Alimentatie en bijstandsuitkering

Heb je na de scheiding niet genoeg inkomsten, dan kun je altijd terugvallen op de bijstandsuitkering. Hoeveel je zult gaan ontvangen is onder andere afhankelijk van jouw situatie. Hiervoor kun je terecht bij de gemeente. Het ontvangen van een bijstandsuitkering kan ook gevolgen hebben voor de alimentatie.

Voorwaarden bijstanduitkering

De bijstandsuitkering wordt geregeld via de Wet Werk en Bijstand. Om een bijstandsuitkering aan te vragen kun je aankloppen bij de gemeente. Je komt eventueel voor een uitkering in aanmerking als je:

  • regelmatig in Nederland verblijft
  • 18 jaar of ouder bent
  • niet zelfstandig in uw onderhoud kan voorzien
  • geen beroep kunt doen op een andere uitkering
  • geen vermogen hebt
  • je meedoet aan activiteiten binnen de gemeente om weer aan het werk te komen.

Wil je een bijstandsuitkering gaan ontvangen, dan heb je ook een sollicitatieplicht. Het is de bedoeling dat je minimaal 1 keer per week solliciteert. In sommige gevallen is het mogelijk om hier een vrijstelling voor te krijgen. Dit kan als je bijvoorbeeld voor de kinderen moet zorgen of als je mantelzorger bent.

Alimentatie en de bijstand

Zodra je een bijstandsuitkering aanvraagt, kijkt de gemeente of de hoogte van de alimentatie die je ontvangt correct is. Ontvang je geen of te weinig alimentatie dan kan de gemeente je hierop aanspreken en jullie vragen dit te regelen. De manier waarop zij dit geregeld willen hebben is per gemeente verschillend. Zo zal een onderlinge afspraak door de ene gemeente worden goedgekeurd, terwijl de andere gemeente perse een beschikking van de rechtbank wil hebben. Andere gemeenten komen zelf met een bedrag op de proppen. Dit bedrag is eigenlijk altijd te hoog, waardoor je alsnog een advocaat moet inschakelen. De alimentatie die je ontvangt wordt ingehouden op de bijstanduitkering.

Meer weten over alimentatie vastleggen?.

Direct hulp nodig?
 

088-6002803

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

Alimentatiewijzer op Facebook Alimentatiewijzer op Linkedin Alimentatiewijzer op Twitter