Afspraken over alimentatie vastleggen is erg belangrijk. Doe je dit namelijk niet en besluit de ex niet te betalen, dan heb je geen poot om op te staan. Zijn jullie getrouwd en gaan jullie scheiden, dan worden de afspraken over zowel de kinder- als partneralimentatie opgenomen in het echtscheidingsconvenant. Dit wordt bekrachtigd door de rechter, waardoor je een rechtsgeldig document hebt. Hiermee kun je gaan vorderen op het moment dat er niet wordt betaald. Maar ook als jullie niet getrouwd zijn is het mogelijk om de alimentatieafspraken te laten bekrachtigen. Dit geeft je een extra stukje zekerheid.

Samenwonen

Wonen jullie alleen samen en gaan jullie uit elkaar, dan zijn jullie niet verplicht om jullie afspraken op papier te zetten. Maar dit is wel verstandig. Het vastleggen van de afspraken zorgt voor meer duidelijkheid en zekerheid. In het geval van samenwonen is er alleen recht op kinderalimentatie. De afspraken hierover kunnen jullie opnemen in een ouderschapsplan. Hierin komen alle afspraken over de kinderen te staan. Ook dit kunnen jullie laten bekrachtigen. Een advocaat kan jullie hierbij helpen.

Afspraken over de alimentatie

Jullie mogen zelf invulling te geven aan de echtscheiding, dus ook aan de alimentatie. Toch wordt hierbij vaak de hulp van een advocaat of een mediator ingeschakeld. Zo hou je de vaart erin en voorkom je ellenlange discussies waar je samen niet uit komt.

Onderwerpen waar afspraken over gemaakt moeten worden zijn:

  • de duur van de alimentatie;
  • de hoogte van de alimentatie;
  • een eventueel niet-wijzigingsbeding;
  • de betalingstermijn.

Zijn jullie niet langer ‘on speaking terms’ met elkaar? Dan is het verstandig om juridische hulp in te schakelen. Neem daarvoor vrijblijvend contact met ons op via het aanvraagformulier.

Check

Twijfel je of de afspraken over de alimentatie op de goede manier zijn vastgelegd? Vraag gratis advies aan bij een juridisch adviseur.