Mag je afwijken van de Tremanormen?

Kunnen jullie nog goed met elkaar overleggen, dan staat het jullie vrij om samen de hoogte van de kinderalimentatie te bepalen. Lukt dit niet, dan zal uiteindelijk de rechter de knoop doorhakken. Hoe de alimentatie precies berekend moet worden staat niet in de wet. Daarom hebben rechters hiervoor hun eigen normen ontwikkeld. Deze gebruiken zij allemaal en worden ook door advocaten en mediators toegepast. Deze normen zijn de Tremanormen.

Kinderalimentatie en Tremanormen

In het geval van kinderalimentatie geldt: minder mag niet, meer mag wel. Rechters zullen bij het vaststellen van de hoogte van de kinderalimentatie dan ook niet snel van de Tremanormen afwijken. Dit gebeurt alleen als de draagkrachtruimte niet toereikend is. Zijn er bijzondere omstandigheden zoals een kind dat aan een dure topsport, een exclusief instrument bespeelt of een bepaalde ziekte heeft, dan kan een rechter besluiten dat er meer alimentatie nodig is.

Partneralimentatie en Tremanormen

Ook over de partneralimentatie mogen jullie samen afspraken maken. Ook hier liggen bij de meeste berekeningen de Tremanormen ten grondslag. Wat betreft de partneralimentatie zijn er ook andere mogelijkheden. Zo kunnen ex-partners ook samen besluiten om af te zien van partneralimentatie of bijvoorbeeld de partneralimentatie in natura betalen doordat een van de exen bijvoorbeeld de hypotheek blijft betalen. Ze kunnen er ook voor kiezen, de partneralimentatie uit te ruilen tegen iets anders bij de boedelverdeling of af te kopen. Het is hierbij echter wel belangrijk, dat partijen juiste informatie krijgen over de fiscale gevolgen van hun keuze.

Op zoek naar een goede berekening? Wij helpen je graag. Neem gerust contact met ons op via 088-6002803 (gebruikelijke belkosten) of via ons contactformulier.