Alimentatie en belasting

Wanneer jij en je partner uit elkaar gaan, heeft dat ook gevolgen voor de belastingen. In de ogen van de Belastingdienst zijn jullie gescheiden, zodra jullie niet meer bij elkaar wonen. Vanaf dat moment krijg je te maken met een volledig zelfstandige belastingheffing. Jullie moeten dan afzonderlijk jullie eigen inkomsten en aftrekposten opgeven.

Fiscaal partner

Tijdens het huwelijk zijn jullie voor de Belastingdienst elkaars fiscale partner. In het jaar van de scheiding kun je echter nog kiezen voor een fiscaal partnerschap. In onderling overleg kiezen jullie dan, wie welk deel van de gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten voor zijn rekening neemt. Een fiscaal advies kan helder maken wat voor jullie fiscaal gezien de meest gunstige keuze is.

Welke kosten zijn aftrekbaar?

Voor de alimentatie-ontvanger zijn sommige kosten aftrekbaar. De kosten die je maakt om partneralimentatie te gaan ontvangen, te behouden of te verhogen zijn voor de belasting aftrekbaar. Je kunt dan denken aan proces-, advocaat-, reis-, en incassokosten. Laat de advocaat zijn rekening op dit punt specificeren. De mogelijkheid om kosten af te trekken geldt alleen in het geval van partneralimentatie.

Alimentatie betalen

De Belastingdienst ziet partneralimentatie als inkomen. Dat betekent dat de betaler de alimentatie mag aftrekken van zijn belastbaar inkomen. Dit geldt ook als je de partneralimentatie ineens betaalt via een afkoopsom. Zorg er wel voor dat je de afkoopsom pas betaalt na het officieel inschrijven van de scheiding. Betaal je dit voordat de scheiding officieel is uitgesproken, dan is de afkoopsom niet aftrekbaar. Zijn jullie gescheiden van tafel en bed, dan mag je de alimentatie niet aftrekken.   Betaalde kinderalimentatie is per 1 januari 2015 niet meer fiscaal aftrekbaar.

Alimentatie ontvangen

Ontvang je partneralimentatie? Dan wordt dit gezien als inkomen. Hier moet je dus belasting over betalen. Maken jullie onderling afspraken over het afkopen van de alimentatie en krijgt u het bedrag in één keer, dan is ook dat bedrag belast. In de meeste gevallen is het voor beide partijen fiscaal nadelig een groot bedrag in één keer te betalen of te ontvangen. Een oplossing is het bedrag in een koopsompolis te storten bij een verzekeraar.

Voor kinderalimentatie gelden andere regels. De Belastingdienst ziet die alimentatie niet als inkomen. Hier hoeft dus ook geen belasting over betaald te worden. Ook de kosten die je maakt om kinderalimentatie te ontvangen zijn niet aftrekbaar.

Overlijdensrisicoverzekering

Bij scheiding kun je de afspraak maken een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten om de bijdrage in het levensonderhoud van jou en/of jouw kinderen veilig te stellen. Je ontvangt dan na het overlijden van de alimentatieplichtige partner een maandelijkse uitkering of een bedrag ineens. Het is belangrijk als begunstigde, dat je de premie voor de overlijdensrisicoverzekering zelf betaalt. Zo voorkom je mogelijke successierechten, als de verzekering tot uitkering komt. Een andere veiligheidsmaatregel is de alimentatieverzekering.

Direct hulp nodig?
 

088-6002803

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

Alimentatiewijzer op Facebook Alimentatiewijzer op Linkedin Alimentatiewijzer op Twitter