Alimentatie verzekeren

Je weet nooit 100% zeker of je de alimentatie die is afgesproken ook echt gaat ontvangen. Ingrijpende gebeurtenissen zoals arbeidsongeschiktheid, ontslag, overlijden, faillissement of hertrouwen kunnen roet in het eten gooien en effect hebben op het alimentatiebedrag. Komt de alimentatiebetaler te overlijden, dan stopt de alimentatie direct. In de andere gevallen is het mogelijk dat de alimentatie naar beneden wordt bijgesteld of zelfs nihil wordt gesteld of dat de ex gewoonweg niet meer betaalt.

Dit betekent dus eigenlijk dat alimentatie een vrij onzekere factor is. Dit terwijl je er vaak wel van afhankelijk bent wat betreft het betalen van je rekeningen. Op het moment dat zo’n bedrag wegvalt kan dat nogal wat vervelende gevolgen hebben. Er zijn wel een aantal oplossingen die wat meer zekerheid bieden.

Alimentatieverzekering

Een alimentatieverzekering is een verzekering voor je inkomsten uit alimentatie bij overlijden. Voor de partneralimentatie en de kinderalimentatie is het mogelijk een alimentatieverzekering af te sluiten. Je kunt op deze manier de alimentatie-inkomsten beschermen, bij overlijden van de alimentatieplichtige.

Overweeg je de alimentatie te verzekeren? Meer informatie en een vrijblijvende berekening vind je bij alimentatieverzekering.

Afkopen partneralimentatie

Wil je alle risico’s van overlijden, wanbetaling of alimentatieherziening uitsluiten, denk dan eens na over het afkopen van alimentatie. De ex betaalt jou een bedrag ineens, waarmee de verplichting van de alimentatie in een keer wordt afgekocht. Alleen partneralimentatie is afkoopbaar, kinderalimentatie niet.

Het afkoopbedrag kan bijvoorbeeld gestort worden als koopsom bij een verzekeraar voor de aankoop van een lijfrente. Deze keert dan bijvoorbeeld maandelijks een bepaald bedrag uit. In plaats van een storting bij een verzekeraar kun je het geld op je rekening zetten en gebruiken voor het levensonderhoud.

Bij het afkopen van alimentatie krijg je in een keer een flink bedrag uitgekeerd. Dit heeft invloed op de belastingen en toeslagen. Laat je dan ook altijd goed informeren door een financieel adviseur voor je tot afkopen over gaat.

Wanbetaling alimentatie

Helaas komt het maar al te vaak voor dat een ex besluit de alimentatie niet meer te betalen. Hij vindt het bedrag te hoog, is het niet eens met de manier waarop jij het uitgeeft of heeft een nieuwe partner die zich ermee bemoeit. Het niet betalen van de alimentatie brengt niet alleen stress met zich mee, dan kan ook zorgen voor financiële problemen. Gelukkig is het vaak mogelijk de alimentatie op te eisen.

 

Direct hulp nodig?
 

088-6002803

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

Alimentatiewijzer op Facebook Alimentatiewijzer op Linkedin Alimentatiewijzer op Twitter