Alimentatie & samenwonen

Nieuwe partner

Stel u bent gescheiden, u ontvangt partneralimentatie en u heeft een nieuwe partner. Zodra u met deze partner trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat, komt daarmee uw recht op partneralimentatie te vervallen. Soms geldt dit zelfs wanneer u duurzaam gaat samenwonen.
Tenzij u samen met uw ex-partner in het convenant hierover iets anders heeft afgesproken. Het zou kunnen dat u samen met uw ex-partner overeengekomen bent, dat de alimentatieplicht pas wordt beëindigd zodra nieuwe situatie een bepaalde periode heeft geduurd.

Duurzaam samenwonen

Duurzaam samenwonen houdt in dat u en uw nieuwe partner blijvend een gezamenlijke huishouding voeren. Uiteindelijk is het aan de betaler om te bewijzen dat er sprake is van duurzaam samenwonen. Maar vooral wanneer er kinderen bij betrokken zijn, is het verstandig de duurzame relatie zelf aan uw ex te melden. Wanneer het niet lukt om er samen uit te komen, schakel dan een mediator in.

Onherroepelijk

Bij opnieuw trouwen of het opnieuw aangaan van een geregistreerd partnerschap ontstaat er een onderhoudsplicht tussen de nieuwe partners. De alimentatieplicht van uw eerste partner komt daarmee definitief te vervallen en is onherroepelijk. Stel dat uw tweede relatie verbroken wordt, dan geeft dat niet opnieuw recht op partneralimentatie bij uw eerste partner.
Bij samenwonen met een nieuwe partner ligt het wat moeilijker, omdat er geen wettelijke onderhoudsplicht is ontstaan. Alleen als aangetoond kan worden dat er sprake is van duurzaam samenwonen, komt de alimentatieplicht van uw eerste partner te vervallen.

Kinderalimentatie

De niet-verzorgende ouder is verplicht financieel voor zijn of haar kinderen te blijven zorgen. De kinderalimentatie komt dus niet te vervallen, wanneer de verzorgende ouder duurzaam gaat samenwonen.

Draagkracht

Stel nu dat de ex-partner, die de partneralimentatie betaalt een nieuwe duurzame relatie krijgt. De financiële situatie kan dan zo veranderen, dat het gevolgen heeft voor zijn of haar draagkracht. Uw ex-partner moet bijvoorbeeld zijn of haar nieuwe partner financieel onderhouden of er komen kinderen uit de nieuwe relatie. De draagkracht van de betaler zal hierdoor verminderen.

Het kan ook zo zijn dat de nieuwe partner bijdraagt aan de gezamenlijke woonlasten en andere gemeenschappelijke kosten, waardoor de draagkracht van de ex-partner stijgt.

Laat ons uw situatie beoordelen en de gevolgen voor uw alimentatie inschatten.

Direct hulp nodig?
 

088-6002803

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

Alimentatiewijzer op Facebook Alimentatiewijzer op Linkedin Alimentatiewijzer op Twitter