Naar de rechter voor alimentatie en ontslag
Lukt het niet om samen tot nieuwe afspraken te komen en lijkt het erop dat je niet snel weer aan het werk kan? Of kun je wel vlot een andere baan vinden, maar is het inkomen een stuk lager? Dan kun je een advocaat in de arm nemen om de rechter om wijziging van de alimentatie te vragen. De rechter zal jouw situatie goed onder de loep nemen. Daarbij zijn een aantal zaken erg belangrijk.
1) Herstel van het oude inkomen?
Wanneer jouw ex door het ontslag een lager inkomen heeft, zal de rechter eerst kijken of de ex het verlies van inkomen vlot weer kan herstellen. De vraag die hierbij van belang is, is de volgende: kan er van je ex verwacht worden dat hij qua financiën snel weer op het oude niveau zal zitten doordat hij/zij bijvoorbeeld weer snel een andere baan vindt. Wanneer dit het geval is, zal de rechter de alimentatie niet gaan aanpassen. Je ex moet kunnen aantonen dat hij/zij er alles aan heeft gedaan om zijn/haar baan te behouden of om ander werk te zoeken. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat het voor de ex heel moeilijk zal worden om weer een baan te vinden met een salaris op hetzelfde niveau. In dat geval zal de alimentatie inderdaad worden aangepast.
2) Is het verlies van inkomen een kwestie van eigen schuld?
De rechter zal vervolgens kijken naar de manier waarop de alimentatiebetaler of ontvanger zijn/haar baan is kwijtgeraakt. Hierbij kijkt een rechter kritisch of jou niets te verwijten valt. Het ontslag mag dus niet je eigen schuld zijn. Ontslag nemen of expres de kantjes eraf lopen om ontslagen te worden heeft dus geen zin. Ook als je op staande voet ontslagen wordt zal de rechter de alimentatieverlaging niet toestaan. Is het je eigen schuld dat je wordt ontslagen, dan heb je pech. De alimentatieplichtige kan dus niet zomaar zijn baan opgeven om onder de alimentatieplicht uit te komen.
3) Noodzakelijke kosten
De ex mag door het betalen van alimentatie niet lager uitkomen dan 90% van de bijstandsnorm. Hij moet dus wel voldoende overhouden per maand om de vaste lasten (o.a. huur, premie ziektekosten) te kunnen blijven betalen. Wanneer de alimentatieplichtige minder over zal houden dan zal de rechter de alimentatie wellicht toch wijzigen op basis van het lagere inkomen.
4) Het accepteren van een baan met een lager salaris
Als je na het ontslag een parttime baan accepteert of een baan, die beduidend minder betaalt, dan moet je hier wel goede redenen voor hebben. Is er geen geldige redenen, dan zal het wijzigingsverzoek worden afgewezen.
5) De transitievergoeding
Het kan heel goed zijn dat je bij het ontslag een ontslagvergoeding mee krijgt. Dit heet de transitievergoeding. Deze vergoeding wordt niet gezien als inkomen, maar speelt wel een belangrijke rol bij het krijgen van een alimentatieverlaging. Krijg je een flinke transitievergoeding en kom je vervolgens bij de rechter voor een aanpassing van de alimentatie, dan kom je van een koude kermis thuis. De rechter zal je vragen om eerst de transitievergoeding op te maken, voordat er überhaupt naar een wijziging van de alimentatie wordt gekeken.
Niet-wijzigingsbeding in een echtscheidingsconvenant
Wanneer jij samen met jouw ex een niet-wijzigingsbeding in je contract hebt laten opstellen dan kan de partneralimentatie in principe niet gewijzigd worden. Er kan alleen sprake zijn van een uitzonderlijke situatie waar je van te voren niet aan hebt gedacht. Over het algemeen is het zo dat wanneer een alimentatieplichtige minder is gaan verdienen als gevolg van ontslag dat dit onvoldoende is om de partneralimentatie te wijzigen. Een niet-wijzigingsbeding geldt overigens alleen voor de partneralimentatie, niet voor de kinderalimentatie.
Hulp nodig bij alimentatie en ontslag?
Wil je weten of het in jouw geval zinvol is om actie te ondernemen en de alimentatie aan te passen? Onze medewerkers kunnen een goede inschatting maken van je kansen. Neem gerust contact met ze op. Zij helpen je graag verder 088-6002803 (gebruikelijke belkosten).