Partneralimentatie

Partneralimentatie

Partneralimentatie is een bijdrage in het levensonderhoud. Deze plicht ontstaat als de inkomens tijdens het huwelijk behoorlijk verschillen. Het staat jullie vrij om samen afspraken te maken over de partneralimentatie en deze vast te leggen in het echtscheidingsconvenant. Komen jullie er echter samen niet uit, dan is het verstandig om een juridisch adviseur in te schakelen. Deze kan je helpen om tot goede, eerlijke afspraken te komen.

De rechter hanteert bij de bepaling van de alimentatie de volgende uitgangspunten:

  • behoefte: bij welk bedrag blijft de levensstandaard van de ex-partner en eventuele kinderen ongeveer gelijk;
  • verdiencapaciteit: in hoeverre is de ex in staat om zelf een inkomen te genereren;
  • draagkracht; hoeveel kan er maximaal aan alimentatie betaald worden.

De draagkracht van de betaler is leidend. Uit de draagkrachtberekening blijkt of er sprake zal zijn van partneralimentatie en hoeveel er betaald kan worden. Er kan sowieso nooit meer alimentatie worden betaald dan de draagkracht toestaat. In het geval van kinderalimentatie gaat deze altijd voor partneralimentatie. Dit betekent dat eerst wordt bekeken welk bedrag er aan kinderalimentatie betaald zou moeten worden. Daarna wordt gekeken of er nog ruimte is voor het betalen van partneralimentatie.

Berekening

Wil je snel duidelijkheid over je situatie? Onze juridische medewerkers staan je graag te woord. Je kunt altijd even contact met ons opnemen op 088-6002803 (gebruikelijke belkosten) of via het contactformulier. Wil je weten wat het maximale bedrag kan zijn dat je in het ergste geval zou moeten betalen? Doe dan de berekening partneralimentatie. Het bedrag dat hier uitkomt is puur de behoefteberekening. Hier moet nog een draagkrachtberekening tegenover gezet worden. Helaas is deze te complex om online aan te kunnen bieden. Wil je een complete berekening laten maken, dan kunnen wij daar ook bij helpen.

Duur alimentatieplicht

De maximale termijn voor partneralimentatie is 12 jaar. Duurde jullie huwelijk vijf jaar of korter en zijn er geen minderjarige kinderen bij betrokken? Dan is de termijn gelijk aan de duur van het huwelijk. Bij scheidingen uitgesproken voor 1 juli 1994, geldt nog een maximale termijn van 15 jaar. Er zijn bepaalde situaties die ervoor kunnen zorgen dat het recht op partneralimentatie eerder komt te vervallen. Lees hier meer over de beëindiging van de alimentatieplicht.

Verlenging alimentatie

In bijzondere gevallen kun je de rechter vragen de duur van de partneralimentatie te verlengen. Hierbij is het van groot belang dat je dit verzoek indient binnen 3 maanden na het verstrijken van het recht op alimentatie. Als je bijvoorbeeld tot 1 juli recht hebt op partneralimentatie, moet het verzoek uiterlijk op 30 september binnen zijn. De rechter kent zo’n verzoek alleen toe als stopzetting van de alimentatie bijzonder onredelijk is. Er moet dus echt een goede reden zijn. Dit gebeurt overigens niet vaak.

Wijziging alimentatie

Realiseer je goed dat je geen zekerheid hebt over de hoogte en maximale termijn van de alimentatie. Er kan altijd iets gebeuren dat de boel op zijn kop kan zetten. Als de betalende ex zijn inkomen kwijt raakt, dan heeft dit ook effect op de partneralimentatie. Bepaalde omstandigheden kunnen dus een goede reden zijn voor een alimentatie wijziging. Jullie kunnen het bedrag in goed overleg aanpassen. Helaas lukt dit vaak niet en zal het langs de rechter moeten. Hiervoor heeft u een juridisch adviseur nodig.

Elke verandering bij jou of jouw ex-partner kan van invloed zijn op de alimentatie. Aarzel niet en laat via een draagkrachtberekening berekenen hoeveel alimentatie betaald kan worden. Zo krijg je snel duidelijkheid over je situatie.

Direct hulp nodig?
 

088-6002803

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

Alimentatiewijzer op Facebook Alimentatiewijzer op Linkedin Alimentatiewijzer op Twitter