Alimentatie en co-ouderschap

Gaan jullie uit elkaar en kiezen jullie voor een co-ouderschap? Dan houdt dit in dat de omgangsregeling fiftyfifty wordt verdeeld. Jullie hebben de kinderen allebei ongeveer evenveel.  Een co-ouderschap kan niet worden afgedwongen. Jullie moeten dit allebei willen. Het is alleen verstandig om een co-ouderschap af te spreken als jullie nog redelijk met elkaar kunnen overleggen. Bij een co-ouderschap moet er namelijk best vaak overlegd worden over bepaalde zaken. Heb je eenmaal een co-ouderschap, dan is het lastig hier weer vanaf te komen. Denk er dus goed over na voor je je hier op vast legt.

Kinderalimentatie bij co-ouderschap

Ook bij co-ouderschap is er sprake van kinderalimentatie. Degene met het hoogste inkomen zal nog altijd een bijdrage moeten betalen aan degene met het laagste inkomen. Dit om de financiële situaties bij beide ouders zo min mogelijk te laten verschillen. Het staat jullie vrij om samen afspraken te maken over de hoogte van de alimentatie. Komen jullie er samen niet uit, dan stelt de rechter alsnog de kinderalimentatie vast.

Kinderrekening

Een andere mogelijkheid die vaak bij co-ouderschap wordt toegepast is het in het leven roepen van een kinderrekening. Dit is een rekening die allebei de ouders kunnen inzien en waar de kinderbijslag en de alimentatie op worden gestort. Dit geeft jullie beiden de mogelijkheid om noodzakelijke zaken voor jullie kind aan te schaffen en geeft ook openheid over waar het geld aan uit wordt gegeven. Puntje van kritiek hierbij is dat kinderalimentatie niet alleen bedoeld is voor kleding, schoenen enz. Maar ook voor de dagelijkse kosten zoals eten, gas, water licht e.d. Hier wordt nu niet in voorzien, terwijl dat eigenlijk wel de bedoeling is.

Kinderbijslag

Bij co-ouderschap hebben beide ouders recht op de helft van de kinderbijslag. In geval van betaling van kinderalimentatie is het belangrijk de onderlinge afspraken over kinderbijslag hierbij te betrekken. De kinderbijslag wordt namelijk verrekend bij het vaststellen van de hoogte van de kinderalimentatie.

Kindgebonden budget

Het kindgebonden budget kan maar aan één persoon worden uitgekeerd en is afhankelijk van het inkomen. Het is dan ook het meest logisch dat degene met het laagste inkomen het kindgebonden budget toegewezen krijgt. Het is aan jullie om hier samen afspraken over te maken.

Direct hulp nodig?
 

088-6002803

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

Alimentatiewijzer op Facebook Alimentatiewijzer op Linkedin Alimentatiewijzer op Twitter