Partneralimentatie

Ben je getrouwd geweest of had je een geregistreerd partnerschap? Dan kan het zijn dat er recht is op partneralimentatie. Partneralimentatie is een bijdrage in het levensonderhoud en is eigenlijk alleen van toepassing als jullie inkomens tijdens het huwelijk flink van elkaar verschilden. De partneralimentatie zorgt ervoor dat degene met het laagste inkomen niet te ver terugvalt qua levensstijl. Jullie mogen onderling afspraken maken over de partneralimentatie en deze vastleggen in het echtscheidingsconvenant. Komen jullie er samen niet uit, dan is het verstandig om een juridisch adviseur in te schakelen. Deze kan je helpen om tot goede, eerlijke afspraken te komen.

Hoogte partneralimentatie

Om de hoogte van de partneralimentatie te bepalen wordt uitgegaan van de volgende uitgangspunten:

  • Behoefte: bij welk bedrag blijft de levensstandaard van de ex-partner en eventuele kinderen ongeveer gelijk.
  • Verdiencapaciteit: in hoeverre is de ex in staat om zelf een inkomen te genereren.
  • Draagkracht; hoeveel kan er aan alimentatie betaald worden.
Let op:
Vanaf 1 januari 2020 gaan de regels omtrent de partneralimentatie veranderen. De alimentatieduur wordt flink ingekort. Vanaf dat moment is de alimentatieduur gelijk aan de helft van de duur van het huwelijk, met een maximum van 5 jaar. Er zijn wel een aantal uitzonderingen. Ben je minstens 15 jaar getrouwd en zit de alimentatiegerechtigde minder dan 10 jaar van de AOW-leeftijd af, dan kun je partneralimentatie ontvangen tot de AOW in gaat. Ben je 50-plus en langer dan 15 jaar getrouwd? Dan geldt een alimentatieduur van 10 jaar. Ook als er kinderen onder de 12 zijn gelden andere regels. In dat geval is er recht op maximaal 12 jaar partneralimentatie. Wel stopt de alimentatie als het jongste kind 12 wordt.

De draagkracht van de betaler is leidend. Uit de draagkrachtberekening blijkt of er sprake zal zijn van partneralimentatie en hoeveel er betaald kan worden. Er kan sowieso nooit meer alimentatie worden betaald dan de draagkracht toestaat. Hierbij is het ook zo dat kinderalimentatie altijd voor partneralimentatie gaat. Dit betekent dat eerst wordt bekeken welk bedrag er aan kinderalimentatie betaald zou moeten worden. Daarna wordt gekeken of er nog ruimte is voor het betalen van partneralimentatie.

Berekening

Wil je snel duidelijkheid over je situatie? Onze juridische medewerkers staan je graag te woord. Je kunt altijd even contact met ons opnemen op 0900-2456000 (70 cent per minuut) of via het contactformulier. Wil je weten wat het maximale bedrag kan zijn dat je in het ergste geval zou moeten betalen? Doe dan de berekening partneralimentatie. Het bedrag dat hier uitkomt is puur de behoefteberekening. Hier moet nog een draagkrachtberekening tegenover gezet worden. Helaas is deze te complex om online aan te kunnen bieden. Wil je een complete berekening laten maken, dan kunnen wij daar ook bij helpen.

Ik maak graag een officiële alimentatie herberekening voor jou!

Laat een onafhankelijke alimentatieberekening maken en ontdek wat een eerlijk bedrag is aan alimentatie.
Of bel ons voor vragen op 0900-2456000
70 cent per minuut

Duur alimentatieplicht

De maximale termijn voor partneralimentatie is 12 jaar. Duurde jullie huwelijk vijf jaar of korter en hebben jullie samen geen minderjarige kinderen? Dan is de termijn gelijk aan de duur van het huwelijk. Bij scheidingen uitgesproken voor 1 juli 1994, geldt nog een maximale termijn van 15 jaar. Er zijn bepaalde situaties die ervoor kunnen zorgen dat het recht op partneralimentatie eerder komt te vervallen. Lees hier meer over de beëindiging van de alimentatieplicht.

Verlenging alimentatie

In bijzondere gevallen kun je de rechter vragen de duur van de partneralimentatie te verlengen. Hierbij is het heel belangrijk dat je dit verzoek indient binnen drie maanden nadat de alimentatie is gestopt. Als je bijvoorbeeld tot 1 juli recht hebt op partneralimentatie, moet het verzoek uiterlijk op 30 september binnen zijn. Er moet wel echt een goede reden zijn om de alimentatie te verlengen.

Wijziging alimentatie

Realiseer je goed dat alimentatie je geen enkele zekerheid biedt. Er kan altijd iets gebeuren dat de boel op zijn kop kan zetten. Als de betalende ex zijn/haar inkomen kwijt raakt, dan heeft dit ook effect op de alimentatie. Verandert er iets belangrijks in jouw situatie, dan kan dit een goede reden zijn voor een alimentatie wijziging. Kunnen jullie nog met elkaar overleggen, dan mogen jullie het bedrag samen aanpassen. Helaas lukt dit vaak niet. In dat geval zal er toch een advocaat aan te pas moeten komen.

Wil jij weten of het in jouw geval slim is om de alimentatie te laten aanpassen? Neem vrijblijvend even contact op met één van onze juridisch adviseurs. Zij kunnen goed inschatten wat in jouw situatie verstandig is.