Hoogte kinderalimentatie

Hoogte kinderalimentatie

Het doel van de kinderalimentatie is, ervoor te zorgen dat er voor de kinderen zo weinig mogelijk verandert. Hun leefsituatie moet er zo min mogelijk op achteruit gaan. Bij het maken van een alimentatieberekening wordt dan ook eerst bekeken wat de behoefte van de kinderen is. Welk bedrag hebben zij maandelijks nodig om op dezelfde manier door te leven? De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van jullie gezamenlijke inkomens, de leeftijden van de kinderen en het aantal kinderen. Als de behoefte is berekend wordt de draagkracht bekeken. Hoeveel kan er eigenlijk betaald worden? Er kan wel een hele hoge behoefte zijn, maar als de betalende partij dit niet kan dragen, dan houdt het een beetje op. Aan de hand van deze punten en de omgangsregeling wordt bekeken wat er uiteindelijk aan alimentatie betaald zal moeten worden.

Samen afspraken maken

Natuurlijk mogen jullie ook samen om tafel om tot een bedrag te komen. Toch blijkt dat het vaak lastig is om er samen uit te komen. De één vindt het bedrag al snel te hoog, terwijl de ander juist meer wil. Jullie hebben tegenstrijdige belangen en dat maakt het moeilijk om tot afspraken te komen. Willen jullie in goed overleg tot een oplossing komen, dan kun je natuurlijk samen naar een mediator. Deze gaat met jullie om tafel en zorgt ervoor dat er eerlijke afspraken worden gemaakt. Daarnaast kun je een onafhankelijke berekening laten maken waar je vervolgens allebei je handtekening onder zet. Het maken van zo’n berekening kan ook via ons. Leer hier meer.

Berekenen kinderalimentatie

Weten waar een rechter in jullie geval van uitgaat? Hier krijg je een duidelijke indicatie van de hoogte van de kinderalimentatie.

Letop: Enige tijd geleden (eind 2015) is het kindgebonden budget een rol gaan spelen in de alimentatieberekening. Hierdoor is het in veel gevallen mogelijk om de alimentatie te verlagen. Wij hebben de veelgestelde vragen over de alimentatie veranderingen voor je op rij gezet. Staat jouw vraag er niet bij of heb je hulp nodig? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Onze juridische adviseurs zijn bereikbaar op 088-6002803 (gebruikelijke belkosten) of laat je gegevens achter op het contactformulier.
LET OP:

Draagkracht

De uiteindelijke hoogte van de kinderalimentatie is totaal afhankelijk van de draagkracht van de betaler. Is er geen draagkracht? Heeft de ex bijvoorbeeld een bijstandsuitkering? Dan zal het alimentatiebedrag waarschijnlijk worden vastgesteld op het minimum van 25 euro per kind per maand. Is de situatie heel schrijnend, dan kan het zijn dat de alimentatie op 0 wordt gezet. Zijn er veranderingen in de draagkracht? Gaat de ex bijvoorbeeld meer verdienen? Dan is het mogelijk de alimentatie te laten aanpassen. Dit kan in goed overleg of via een advocaat.

Juridisch advies

Heb je vragen over de kinderalimentatie? Of wil je een indicatie van wat er betaald zou moeten worden? Wil je de alimentatie laten vastleggen? Wij helpen je graag verder. Wil je vrijblijvend contact met een deskundige op het gebied van alimentatie, vul dan het aanvraagformulier in. Wij bellen je snel even terug. Heb je andere juridische vragen over uit elkaar gaan, scheiden, omgangsregelingen enz. dan kunnen we je ook voorzien van juridisch advies.

Direct hulp nodig?
 

088-6002803

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

Alimentatiewijzer op Facebook Alimentatiewijzer op Linkedin Alimentatiewijzer op Twitter