“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Wat is alimentatie

  • Maak duidelijke afspraken over de kinder- en partneralimentatie.
  • Wij helpen bij het vastleggen, wijzigen of vorderen van de alimentatie.
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Lees voor

Zijn jullie getrouwd geweest of hadden jullie een geregistreerd partnerschap en gaan jullie scheiden, dan blijft ook na de scheiding de verplichting bestaan om voor elkaar te zorgen. Dit heet de onderhoudsplicht. Meestal wordt aan de onderhoudsplicht voldaan door het betalen van partneralimentatie. Woonden jullie samen en was er geen sprake van een huwelijk, dan is er bij het uit elkaar gaan geen sprake van een onderhoudsplicht en hoeft er dus ook geen partneralimentatie worden betaald.

Kinderalimentatie

Hebben jullie kinderen en gaan jullie uit elkaar? Dan blijven jullie allebei verantwoordelijk voor de verzorging en de kosten van jullie kinderen. Dit betekent dus dat er in dat geval kinderalimentatie betaald moet worden. Of jullie getrouwd of samenwonend waren of misschien niet eens een relatie hadden maakt daarbij niet uit. De kinderalimentatie loopt door tot de kinderen 21 jaar oud zijn.

Verschillende manieren van alimentatie betalen

Meestal is er bij alimentatie sprake van het betalen van een geldbedrag. Maar er zijn ook andere oplossingen mogelijk. Zo kunnen jullie er, in het geval van kinderalimentatie, ook voor kiezen om allebei geld te storten op een kinderrekening. Gaat het om partneralimentatie, dan kunnen jullie ook afspreken dat de alimentatie in natura wordt betaald door bijvoorbeeld maandelijks de hypotheek op je te nemen.

Alimentatieplicht

Wie hebben er nou eigenlijk een onderhouds- of alimentatieplicht?

  • getrouwde en geregistreerde partners;
  • ouders.

Er zijn twee vormen van alimentatie:

Kinderalimentatie

Gaan jullie uit elkaar, dan heeft dit ook veel invloed op jullie financiële situatie. Degene die de zorg voor de kinderen op zich zal nemen, moet dit ineens van één inkomen doen. Om ervoor te zorgen dat de verzorgende ouder niet de enige is die opdraait voor alle kosten en om ervoor te zorgen dat het kind er zo min mogelijk op achteruit gaat, is de kinderalimentatie in het leven geroepen. Maar hoe kom je nou eigenlijk tot een goed bedrag? Dit kan op meerdere manieren. Ten eerste in goed overleg. Samen kun je bekijken wat redelijk is. Zet de financiën op een rijtje. Wat komt erin, wat gaat eruit en wat blijft er over. Op die manier kun je een heel eind komen. Om een beeld te krijgen van de situatie kun je ook onze berekenmodule gebruiken.

Het maken van afspraken over geld is altijd lastig. Komen jullie er samen niet uit, dan is het misschien slim om een officiële onafhankelijke berekening te laten maken. Een specialist kan precies berekenen wat de behoefte van de kinderen is en wat jullie draagkracht is. Hier komt een heel duidelijk alimentatiebedrag uit. Onder dit document kunnen jullie allebei je handtekening zetten. Zo weet de één zeker dat hij/zij niet teveel betaalt en de ander weet zeker dat hij/zij niet te weinig krijgt. Hiermee voorkom je een hoop discussies.

Wil jouw partner niet meewerken aan zo’n berekening en lukt het jullie niet om afspraken te maken over de alimentatie?  Dan kun je een advocaat inschakelen om alles goed te regelen. Wij kunnen je in contact brengen met de juiste juridisch adviseurs die je hierbij kunnen helpen.

Partneralimentatie

Partneralimentatie komt om de hoek kijken als jullie getrouwd waren en jullie inkomens behoorlijk van elkaar verschillen. Het staat jullie vrij om samen afspraken te maken over de duur en de hoogte van de partneralimentatie. Het is belangrijk dat deze afspraken op de juiste manier worden vastgelegd in het  echtscheidingsconvenant. Lukt het niet om samen afspraken te maken over de alimentatie, dan kan een advocaat dit oppakken en zal uiteindelijk de rechter een besluit nemen. Het is dan zeker verstandig je in dit geval bij te laten staan door een juridisch adviseur.

Verhaal uit de praktijk

Sonja en Peter wonen zes jaar samen. Hun eerste kindje is 9 maanden oud als hun relatie op de klippen loopt. Gelukkig kunnen zij nog redelijk met elkaar overleggen. Samen spreken zij dan ook een omgangsregeling af en buigen zich over de kinderalimentatie. Een lastige klus, want hoe bereken je zoiets nou eigenlijk? Ze merken al snel dat zij op dit vlak toch behoorlijk tegenstrijdige belangen hebben en er ontstaan pittige discussies.

Om ruzie te voorkomen besluiten zij een onafhankelijke berekening te laten maken. Zo weten zij allebei zeker dat er een goed bedrag wordt afgesproken. Dit zorgt ervoor dat zij toch op goede voet uit elkaar kunnen gaan.

Bijstand

Vraagt één van jullie na scheiding een bijstandsuitkering aan, dan zal de Gemeente onderzoeken of de ander een redelijk bedrag aan alimentatie betaalt. Zijn er geen afspraken gemaakt over de alimentatie, dan kan de gemeente een bedrag opleggen. Iedere gemeente gaat hier anders mee om. Pas op dat het bedrag dat zij vaststellen niet te hoog is. Heb je het vermoeden dat het bedrag niet klopt? Leg jouw situatie dan even voor aan onze medewerkers. Zij kunnen samen met jou bekijken of het bedrag juist is of niet.

Indexering

Ieder jaar vindt er een verhoging plaats van zowel de kinderalimentatie als de partneralimentatie. Dit heet de wettelijke indexering. Ben jij alimentatiebetaler? Dan ben je verplicht deze indexering door te voeren. Ieder jaar maakt de minister van justitie in november bekend wat het indexeringspercentage wordt. Het is dus belangrijk om vanaf 1 januari het bedrag dat je betaalt iets te verhogen. Je krijgt hier geen bericht van. Het is dus belangrijk om dit zelf in de gaten te houden. Doe je dit niet, dan kan de indexering uiteindelijk tot vijf jaar terug worden gevorderd.

Heb je hulp nodig bij het regelen van de alimentatie? Komen jullie er samen niet uit? Wordt de indexering niet toegepast? Onze medewerkers kunnen samen met jou bekijken wat de juiste juridische vervolgstappen zijn. Wij helpen je vrijblijvend op weg.

Meer informatie