt dit niet, dan gaan jullie naar de rechter. De advocaat dient alle nodige stukken in en zorgt voor de juiste uitleg aan de rechter, waarna de rechter de knoop zal doorhakken.

Wat zijn de kosten?

Het inschakelen van een advocaat brengt de nodige kosten met zich mee. Het is dan ook belangrijk om van te voren goed te bekijken of het kosten-batenplaatje interessant is. Vind je het moeilijk om dit in te schatten, dan kunnen onze medewerkers je daarbij helpen. Zij kunnen kijken of het in jouw geval zinvol is om actie te ondernemen of niet. Neem gerust even contact met ze op 088-6002803 (gebruikelijke belkosten).

Tip:
Misschien kun je in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de kosten. Dit is afhankelijk van je inkomen.

Toevoeging

Heb je een laag inkomen? Dan kan het heel goed zijn dat je in aanmerking komt voor een toevoeging. Een toevoeging is een soort subsidie van de overheid voor de advocaatkosten. Je hoeft dan zelf alleen een eigen bijdrage te betalen. De overheid betaalt de rest. Een advocaat op toevoeging is ook wel bekend als een pro-deo advocaat of een advocaat van onvermogen.

Welke advocaat?

Het is belangrijk om de juiste persoon in te schakelen. Een ruime ervaring op het gebied van alimentatiezaken is zeker een voordeel. Goede kennis van de financiën is ook erg belangrijk. Daarnaast zijn de kosten natuurlijk ook van belang. Wij brengen je graag in contact met een goede advocaat bij jou in de buurt. Zo weet je zeker dat je met een specialist te maken heeft, die je voor het juiste tarief zal verder helpen.