Onderhoudsplicht

Ouders zijn verplicht om voor hun kinderen te zorgen. Hierdoor hebben zijn ook de plicht om de kosten van de opvoeding en de verzorging van hun kinderen te betalen. Deze verplichting geldt voor beide biologische ouders, maar kan ook gelden voor bijvoorbeeld een stiefouder. Het wel of niet hebben van gezag heeft geen invloed op de onderhoudsplicht. Ook als je geen gezag hebt, ben je verplicht om een bijdrage te leveren in de kosten van je kind.

Let op:
Gaan jullie uit elkaar en blijven de kinderen bij jou? Dan heb je recht op kinderalimentatie! De andere biologische ouder blijf financieel verantwoordelijk voor zijn kinderen. Of hij/zij ook gezag heeft of niet maakt daarbij niet uit!

Stiefouder

Trouw je met iemand die kinderen heeft, dan word je hierdoor automatisch stiefouder van de kinderen. Behoren de kinderen tot jullie gezin en staan ze bij jullie ingeschreven, dan heb je als stiefouder ook een onderhoudsplicht. Of je gezag hebt of niet maakt daarbij niet uit. Wordt de alimentatie berekend, dan wordt in dit geval het inkomen van de stiefouder dus ook meegenomen. Ga je uiteindelijk scheiden van deze partner, dan komt de onderhoudsplicht voor zijn/haar kinderen te vervallen. Komt er een stiefouder in beeld dan kan dit invloed hebben op de hoogte van de alimentatie. Het is dan ook altijd slim om in zo’n geval een herberekening te laten maken.

Tip:
Gaat de ex hertrouwen en staan de kinderen bij hem/haar ingeschreven, dan is dat een goede reden om de alimentatie opnieuw te laten berekenen. Het inkomen van de nieuwe partner telt nu ook mee en dat kan nogal wat verschil maken.

Andersom werkt het ook. Word je stiefouder, maar betaal je daarnaast ook alimentatie aan je ex, dan kan er een verlaging mogelijk zijn. Je moet nu ook een kind onderhouden en dat kost geld. Dit heeft invloed op je draagkracht.

Wil je weten of het in jouw situatie verstandig is om de alimentatie opnieuw te bekijken, neem dan even contact met ons op. Wij geven je graag advies.

Ouderlijk gezag

Wil je meebeslissen over belangrijke dingen in het leven van je kind, dan is het belangrijk om ouderlijk gezag te hebben. Is het kind geboren toen jullie getrouwd waren of een geregistreerd partnerschap hadden, dan hebben jullie allebei automatisch ouderlijk gezag. Dit heet dan gezamenlijk gezag. Wonen jullie alleen samen en komt er een kindje, dan was tot 1 januari 2023  de moeder altijd degene die automatisch het gezag kreeg. Vanaf 1 januari 2023 wordt het gezag voor de vader echter automatisch geregeld als hij het kind erkend. Is jullie kind voor 1 januari 2023 geboren en wil de vader ook gezag, dan moet dit officieel worden aangevraagd. De meeste mensen doen dit direct als het kindje is geboren.

Hebben allebei de ouders gezag en moet het kind bijvoorbeeld worden ingeschreven op een school, dan zullen allebei de ouders hier toestemming voor moeten geven. Hetzelfde geldt voor andere belangrijke zaken zoals medische behandelingen, het aanvragen van een paspoort of ID, vakanties naar het buitenland en dergelijke. Heeft maar een van de ouders het gezag, dan is de toestemming van de ander niet nodig.

Soms kan het voorkomen dat een rechter besluit het gezag van iemand af te pakken. Dit gebeurt alleen als er zwaarwegende omstandigheden zijn. De rechter kijkt hierbij naar de belangen van het kind. Heb jij het idee dat het voor jullie kind beter zou zijn als alleen jij het gezag zou hebben, dan kun je bij de rechter een verzoek indienen voor eenhoofdig gezag.

Janneke en Bennie wonen twee jaar samen als hun dochtertje wordt geboren. Bennie schrijft hun dochtertje in bij de burgerlijke stand en vraagt ook direct het gezag aan. Een half jaar later besluiten ze uit elkaar te gaan. Dit gaat niet zonder slag of stoot. Goed overleg is niet meer mogelijk en Bennie besluit dat hij niets meer met moeder en dochter te maken wil hebben.

De jaren daarna loopt Janneke regelmatig tegen problemen aan. Bennie heeft het gezag, maar laat het telkens afweten als hij toestemming voor iets moet geven. Of het nou gaat om een vakantie naar het buitenland, het inschrijven op een school of het geven van toestemming voor het verstrekken van een paspoort. Bennie geeft iedere keer niet thuis. Ondertussen is Janneke al meerdere keren naar de rechter gestapt om vervangende toestemming te krijgen.

Als de dochter ernstig ziek wordt en er snel een beslissing over de medische hulp moet worden genomen, is zij het zat. Opnieuw besluit Bennie nergens aan mee te werken, ondanks alle risico’s die dit met zich meebrengt. Hiermee brengt hij zijn dochter in gevaar. Ze krijgt opnieuw vervangende toestemming van de rechter om alles in gang te zetten. Het duurt niet lang voor de dochter gelukkig weer op de been is. Janneke besluit echter dat zij dit nooit meer mee wil maken en stapt opnieuw naar de rechter. Dit keer omdat zij voortaan zelf alle beslissingen wil kunnen nemen. Zij wil eenhoofdig gezag.

De rechter bekijkt de zaak en komt tot de conclusie dat Bennie misbruik maakt van zijn gezag en tot nu toe nog niet een keer heeft gehandeld in het belang van zijn dochter. Bennie raakt het gezag kwijt, waardoor Janneke voortaan alleen alle belangrijke beslissingen mag nemen.

Vervangende toestemming

Hebben jij en de ex samen het gezag over de kinderen, dan kan dit soms problemen met zich meebrengen. Bij belangrijke beslissingen heb je namelijk de toestemming van de ex nodig. Dit kan soms heel wat discussie veroorzaken. Een veel voorkomend probleem is de discussie omtrent de vakantie. Jij wil met de kinderen op vakantie naar Turkije. Om dat te kunnen doen heb je een toestemmingsformulier van de ex nodig. De ex weigert te tekenen. Gelukkig betekent dit niet altijd dat de vakantie niet door kan gaan. Er is een oplossing! Je kunt namelijk vervangende toestemming vragen aan de rechter. In dat geval geeft de rechter jou toestemming om de geplande reis te gaan maken en heb je geen toestemming van de ex meer nodig. Deze oplossing kan ook in andere gevallen worden toegepast. Loop je ergens tegen aan en wil je ex geen toestemming geven, denk dan eens aan deze optie.

Wil je weten of het in jouw geval zinvol is om vervangende toestemming te vragen aan de rechter? Onze juridische medewerkers kunnen een goede inschatting voor je maken en brengen je in contact met een goede advocaat die je hierbij kan helpen. Neem gerust even contact op via 088-6002803 (gebruikelijke belkosten) of laat je gegevens achter op het contactformulier.