Nieuwe partner

Ben je gescheiden, ontvang je partneralimentatie en krijg je een nieuwe partner? Dan kan dit nogal wat gevolgen hebben. Zodra je officieel met jouw nieuwe partner gaat samenwonen of trouwen komt daarmee jouw recht op partneralimentatie te vervallen. Tenzij je hier samen met de ex-partner in het convenant iets anders over hebt afgesproken. Zo wordt soms de afspraak gemaakt dat de partneralimentatie pas komt te vervallen na een half jaar samenwonen.

Duurzaam samenwonen

Duurzaam samenwonen betekent dat jij en jouw nieuwe partner samen een huishouding voeren. Staan jullie niet op hetzelfde adres ingeschreven, dan is het uiteindelijk aan de betaler om te bewijzen dat er inderdaad sprake is van duurzaam samenwonen. Toch duurt eerlijkheid meestal het langst en is het, zeker als er kinderen bij betrokken zijn, verstandig om het samenwonen zelf aan de ex te melden.

Heb jij het vermoeden dat jouw ex ondertussen samenwoont, maar wil hij/zij dit niet toegeven? Het is aan jou om met bewijzen te komen. Een privé-detective kan wellicht helpen. Alleen als er bewijs is, heeft het zin om een advocaat in de arm te nemen. Berichten op social media kunnen ook worden gebruikt als bewijs.

Onherroepelijk

Krijg je partneralimentatie en ga je samenwonen met een nieuwe partner, dan komt jouw recht op partneralimentatie te vervallen. Dit is onherroepelijk. Dit betekent dat, ook als jouw nieuwe relatie op de klippen loopt, je geen aanspraak meer kan maken op partneralimentatie bij je ex.

Kinderalimentatie

Samenwonen heeft overigens geen effect op de kinderalimentatie. De niet-verzorgende ouder blijft verplicht om financieel voor zijn of haar kinderen te blijven zorgen. Trouwen kan wel invloed hebben op de hoogte van de kinderalimentatie, omdat er een stiefouder bij komt die in bepaalde gevallen ook een onderhoudsplicht heeft.

Draagkracht

Ook als de ex-partner, die de partneralimentatie betaalt, een nieuwe duurzame relatie krijgt, kan dit ervoor zorgen dat er dingen veranderen. De financiële situatie kan dan zo veranderen, dat het gevolgen heeft voor zijn of haar draagkracht. Kan zijn nieuwe partner meebetalen aan de woonlasten, dan kan dit ervoor zorgen dat de draagkracht stijgt. Moet de ex zijn of haar nieuwe partner financieel onderhouden of er komen kinderen uit de nieuwe relatie, dan zal de draagkracht hierdoor minder worden.

Iedere situatie is anders. Ben jij benieuwd of in jouw geval de alimentatie aangepast kan worden? Laat ons jouw situatie beoordelen en de gevolgen voor de alimentatie inschatten. Wij bekijken wat je het beste kan doen en wie jou hier het beste bij kan helpen.