Verstrijken van de onderling overeengekomen of wettelijke termijn

De periode dat alimentatie betaald moet worden is wettelijk bepaald. Hier mag je in onderling overleg van afwijken. Het staat jullie dus vrij om onderling andere afspraken te maken over de alimentatie. Uiteindelijk komt op een gegeven moment de alimentatie te vervallen.

Termijn kinderalimentatie

De periode dat je kinderalimentatie moet betalen is wettelijk vastgesteld. Tot 18 jaar betaal je aan de ex. Is je kind 18 jaar geworden, dan mag je rechtstreeks aan het kind betalen. De alimentatieverplichting stopt wettelijk gezien bij 21 jaar. Onderling kunnen jullie in het convenant hebben afgesproken dat er langer betaald moet worden. Is dit het geval, dan is deze afspraak geldig. Is je kind 18 jaar of ouder en stopt hij/zij met studeren en gaat fulltime werken, dan kan het kind in zijn/haar eigen levensonderhoud voorzien en is de alimentatie ook niet meer nodig. Wil je dan stoppen met betalen, dan kan dat in overleg met het kind. Lukt dit niet, dan kun je hiervoor een advocaat in de arm nemen. Is je kind ondertussen 21, dan kun je gewoon stoppen met betalen.

Partneralimentatie

Is er sprake van partneralimentatie, dan is de duur hiervan ook wettelijk vastgesteld. Zijn jullie korter dan vijf jaar getrouwd en zijn er geen kinderen, dan is de alimentatieduur gelijk aan de duur van het huwelijk. Zijn jullie langer dan vijf jaar met elkaar getrouwd of hebben jullie samen kinderen, dan geldt de termijn van 12 jaar. Na deze termijn stopt de alimentatieplicht en kun je gewoon stoppen met betalen. Gaat de ex in de tussentijd samenwonen, dan komt daarmee ook het recht op partneralimentatie te vervallen.

Alimentatieduur verlengen

In sommige gevallen is het mogelijk de alimentatieduur te verlengen. Hiervoor moet je een aanvraag indienen bij de rechter. Dit moet binnen drie maanden nadat de alimentatieplicht is afgelopen. Je moet wel kunnen aantonen dat het voor jou erg onredelijk is als de alimentatie wordt stopgezet.

Levenslange partneralimentatie

Zijn jullie gescheiden voor 1994, dan zit er geen maximum aan de duur van de partneralimentatie. In dat geval is de alimentatieverplichting levenslang. Als de alimentatie langer dan 15 jaar loopt kun je de rechter vragen de alimentatieplicht op te heffen.

Hoogte van de alimentatie

In de loop der jaren kan er veel veranderen. Misschien krijg je wel een andere baan met een hoger salaris of kom je juist in de ziektewet terecht. Of wie weet krijg je met een nieuwe partner een kindje of komt er een huwelijk. Dit soort veranderingen kunnen ook invloed hebben op de hoogte van de alimentatie. Ook vanuit de overheid zijn er zo nu en dan maatregelen die effect hebben op de alimentatie. Het is dan ook verstandig om eens in de zoveel tijd de alimentatie eens opnieuw onder de loep te nemen. Zijn er veranderingen geweest aan jouw kant of die van de ex, dan kan het slim zijn de alimentatie opnieuw te laten berekenen. Zo zorg je ervoor dat de afspraken eerlijk blijven.

 

Direct hulp nodig?
 

088-6002803

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

Alimentatiewijzer op Facebook Alimentatiewijzer op Linkedin Alimentatiewijzer op Twitter