Vanaf 1 januari 2023 geldt een nieuwe norm voor de berekening van de partneralimentatie. Bij deze nieuwe norm speelt het woonbudget van de alimentatieplichtige een belangrijke rol. Dit woonbudget is de vervanger van de forfaitaire woonlast. De reden dat deze nieuwe...
Lees meerHoe lang krijg je partneralimentatie?
Hoe lang je partneralimentatie krijgt is afhankelijk van de datum van de scheiding. Ben je voor 1 januari 2020 gescheiden, dan geldt een maximale alimentatieduur van 12 jaar. Hiervoor kom je in aanmerking als je langer dan vijf jaar getrouwd bent geweest of als jullie samen kinderen hebben gekregen. Is dit niet het geval, dan is de alimentatieduur even lang als de duur van het huwelijk.
Zijn jullie na 1 januari 2020 gescheiden, dan zal de partneralimentatie de duur van het huwelijk worden. Hierbij is een maximum van 5 jaar. Deze nieuwe alimentatieduur geldt echter niet in alle gevallen. Er zijn een aantal uitzonderingen. Ben je minstens 15 jaar getrouwd en zit de alimentatiegerechtigde minder dan 10 jaar van de AOW-leeftijd af, dan kun je aanspraak maken op partneralimentatie tot de AOW in gaat. Is de alimentatiegerechtigde geboren op of voor 1-1-1970 en zijn jullie langer dan 15 jaar getrouwd, dan geldt een maximale alimentatieduur van 10 jaar. Hebben jullie kinderen onder de 12, dan geldt nog de oude alimentatieduur van 12 jaar. De partneralimentatie stopt dan als het jongste kind 12 wordt. Zijn er bijzondere omstandigheden, dan kunnen rechters besluiten van de alimentatieduur af te wijken.
Berekening
Wil je de partneralimentatie regelen, dan kan een mediator of advocaat hier bij helpen. Wil jij in contact komen met de juiste specialist bij jou in de buurt? Neem dan even contact op met onze juridische medewerkers. Zij staan je graag te woord. Je kunt altijd even contact met ons opnemen op 088-6002803 (gebruikelijke belkosten) of via het contactformulier. Wil je een complete berekening laten maken, dan kunnen wij daar ook bij helpen.
Duur alimentatieplicht
De maximale termijn voor partneralimentatie is 12 jaar. Duurde jullie huwelijk vijf jaar of korter en hebben jullie samen geen minderjarige kinderen? Dan is de termijn gelijk aan de duur van het huwelijk. Bij scheidingen uitgesproken voor 1 juli 1994, geldt nog een maximale termijn van 15 jaar. Er zijn bepaalde situaties die ervoor kunnen zorgen dat het recht op partneralimentatie eerder komt te vervallen. Lees hier meer over de beëindiging van de alimentatieplicht.
Verlenging alimentatie
In bijzondere gevallen kun je de rechter vragen de duur van de partneralimentatie te verlengen. Hierbij is het heel belangrijk dat je dit verzoek indient binnen drie maanden nadat de alimentatie is gestopt. Als je bijvoorbeeld tot 1 juli recht hebt op partneralimentatie, moet het verzoek uiterlijk op 30 september binnen zijn. Er moet wel echt een goede reden zijn om de alimentatie te verlengen.
Wijziging alimentatie
Realiseer je goed dat alimentatie je geen enkele zekerheid biedt. Er kan altijd iets gebeuren dat de boel op zijn kop kan zetten. Als de betalende ex zijn/haar inkomen kwijt raakt, dan heeft dit ook effect op de alimentatie. Verandert er iets belangrijks in jouw situatie, dan kan dit een goede reden zijn voor een alimentatie wijziging. Kunnen jullie nog met elkaar overleggen, dan mogen jullie het bedrag samen aanpassen. Helaas lukt dit vaak niet. In dat geval zal er toch een advocaat aan te pas moeten komen.
Wil jij weten of het in jouw geval slim is om de alimentatie te laten aanpassen? Neem vrijblijvend even contact op met één van onze juridische adviseurs. Zij kunnen goed inschatten wat in jouw situatie verstandig is.