Alimentatie en hypotheek

Bij het verstrekken van een hypotheek wordt rekening gehouden met de waarde van een eigen woning, het inkomen en de financiële verplichtingen. Alimentatie valt ook onder de financiële verplichtingen en kan hier dus invloed op uitoefenen.

Partneralimentatie

Als je partneralimentatie betaalt, dan heeft dit invloed op jouw leencapaciteit. Het bedrag aan alimentatie moet namelijk van het inkomen afgetrokken worden. De spelregels hiervoor verschillen per hypotheekverstrekker. Ontvang je echter partneralimentatie, dan mag dat soms meegenomen worden als inkomen voor de hypotheek. Dit kan helpen om, ondanks je niet al te hoge inkomen, toch een hypotheek te kunnen krijgen. Dit is echter niet vanzelfsprekend, aangezien alimentatie voor de bank een onzekere inkomensfactor is.

Kinderalimentatie

Het betalen of ontvangen van kinderalimentatie heeft geen invloed op het verkrijgen van een hypotheek. Kinderalimentatie wordt nooit als inkomen gezien.

Maatwerkadvies

Een echtscheiding kan de aanleiding zijn voor herziening van de hypotheek. Jouw persoonlijke situatie verandert, waardoor eerdere hypotheekkeuzes niet langer aansluiten bij de actualiteit. Je komt dan met vragen te zitten. Kan ik in mijn woning blijven wonen nu ik naast de woonlasten ook alimentatie moet betalen? Verandert mijn draagkracht? Moet ik meer alimentatie betalen, wanneer mijn hypotheek vervalt? Schakel op tijd de hulp van een deskundige in. Hierbij kun je denken aan een financieel adviseur of hypotheekverstrekker.

Draagkracht

Bij het berekenen van de alimentatie wordt normaal gesproken gerekend met een forfaitair bedrag aan woonlasten. Hierbij wordt ervan uitgegaan dat je 1/3 deel van je inkomen mag besteden aan huur of hypotheek. Een verhoging of verlaging van de hypotheek heeft daardoor niet altijd invloed op de alimentatie. Alleen als jullie alimentatie met de daadwerkelijke woonlasten is berekend, dan kan het invloed hebben. Is jouw hypotheek extreem hoog of juist extreem laag, dan kan dit wel worden meegenomen in de berekening.

 

Direct hulp nodig?
 

088-6002803

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

Alimentatiewijzer op Facebook Alimentatiewijzer op Linkedin Alimentatiewijzer op Twitter