Veelgestelde vragen veranderingen alimentatie

Per 1 januari is het nodige veranderd op het gebied van alimentatie. De belastingaftrek is komen te vervallen en in sommige gevallen wordt het kindgebonden budget verhoogd. Vervolgens heeft De Hoge Raad op 9 oktober 2015 aangegeven dat het kindgebonden budget geen invloed heeft op de alimentatiebehoefte van het kind. Het kindgebonden budget moet worden meegenomen bij de berekening van de draagkracht van de alimentatie ontvangende ouder. Dit geldt voor zaken vanaf 1 januari 2013 en leidt in veel gevallen tot een alimentatieherziening!

Hieronder treft u een overzicht van veel gestelde vragen. Wellicht bent u hier al verder mee geholpen. Komt u er toch niet uit of heeft u verdere hulp nodig, dan kunt u altijd contact met ons opnemen via 088-6002803 (gebruikelijke belkosten) of via ons contactformulier.

1. Ik betaal alimentatie, kan ik de alimentatie verlagen?

In sommige gevallen is het mogelijk om de alimentatie te verlagen vanwege de wijzigingen van de overheid. Het feit dat u de belastingteruggave niet meer ontvangt betekent een verlaging van uw draagkracht. Dit is een reden voor wijziging. Is uw expartner alleenstaand, dan krijgt hij/zij waarschijnlijk een verhoging van het kindgebonden budget. Op 9 oktober 2015 heeft De Hoge Raad bekend gemaakt dat deze bij de draagkrachtberekening moet worden meegenomen van de alimentatie ontvanger. Onze financieel adviseur kan een herberekening voor jullie maken. Neem contact op voor meer informatie.

2. Hoe kan ik de alimentatie verlagen?

Als u redenen heeft om de alimentatie te verlagen, dan kan dit op twee manieren; in goed overleg met uw ex-partner of met behulp van een advocaat.

Wanneer je in overleg met uw ex probeert om nieuwe afspraken te maken, dan is het belangrijk dat er goed contact tussen jullie is. Je moet uw expartner vertrouwen dat hij/zij niet alsnog het LBIO naar u toestuurt.

TIP: Soms is het ondanks goed overleg lastig om samen tot een nieuw alimentatiebedrag te komen. In dat geval kunt u via ons een officiële herberekening laten maken. Onze financieel adviseur heeft jullie beider gegevens nodig voor een herberekening. Zo weet de ontvanger zeker dat hij/zij niet te weinig krijgt en weet de betaler zeker dat hij/zij niet teveel betaalt. Wilt u meer informatie over de kosten van een herberekening? Of wilt u een berekening laten maken? Onze juridische adviseurs geven u graag vrijblijvend meer informatie over een herberekening.
LET OP:

Wanneer overleg met uw expartner niet mogelijk is, dan kunt u actie ondernemen via een advocaat. De advocaat zal de gegevens van beide partijen opvragen en hiermee de alimentatie opnieuw berekenen. Wil de ex ertegenin gaan, dan is hij/zij genoodzaakt ook een advocaat in de arm te nemen. Voordat u een advocaat inschakelt is het belangrijk om het kosten/batenplaatje goed te bekijken. Binnen hoeveel tijd heeft u de advocaatkosten weer heeft terugverdient?

3. Mijn ex wil een alimentatieverlaging. Moet ik daar aan meewerken?

Ontvangt u alimentatie en wil de ex een verlaging, dan mag hij/zij dit niet zomaar eenzijdig doorvoeren. Wanneer je ex opeens minder alimentatie overmaakt, dan kunt u als er een beschikking is het LBIO inschakelen om het achterstallige bedrag te gaan vorderen. Ook als er geen beschikking is zijn er mogelijkheden om te vorderen. Neem hiervoor contact op met onze juridische medewerkers.

Is het contact tussen u en de ex redelijk goed, dan kunnen jullie samen om tafel om nieuwe afspraken te maken. Komen jullie samen niet uit het bedrag dan kunt u een alimentatieherberekening laten maken. Op die manier kunt u gemakkelijker tot nieuwe afspraken komen. Wij helpen u graag verder met een herberekening.

Indien overleg niet mogelijk is of u niet meewerkt kan uw expartner ook een advocaat inschakelen. De advocaat van uw expartner zal gegevens bij u opvragen. U bent niet verplicht om ergens aan mee te werken, maar wij raden dit wel aan. Het daarnaast verstandig om een eigen advocaat in de arm te nemen om een tegenberekening te maken. De advocaat van de ex gaat tenslotte voor hem/haar aan de slag en zal de alimentatie zoveel mogelijk in zijn/haar voordeel proberen te berekenen. Wij werken al meer dan 10 jaar samen met de advocaten uit ons netwerk en brengen u graag in contact met onze advocaten.

4. Mijn ex heeft een hoger inkomen gekregen. Kan ik een verhoging aanvragen?

Wijzigingen die invloed hebben op het inkomen zijn een goede reden voor het aanpassen van de alimentatie. Door de uitspraak van De Hoge Raad op 9 oktober 2015 is een herberekening in veel gevallen zinvol. De Hoge Raad heeft aangegeven dat het kindgebonden budget niet van de aliminetatiebehoefte van het kind mag worden afgetrokken. Het kindgebonden budget moet daarentegen worden meegenomen in de berekening van de draagkracht van de alimentatie ontvangende ouder. Daarnaast zijn herberekeningen ook in de volgende situaties zinvol: verandering van inkomen, verandering van de omgangsregeling, opnieuw trouwen, een kind erbij krijgen en het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Bij een herberekening worden de situaties van beide partijen opnieuw bekeken. Daarom is het belangrijk om alle wijzigingen die er in de loop der jaren zijn geweest op een rijtje te zetten. Pas dan kunt u bekijken of er een verhoging mogelijk is. Heeft u hier hulp bij nodig? Bel ons op 088-6002803 (gebruikelijke belkosten) of vul het contactformulier in.

5. Is het inschakelen van een advocaat rendabel?

Of het rendabel is om een advocaat in te schakelen hangt van verschillende factoren af. Hoeveel redenen heeft u om een wijziging aan te vragen? Verwacht u dat uw ex er een strijd van gaat maken? Alleen het wegvallen van de belastingteruggave levert zelden genoeg op om lucratief te zijn. Is de omgangsregeling echter ook nog veranderd en bent u er qua inkomen op achteruit gegaan, dan heeft u meer dan genoeg redenen om actie te ondernemen.

Vindt u het moeilijk om te bepalen of het voor u zinvol is om een advocaat in te schakelen? Wij bekijken graag vrijblijvend uw zaak. Ook kunnen wij u in contact brengen met een goede advocaat bij u in de buurt.

Direct hulp nodig?
 

088-6002803

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

Alimentatiewijzer op Facebook Alimentatiewijzer op Linkedin Alimentatiewijzer op Twitter