Pas nooit zomaar zonder overleg met de ex de alimentatie aan. Dit kan voor veel problemen zorgen. Ga samen om tafel om nieuwe afspraken te maken of laat een herberekening maken door onze alimentatiespecialist. Neem contact op voor meer informatie.
Wil de ex nergens aan meewerken, dan kan de alimentatie alleen worden verlaagd door het inschakelen van een advocaat. Wij kunnen samen met jou bekijken of het kosten- batenplaatje voor jou interessant kan zijn en wie jou hier het beste bij kan helpen. Neem hiervoor contact op met onze juridische medewerkers. Zij helpen je graag.
2. Hoe kan ik de alimentatie verlagen?
Als je redenen hebt om de alimentatie te verlagen, dan kan dit op twee manieren; in goed overleg met jouw ex-partner of met behulp van een advocaat.
Als je in overleg met de ex probeert om nieuwe afspraken te maken, dan is het belangrijk dat er goed contact tussen jullie is. Zet alle afspraken goed en duidelijk op papier, maar vergeet hierbij niet dat de beschikking van de rechter hiermee niet komt te vervallen. Mocht jouw ex kwaad willen, dan zou zij twee jaar later de “achterstallige” alimentatie alsnog kunnen vorderen. Samen afspraken maken is dus echt een kwestie van goed vertrouwen. Wil je zeker weten dat er niet meer gevorderd kan worden, dan kunnen jullie de nieuwe afspraak opnieuw laten bekrachtigen. De oude beschikking komt dat te vervallen.
Vinden jullie het lastig om een nieuw bedrag te bepalen, dan kunnen wij hier misschien bij helpen. Onze alimentatiespecialist kan aan de hand van jullie gegevens een officiële herberekening maken. Zo weet de ontvanger zeker dat hij/zij niet te weinig krijgt en weet de betaler zeker dat hij/zij niet teveel betaalt. Hiermee is er dus eigenlijk geen reden meer voor discussie en weten jullie allebei zeker dat er een eerlijke afspraak wordt gemaakt.
Wil je meer weten over het maken van zo’n herberekening? Onze juridische adviseurs geven je graag vrijblijvend meer informatie over een herberekening.
Is er geen overleg meer mogelijk of wil de ex-partner nergens aan meewerken? Dan kun je actie ondernemen via een advocaat. De advocaat zal de gegevens van beide partijen opvragen en hiermee de alimentatie opnieuw berekenen. Wil de ex hier tegenin gaan, dan zal hij/zij ook een advocaat in de arm moeten nemen.
Het inschakelen van een advocaat kan nogal wat kosten met zich meebrengen. Het is dan ook belangrijk om, voordat je besluit een advocaat in te schakelen, het kosten- batenplaatje goed te bekijken. Wat gaat het je kosten en wat zal het je uiteindelijk opleveren. Pas als je dit weet kun je hier een goede beslissing in nemen. Wij kijken graag samen met jou of het in jouw geval zinvol zou zijn om actie te ondernemen.
3. Mijn ex wil een alimentatieverlaging. Moet ik daar aan meewerken?
Ontvangt je alimentatie en wil de ex een verlaging, dan mag hij/zij het bedrag niet zomaar uit zichzelf aanpassen. Dit mag nooit zonder overleg. Wanneer je ex toch opeens minder alimentatie overmaakt, kun je het achterstallige bedrag meestal gaan vorderen. Heb je een beschikking, dan kan dit via het LBIO. Ook als er geen beschikking is zijn er mogelijkheden om te vorderen. Neem hiervoor contact op met onze juridische medewerkers.
Is het contact tussen jou en de ex redelijk goed, dan kunnen jullie samen om tafel om nieuwe afspraken te maken. Komen jullie samen niet uit het bedrag dan kan het helpen om een officiële herberekening van de alimentatie te laten maken. Op die manier kunnen jullie makkelijker tot nieuwe afspraken komen. Onze alimentatiespecialist maakt dit soort herberekeningen en helpt jullie hier graag mee verder.
Ben jij het niet eens met een verlaging van de alimentatie, dan zal de ex een advocaat moeten inschakelen om een verlaging te krijgen. Dit kan hij/zij alleen doen als er ook echt een goede reden is voor een verandering van de alimentatie. De advocaat van de ex zal als eerste stap de nodige gegevens bij jou opvragen om een berekening te kunnen maken. Je bent niet verplicht om deze gegevens aan te leveren, maar het is wel verstandig om hier gewoon aan mee te werken. Daarnaast is het verstandig om zelf ook een advocaat in de arm te nemen om een tegenberekening te maken. De advocaat van de ex gaat tenslotte voor hem/haar aan de slag en zal de alimentatie zoveel mogelijk in zijn/haar voordeel proberen te berekenen. Wij werken al meer dan 10 jaar samen met de advocaten uit ons netwerk en brengen u graag in contact met onze advocaten.
4. Mijn ex heeft een hoger inkomen gekregen. Kan ik een verhoging aanvragen?
Eigenlijk is het zo dat alle veranderingen in jullie situaties die invloed hebben op jullie draagkracht ook een goede reden zijn om de alimentatie aan te passen. Dit betekent inderdaad dat een hoger inkomen ook kan betekenen dat er meer alimentatie betaald moet worden. Naast een verandering van het inkomen zijn herberekeningen ook in de volgende situaties zinvol: verandering van de omgangsregeling, opnieuw trouwen, een kind erbij krijgen en het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Bij een herberekening worden de situaties van beide partijen opnieuw bekeken. Daarom is het belangrijk om alle wijzigingen die er in de loop der jaren zijn geweest op een rijtje te zetten. Pas dan kun je goed bekijken of er een verhoging mogelijk is. Heb je hier hulp bij nodig? Bel ons op 088-6002803 (gebruikelijke belkosten) of vul het contactformulier in.
5. Is het inschakelen van een advocaat rendabel?
Of het rendabel is om een advocaat in te schakelen hangt af van verschillende factoren. Hoeveel redenen zijn er om een wijziging aan te vragen? Verwacht je dat de ex er een strijd van gaat maken? Hoe lang moet er nog alimentatie worden betaald? Alleen het wegvallen van de belastingteruggave levert zelden genoeg op om lucratief te zijn. Is de omgangsregeling echter ook nog veranderd en ben je er qua inkomen op achteruit gegaan, dan heb je meer dan genoeg redenen om actie te ondernemen.
Vind je het lastig om te bepalen of het voor jou zinvol is om een advocaat in te schakelen? Wij bekijken graag vrijblijvend jouw zaak. Ook kunnen wij je in contact brengen met een goede advocaat bij jou in de buurt.