Mediator

Een echtscheidingsmediator is een onafhankelijke bemiddelaar, die gespecialiseerd is in het begeleiden van moeilijke gesprekken. Een goede mediator heeft ook de juiste juridische kennis in huis om jullie scheiding op een goede manier te begeleiden. Hij of zij zal altijd neutraal blijven en kiest dus geen partij. De mediator begeleidt jullie gesprekken en zal proberen jullie zoveel mogelijk op één lijn te krijgen.

De aanpak van de mediator

De belangrijkste vraag is of jij en je partner allebei echt bereid zijn om onderling tot goede afspraken te komen en zo de scheiding te regelen. Alleen als jullie allebei open staan voor mediation heeft het ook kans van slagen. Daarna zullen jullie afspraken maken over de onderwerpen die aan bod zullen komen en waar afspraken over moeten komen. Deze onderwerpen worden vervolgens, na goedkeuring van jullie beiden vastgelegd. De opdracht is nu bekend, dus de gesprekken kunnen beginnen.

De werkzaamheden van de mediator zijn als volgt onder te verdelen:

  • geven van voorlichting over de onderwerpen en het op een rijtje zetten van de verschillende mogelijkheden die er zijn
  • verzamelen van informatie bij beide partners
  • zorgen voor een zekere mate van evenwicht tussen beide partijen
  • bemiddelen bij het komen tot afspraken

De voordelen

Een mediator leert jullie hoe jullie weer met elkaar kunnen communiceren zonder daarbij te eindigen in ruzie. Door de begeleiding van de echtscheidingsmediator zijn jullie in staat problemen met elkaar te bespreken en uiteindelijk tot een oplossing te komen. Zeker wanneer er kinderen bij betrokken zijn, zal het nog dikwijls noodzakelijk zijn om samen te overleggen. Het zal voor jullie allebei eenvoudiger zijn de echtscheiding te accepteren, omdat de echte reden van de scheiding in de gesprekken naar voren komt. Het is een prettige, persoonlijke manier van uit elkaar gaan. Daarnaast kan het door verschillende tegemoetkomingen vanuit de overheid en van rechtsbijstandverzekeringen ook op financieel vlak een aantrekkelijke optie zijn.

De nadelen

Lukt het de mediator niet om de bemiddeling tot een goed einde te brengen,  dan vallen de uiteindelijke kosten hoger uit. Jullie zullen dan allebei alsnog een advocaat in de arm moeten nemen, waardoor je met dubbele kosten zit. Met ieder een eigen advocaat wordt dan geprobeerd via een procedure bij de rechtbank tot een oplossing te komen. Zijn er dus discussiepunten waarvan je het idee hebt dat jullie hier samen nooit uit zullen komen, dan is het de vraag of mediation verstandig is.

Twijfel mediator of advocaat?

Twijfel je tussen het inschakelen van een mediator of een advocaat? Onze medewerkers kunnen aan de hand van jouw verhaal goed inschatten wat in jullie geval het beste zou zijn. Neem gerust even contact op. Zij staan je graag vrijblijvend te woord en kunnen je in contact brengen met de juiste specialist.

Direct hulp nodig?
 

088-6002803

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

Alimentatiewijzer op Facebook Alimentatiewijzer op Linkedin Alimentatiewijzer op Twitter