Alimentatie vastleggen

Afspraken over alimentatie vastleggen is erg belangrijk. Doe je dit namelijk niet en besluit de ex niet te betalen, dan heb je geen poot om op te staan. Zijn jullie getrouwd en gaan jullie scheiden, dan worden de afspraken over zowel de kinder- als partneralimentatie opgenomen in het echtscheidingsconvenant. Dit wordt bekrachtigd door de rechter, waardoor je een rechtsgeldig document hebt. Hiermee kun je gaan vorderen op het moment dat er niet wordt betaald.

Samenwonen

Wonen jullie alleen samen en gaan jullie uit elkaar, dan is het niet verplicht iets op papier te zetten. Maar verstandig is het dus wel. In dat geval kun je de afspraken opnemen in een ouderschapsplan. Hierin komen alle afspraken over de kinderen. Ook dit kunnen jullie laten bekrachtigen. Een advocaat kan jullie hierbij helpen.

Afspraken over de alimentatie

Jullie mogen zelf invulling te geven aan de echtscheiding, dus ook aan de alimentatie. Toch wordt hierbij vaak de hulp van minimaal één advocaat of een mediator ingeschakeld. Zo hou je de vaart erin en voorkom je ellenlange discussies waar je samen niet uit komt.

Onderwerpen waar afspraken over gemaakt moeten worden zijn:

  • de duur van de alimentatie
  • de hoogte van de alimentatie
  • een eventueel niet-wijzigingsbeding
  • de betalingstermijn
  • de jaarlijkse indexering

Zijn jullie niet langer ‘on speaking terms’ met elkaar? Dan is het raadzaam juridische hulp in te schakelen. Neemt u daarvoor contact op via het aanvraagformulier.

Convenant check

Twijfel je of de afspraken over alimentatie op de juiste wijze zijn vastgelegd in het echtscheidingsconvenant? Vraag gratis advies aan bij een juridisch adviseur.

Direct hulp nodig?
 

088-6002803

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

Alimentatiewijzer op Facebook Alimentatiewijzer op Linkedin Alimentatiewijzer op Twitter