Wat is alimentatie

Zijn jullie getrouwd geweest en gaan jullie scheiden, dan blijft ook na de scheiding de verplichting bestaan om voor elkaar te zorgen. Dit heet de onderhoudsplicht. Meestal wordt aan de onderhoudsplicht voldaan door het betalen van partneralimentatie. Woonden jullie samen en was er geen sprake van een huwelijk, dan is er geen sprake van partneralimentatie.

Kinderalimentatie

Hebben jullie kinderen en gaan jullie uit elkaar? Dan blijft er altijd de verplichting bestaan om voor je kinderen te zorgen. Of jullie getrouwd of samenwonend waren of misschien niet eens een relatie hadden doet niet ter zake. De onderhoudsplicht voor de kinderen heet kinderalimentatie. Kinderalimentatie loopt door tot de kinderen 21 jaar oud zijn.

Verschillende manieren van alimentatie betalen

Meestal is er bij alimentatie sprake van het betalen van een geldbedrag. Het is echter ook mogelijk om bijvoorbeeld allebei geld te storten op een kinderrekening of om de alimentatie in natura te betalen door bijvoorbeeld maandelijks de hypotheek op je te nemen.

Alimentatieplicht

Er geldt een onderhoudsplicht voor:

  • getrouwde en geregistreerde partners;
  • ex-partners;
  • ouders en kinderen.

Er zijn twee vormen van alimentatie:

Kinderalimentatie

Uitgangspunt bij het vaststellen van kinderalimentatie is ervoor te zorgen dat het kind er zo min mogelijk op achteruitgaat. Hoe minder en voor het kind verandert, hoe beter. Maar hoe kom je nou eigenlijk tot een goed bedrag? Dit kan op meerdere manieren. Ten eerste in goed overleg. Samen kun je bekijken wat redelijk is. Zet de financiën op een rijtje. Wat komt erin, wat gaat eruit en wat blijft er over. Op die manier kun je een heel eind komen.

Komen jullie er samen niet uit, dan is het wellicht verstandig een officiële onafhankelijke berekening te laten maken. Een specialist kan precies berekenen wat de behoefte van de kinderen is en wat de draagkracht van beide partijen is. Hier komt een heel duidelijk alimentatiebedrag uit waar jullie samen je handtekening onder kunnen zetten.

Lukt het jullie dan nog niet om tot afspraken te komen of wil één van de twee totaal niet meewerken? Dan kun je een advocaat inschakelen om alles goed te regelen. Wij kunnen je in contact brengen met de juiste juridisch adviseurs.

Partneralimentatie

Partneralimentatie komt om de hoek kijken als jullie getrouwd waren en jullie inkomens behoorlijk van elkaar verschillen. Het staat jullie vrij om samen afspraken te maken over de duur en de hoogte van de partneralimentatie. Het is belangrijk dat deze afspraken op de juiste manier worden vastgelegd in het  echtscheidingsconvenant. Lukt het niet om samen afspraken te maken over de alimentatie, dan kan een advocaat dit oppakken en zal uiteindelijk de rechter een besluit nemen. Het is dan zeker verstandig je in dit geval bij te laten staan door een juridisch adviseur.

Bijstand

Vraagt één van de partijen na scheiding een bijstandsuitkering aan, dan zal de Gemeente onderzoeken of de ander een redelijk bedrag aan alimentatie betaalt. Zijn er geen afspraken gemaakt over de alimentatie, dan kan de gemeente een bedrag opleggen.

Indexering

Ieder jaar vindt er een verhoging plaats van zowel de kinderalimentatie als de partneralimentatie. Dit heet de wettelijke indexering. Als betalende partij ben je verplicht deze indexering door te voeren. Ieder jaar maakt de minister van justitie bekend wat het indexeringspercentage wordt. Het is aan de betaler om dit toe te passen. Dit moet je dus zelf goed in de gaten houden. Doe je dit niet, dan kan de indexering uiteindelijk tot vijf jaar terug worden gevorderd.

Heb je vragen over de alimentatie? Komen jullie er samen niet uit? Wordt de indexering niet toegepast? Onze medewerkers hebben een antwoord op al je vragen. Stel ze gerust. Wij helpen je gratis en vrijblijvend op weg.

Direct hulp nodig?
 

088-6002803

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

Alimentatiewijzer op Facebook Alimentatiewijzer op Linkedin Alimentatiewijzer op Twitter