Steeds meer mensen kiezen ervoor om niet te trouwen, maar te gaan samenwonen. Woon je alleen samen en ga je dus ongehuwd uit elkaar, ook dan moet er veel geregeld worden. Vaak loop je tegen dezelfde vragen aan als mensen die getrouwd zijn.

Samenlevingscontract

De helft van de samenwonende stellen die uit elkaar gaan, hebben geen samenlevingscontract. Omdat ze niet hebben vastgelegd wat ze moeten regelen, kunnen ze ruzie krijgen over bijvoorbeeld geld, de verdeling van spullen of geld of de kinderen. Maar ook als er wel een samenlevingscontract is, is er kans op problemen en gaat het uit elkaar gaan vaak niet zonder slag of stoot.

Vastleggen of niet?

Als je samenwoont en uit elkaar gaat, ben je niet verplicht om de afspraken die jullie maken officieel te maken en te laten bekrachtigen door de rechter. Toch is het vaak wel verstandig om dit wel te doen. Je weet nooit hoe het in de toekomst met de verstandhouding gaat. Gaat hij die kinderalimentatie echt wel betalen? Komt zij de omgangsregeling wel na? Als je jullie afspraken officieel laten maken door de rechter kan hierover, ook in de toekomst, geen discussie meer ontstaan.

Advocaat of mediator

Kunnen jullie nog redelijk met elkaar overleggen, maar vinden jullie het toch lastig om samen tot afspraken te komen? Misschien kan een mediator jullie hierbij helpen. Een mediator begeleidt jullie gesprekken en zorgt ervoor dat er op een prettige manier goede afspraken worden gemaakt. Is er geen overleg meer mogelijk of hebben jullie totaal tegengestelde belangen, dan kan het slim zijn om een eigen advocaat in te schakelen om hier zo goed mogelijk uit te komen.

Ben je op zoek naar meer informatie over dit onderwerp? Kijk dan eens op www.eindesamenwonen.nl. Op deze website vind je informatie over uit elkaar gaan als je samenwoont. Wil je in contact komen met een advocaat of mediator of heb je vragen over het maken van afspraken of bijvoorbeeld de alimentatie? Dan helpen wij je ook graag verder.