Alimentatie en erfenis

Het ontvangen van een erfenis speelt in principe geen rol bij het vaststellen van de alimentatie. De hoogte van de alimentatie wordt gebaseerd op het inkomen. Een erfenis valt onder het vermogen en wordt niet gezien als inkomen. Dit wordt dus niet meegenomen in de alimentatieberekening.

Partneralimentatie

Partneralimentatie is een bijdrage in levensonderhoud. Bij voldoende draagkracht en behoorlijke inkomensverschillen tijdens het huwelijk, kunnen er afspraken gemaakt worden over partneralimentatie. Mocht één van beide partners nu een erfenis krijgen, dan staat deze buiten de alimentatie. De erfgenaam verkrijgt extra vermogen en heeft hiermee een appeltje voor de dorst, zonder dat dit invloed heeft op de alimentatie.

Rente-inkomen

Rente die je krijgt over vermogen wordt wel gezien als inkomen. Het kan wel zo zijn dat de rente van een erfenis zo aanzienlijk is, dat deze rente-inkomsten wel een reden kunnen zijn voor een wijziging van de alimentatie.  Jullie kunnen proberen om samen tot nieuwe afspraken te komen. Lukt dit niet, dan kan een advocaat een verzoek indienen bij de rechter om het alimentatiebedrag opnieuw te laten vaststellen. Wij helpen je graag bij het beoordelen van jouw situatie.

Voorbeeld erfenis

Vincent en Paula zijn gescheiden en hebben een convenant zonder “niet-wijzigingsbeding”. Vincent betaalt Paula maandelijks EUR 250,00 aan alimentatie. Na drie jaar ontvangt Paula een erfenis, waardoor zij de rest van haar leven uit de financiële zorgen is. De rente over haar erfenis is zo aanzienlijk, dat ze hiermee een maandinkomen creëert. Vincent verzoekt de rechter het alimentatiebedrag op nihil te stellen. De rechter zal het verzoek van Vincent toewijzen; Paula kan nu zelf prima in haar levensonderhoud voorzien. Dit geldt ook voor schenkingen.

 

Kinderalimentatie

Het ontvangen van een erfenis kan wel invloed hebben op de kinderalimentatie. Als jou inkomen te laag is om de alimentatie te kunnen betalen, dan moet je het vermogen aanwenden om de alimentatie toch te blijven betalen. Een verlaging van de kinderalimentatie zit er dan dus niet in.

 

Direct hulp nodig?
 

088-6002803

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

Alimentatiewijzer op Facebook Alimentatiewijzer op Linkedin Alimentatiewijzer op Twitter