Alimentatie & schuldsanering

Een schuldsaneringsregeling heeft tot gevolg dat de draagkracht van de alimentatieplichtige daalt. Het uitgangspunt bij een schuldsaneringsregeling is, dat de alimentatie op nul wordt gesteld. Een nihilstelling voor de duur van de sanering (3 jaar) wordt ook aanbevolen door de Werkgroep Alimentatienormen. De alimentatieverplichting blijft echter wel bestaan. Er kan bij een wettelijke schuldsanering ook rekening gehouden worden met een alimentatieverplichting.

Verzoek tot nihilstelling

Mocht u in een schuldsaneringsregeling komen, dan heeft u de mogelijkheid een verzoek tot nihilstelling van de alimentatie bij de rechtbank in te dienen. In beginsel zal een dergelijk verzoek ook toegewezen worden, maar er zijn bijzondere omstandigheden. Hieronder volgen enkele voorbeelden:

Een gescheiden man met twee kinderen uit een eerder huwelijk trouwt met een nieuwe partner. Deze nieuwe partner is echter hoofdelijk aansprakelijk voor schulden uit haar eerdere huwelijk. Ze komen in de schuldsanering terecht. De rechtbank is van oordeel, dat de man op huwelijkse voorwaarden met zijn nieuwe partner had moeten trouwen. Hiermee had hij kunnen voorkomen dat de kinderalimentatie in het geding zou komen. De man moet kinderalimentatie voor zijn twee kinderen blijven betalen, ook al is hier geen rekening mee gehouden in de schuldsaneringsregeling. (Rechtbank Alkmaar)

Een man en zijn nieuwe echtgenote hebben schulden gemaakt en komen in de schuldsanering. De man heeft kinderen (12 en 15 jaar) en betaalt voor hen alimentatie. De man probeert het Hof er van te overtuigen, dat de schuldenlast voor moet gaan op de alimentatieverplichting. Het Hof oordeelt dat een nihilstelling van de alimentatieverplichting in het nadeel werkt van de kinderen. Gezien de leeftijd heeft het oudste kind geen profijt van een goede afloop van de schuldsanering. De man moet gewoon aan zijn alimentatieverplichting voldoen. (Hof Amsterdam)

Een  alimentatieplichtige had zich volgens de rechtbank niet als verantwoordelijke ouder gedragen. De vader maakte de keuze zijn huis compleet nieuw in te richten, terwijl hij er geen geld voor had. Deze beslissing leverde hem alleen maar torenhoge schulden op. De jong meerderjarige dochter heeft de bijdrage van haar vader nodig voor haar studie. Volgens de rechter hoeft een jong meerderjarige niet de dupe te worden van een foute financiële keuze van de ouder. De rechtbank oordeelde dat de nihilstelling niet toegewezen werd, ook al komt de man hierdoor onder het minimum bestaansniveau. De man kan nu proberen zijn schuldsaneringsregeling gewijzigd te krijgen. (Rechtbank Zwolle-Lelystad)

Direct hulp nodig?
 

088-6002803

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

Alimentatiewijzer op Facebook Alimentatiewijzer op Linkedin Alimentatiewijzer op Twitter