Willen jullie in goed overleg de nodige afspraken maken, dan kan een mediator of bemiddelaar daar goed bij helpen. Een mediator is een onafhankelijke bemiddelaar, die gespecialiseerd is in het begeleiden van moeilijke gesprekken. De mediator kan jullie gesprekken in goede banen leiden en zorgt ervoor dat er eerlijke afspraken worden gemaakt. Een goede mediator heeft ook de juiste juridische kennis in huis om jullie scheiding op een goede manier te begeleiden en zorgt er ook voor dat overal aan gedacht wordt.

De aanpak van de mediator

Bemiddeling of mediation gaat uit van oplossingen. Een mediator gaat met jullie samen om tafel en is altijd neutraal. Het doel is om in goed overleg tot afspraken te komen. De mediator helpt jullie om op vrijwillige basis en in goed vertrouwen met elkaar te praten. De mediator zorgt dat jullie gesprekken goed verlopen, dat overal aan gedacht wordt en dat alle afspraken op de juiste manier op papier worden gezet. Mediation verloopt vaak soepeler dan een proces bij de rechter. Jullie hebben samen de afspraken gemaakt, waardoor er geen sprake is van een winnaar en een verliezer. Dat maakt het allemaal een stuk prettiger en zorgt er ook voor dat beide partijen zich vaak beter aan de gemaakte afspraken houden.

Wanneer kies je voor bemiddeling?

Mediation is eigenlijk een goede methode voor het oplossen van alle conflicten. Zo kun je een mediator inschakelen als jullie uit elkaar gaan, maar ook als jullie al uit elkaar zijn en er discussies zijn ontstaan. Vooral wanneer jullie in de toekomst nog met elkaar te maken krijgen, omdat jullie bijvoorbeeld samen kinderen hebben, is bemiddeling aan te raden. Voor de kinderen is het hoe dan ook beter als jullie op een harmonieuze manier afspraken met elkaar maken en ook na die tijd nog met elkaar door één deur kunnen.

Werkzaamheden mediator

Wat is nou eigenlijk officieel de taak van een mediator? Een mediator helpt jullie met verschillende zaken. Wij zetten voor je op een rijtje wat een mediator precies doet:

  • Geven van informatie en advies over de onderwerpen die besproken moeten worden en het op een rijtje zetten van de verschillende mogelijkheden die er zijn.
  • Verzamelen van informatie bij beide partners.
  • Zorgen voor gelijkwaardige gesprekken, waarbij allebei de partners worden gehoord.
  • Bemiddelen bij het komen tot afspraken.

De voordelen

Een mediator leert jullie hoe jullie weer met elkaar kunnen communiceren zonder daarbij te eindigen in ruzie. Door de begeleiding van de mediator zijn jullie in staat problemen met elkaar te bespreken en uiteindelijk tot een oplossing te komen. Daarnaast maken jullie afspraken waar jullie allebei achter staan. Er zijn geen winnaars en verliezers. Mediation is een prettige, persoonlijke manier van uit elkaar gaan. Daarnaast kan het door verschillende tegemoetkomingen vanuit de overheid en van rechtsbijstandverzekeringen ook op financieel vlak een aantrekkelijke optie zijn.

De nadelen

Lukt het jullie niet om onder leiding van de mediator afspraken te maken,  dan vallen de uiteindelijke kosten voor de scheiding hoger uit. Jullie zullen dan allebei alsnog een advocaat in de arm moeten nemen, waardoor je met dubbele kosten zit. Met ieder een eigen advocaat wordt dan geprobeerd om alsnog tot een oplossing te komen. Zijn er dus discussiepunten waarvan je het idee hebt dat jullie hier samen nooit uit zullen komen, dan is het de vraag of mediation verstandig is. Misschien kun je er dan beter voor kiezen om direct een eigen advocaat in de arm te nemen.

Let op:
Soms is het moeilijk om te bepalen of jouw situatie geschikt is voor mediation of dat je toch beter een advocaat in de arm kunt nemen. Twijfel je hierover? Wij helpen je graag met het maken van de juiste keuze. Op de pagina advocaat of mediator? lees je hier alles over. Wil jij jouw situatie liever even voorleggen aan één van onze medewerkers, dan mag je ons ook altijd even bellen op 088-6002803 (gebruikelijke belkosten) of laat je gegevens achter op het contactformulier.

Indienen bij de rechter

Zijn jullie getrouwd? Dan zal de scheiding en het ouderschapsplan moeten worden ingediend bij de rechter. Wonen jullie alleen samen of gaat het bijvoorbeeld om een wijziging van de alimentatie, dan is dit niet verplicht. Toch is het ook dan verstandig om de afspraken die jullie hebben gemaakt te laten bekrachtigen door de rechter. Veel mediators kunnen dit niet zelf. Dit betekent dus dat er naast de mediator ook nog een advocaat ingeschakeld moet worden om de afspraken officieel te maken. Dit brengt weer extra kosten met zich mee. Om dit op te lossen werken wij alleen samen met mediators die zijn aangesloten bij een advocatenkantoor, waardoor je niet onnodig extra kosten hoeft te maken.

Wat kost mediation?

Een mediator rekent meestal een uurloon. Soms is er ook een vaste prijs-afspraak mogelijk. Net als bij advocaten werken ook mediators op basis van een toevoeging. Dit betekent dat de overheid de kosten betaalt als jouw inkomen onder een bepaalde grens ligt. In dat geval betaal je alleen een eigen bijdrage. De eigen bijdrage voor mediation is overigens lager dan die voor een advocaat. Ook zijn er een aantal rechtsbijstandsverzekeringen die een mediation-traject in bepaalde gevallen vergoeden.

Ben je op zoek naar een goede mediator om jullie te helpen bij de scheiding? Wij helpen je graag op weg en brengen je vrijblijvend in contact met een specialist op het gebied van echtscheidingsbemiddeling bij jullie in de buurt.