Geen verwijtbaar gedrag
Bij ontslag kijkt een rechter kritisch of jou niets te verwijten valt. Het ontslag mag dus niet je eigen schuld zijn. Ontslag nemen of expres de kantjes eraf lopen om ontslagen te worden heeft dus geen zin. Ook als je op staande voet ontslagen wordt zal de rechter de alimentatieverlaging niet toestaan. Is het je eigen schuld dat je wordt ontslagen, dan heb je pech.
Verdiencapaciteit
De rechter houdt bij een verzoek tot wijziging rekening met alle inkomsten, die je redelijkerwijs kunt verwerven. Met andere woorden hij kijkt of jij in staat bent met jouw opleiding en werkervaring een nieuwe baan te krijgen op je oude salarisniveau. Dit heet de verdiencapaciteit.
Acceptatie
Als je na het ontslag een parttime baan accepteert of een baan, die beduidend minder betaalt, dan moet je hier wel goede redenen voor hebben. Is er geen geldige redenen, dan zal het wijzigingsverzoek worden afgewezen.
De transitievergoeding
De transitievergoeding, die je bij het ontslag ontvangt, wordt niet gezien als inkomen, maar speelt wel een belangrijke rol bij het krijgen van een alimentatieverlaging. Krijg je een flinke transitievergoeding en kom je vervolgens bij de rechter voor een verlaging van de alimentatie, dan kom je van een koude kermis thuis. De rechter zal je vragen om eerst de transitievergoeding op te maken, voordat er überhaupt naar een verlaging van de alimentatie wordt gekeken.
Hulp nodig?
Wil je weten of het in jouw geval zinvol is om actie te ondernemen en de alimentatie aan te passen? Onze medewerkers kunnen een goede inschatting maken van je kansen. Neem gerust contact met ze op. Zij helpen je graag verder 088-6002803 (gebruikelijke belkosten).