Ongehuwd uit elkaar

Steeds meer mensen kiezen ervoor om niet te trouwen, maar ongehuwd te gaan samenwonen. Woon je alleen samen en ga je uit elkaar, ook dan moet er veel geregeld worden. Vaak loop je tegen dezelfde vragen aan als mensen die getrouwd zijn.

Samenlevingscontract

De helft van de ongehuwd samenwonende stellen die uit elkaar gaan, hebben geen samenlevingscontract. Omdat ze niet hebben vastgelegd wat ze moeten regelen, kunnen ze ruzie krijgen over bijvoorbeeld geld, de boedelverdeling of de kinderen. Maar ook met samenlevingscontract is er kans op problemen en gaat het uit elkaar gaan vaak niet zonder slag of stoot.

Vastleggen of niet?

Als je samenwoont en uit elkaar gaat ben je niet verplicht om de afspraken die jullie maken te laten bekrachtigen door de rechter. Het is vaak echter wel verstandig. Je weet nooit hoe het in de toekomst met de verstandhouding gaat. Gaat hij die kinderalimentatie echt wel betalen? Komt zij de omgangsregeling wel na? Als je jullie afspraken officieel laat maken door de rechter kan over dit soort zaken, ook in de toekomst, geen discussie meer ontstaan.

Advocaat of mediator

Kunnen jullie nog redelijk met elkaar overleggen, maar vinden jullie het toch lastig om samen tot afspraken te komen? Misschien kan een mediator uitkomst bieden. Deze begeleidt jullie gesprekken en zorgt ervoor dat er op een prettige manier goede afspraken worden gemaakt. Is er geen overleg meer mogelijk of hebben jullie totaal tegengestelde belangen, dan kan het slim zijn een advocaat in te schakelen om hier zo goed mogelijk uit te komen.

Ben je op zoek naar meer informatie over dit onderwerp? Kijk dan eens op www.EindeSamenwonen.nl. Op deze website vind je informatie over ongehuwd uit elkaar gaan en de kinderen. Wil je in contact komen met een advocaat of mediator? Dan helpen wij je ook graag verder.

Direct hulp nodig?
 

088-6002803

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

Alimentatiewijzer op Facebook Alimentatiewijzer op Linkedin Alimentatiewijzer op Twitter