Alimentatie & Tremanormen

Mag je afwijken van de Tremanormen?

U kunt samen met uw ex-partner bepalen hoeveel kinderalimentatie er betaald moet worden. Wanneer u er samen niet uitkomt, bepaalt de rechter dit bedrag. In de wet staat, dat de rechter rekening moet houden met wat de alimentatieplichtige kan betalen. Hoe het alimentatiebedrag bepaald moet worden, staat echter niet in de wet. Daarom hebben rechters hiervoor zelf normen ontwikkeld, die ze ook allemaal hanteren, de zogenaamde Tremanormen.

Kinderalimentatie en Tremanormen

In het geval van kinderalimentatie geldt: minder mag niet, meer mag wel. Hierbij wordt in principe niet van de Tremanorm afgeweken, tenzij
de draagkrachtruimte niet toereikend is. Een hoger alimentatiebedrag is altijd toegestaan. In enkele gevallen is dit ook redelijk, bijvoorbeeld wanneer een kind aan een dure sport doet, een exclusief instrument bespeelt of een bepaalde ziekte heeft.  Het komt voor dat een alimentatiebedrag toch verlaagd wordt, bijvoorbeeld om de alimentatie fiscaal te optimaliseren.

Partneralimentatie en Tremanormen

De hoogte van de partneralimentatie kan in principe door de ex-partners zelf bepaald worden. Als indicatie, laat men echter vaak wel een berekening maken op basis van de Tremanormen. Wat betreft de partneralimentatie zijn er ook andere mogelijkheden. Zo kunnen ex-partners een nihilbeding afspreken, oftewel er wordt geen enkele partneralimentatie betaald. Ze kunnen er ook voor kiezen, de partneralimentatie uit te ruilen tegen iets anders bij de boedelverdeling en/of af te kopen. Het is hierbij echter wel belangrijk, dat partijen juiste informatie krijgen over de fiscale consequenties.

Met het aanvraagformulier kunt u uw persoonlijke situatie inzichtelijk maken.

Direct hulp nodig?
 

088-6002803

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

Alimentatiewijzer op Facebook Alimentatiewijzer op Linkedin Alimentatiewijzer op Twitter