Gaan jullie uit elkaar en hebben jullie kinderen? Als de kinderen het grootste deel van de tijd bij jou zijn, dan zul jij degene zijn die kinderalimentatie zal gaan ontvangen. Jullie mogen hier samen afspraken over maken of onder leiding van een mediator, maar lukt dit niet dan kan het geregeld worden door een advocaat.

Partenalimentatie ontvangen

Zijn jullie getrouwd geweest? Was er een geregistreerd partnerschap? En heb jij een lager inkomen dan de ex? Dan kun je aanspraak maken op partneralimentatie. De advocaat of mediator zal berekenen welk bedrag er aan partneralimentatie betaald zal moeten worden.

Wijzigen alimentatie

Verandert er iets in jouw situatie of die van de ex? Ziet hierdoor de financiële situatie er anders uit? Dan kan het zijn dat de alimentatie ook aangepast kan worden. Gaat de ex bijvoorbeeld meer verdienen, dan is de kans groot dat er een verhoging van de alimentatie mogelijk is. Betaal je alimentatie en raak je je baan kwijt, dan is dat een hele goede reden voor een verlaging van de alimentatie. Ook als de omgangsregeling verandert, er een kindje bij komt of een van de partners gaat samenwonen of trouwen kan dat een goede reden zijn voor een wijziging.

Advies

Wil je weten of het in jouw situatie mogelijk is om een verhoging of een verlaging van de alimentatie te vragen? Leg je situatie aan ons voor en wij kijken wat je hiermee kunt. Vul het aanvraagformulier in, dan bellen wij je zo snel mogelijk even terug.

Let op:
Let op: Per 1 januari 2015 is het kindgebonden budget een belangrijke rol gaan spelen in de alimentatieberekening. Dit is een goede reden om de alimentatie opnieuw onder de loep te nemen en zal ervoor zorgen dat de alimentatie omlaag zal worden bijgesteld. Wil je hier meer over weten? Voor meer informatie zijn onze juridische adviseurs bereikbaar op 088-6002803 (gebruikelijke belkosten).
Voorbeeld:
Alimentatie en werkeloosheid

Joost en Linda zijn gescheiden. Linda ontvangt maandelijks 300,00 alimentatie. Joost verliest onverwachts zijn baan en valt in inkomen fors terug. Hij vraagt de rechter het alimentatiebedrag te verlagen. De rechter gaat hierin mee, want het oude bedrag is voor hem niet meer redelijk. De alimentatie wordt nu bepaald op 100,00 per maand. Dreigt Linda onder het bestaansminimum te komen, dan zal zij een beroep moeten doen op de bijstand.

Voorbeeld:
Alimentatie en omgangsregeling

Jan en Mieke zijn gescheiden. Jan betaalt iedere maand 300,00 alimentatie voor de kinderen. Hij ziet de kinderen eens in de twee weken. Als de kinderen ouder worden geven zij zelf aan dat zij graag meer tijd met Jan zouden doorbrengen. Gelukkig kunnen Jan en Mieke nog goed met elkaar overleggen. Zij gaan samen om tafel en de omgangsregeling wordt aangepast. Voortaan zullen de kinderen ook iedere woensdag bij Jan zijn. Hierdoor heeft Jan ook meer kosten van de kinderen. De alimentatie moet dus ook worden aangepast. Samen besluiten zij dat Jan voortaan nog 200,00 aan kinderalimentatie moet betalen.