Hoogte kinderalimentatie

Het doel van de kinderalimentatie is, ervoor te zorgen dat er voor de kinderen zo weinig mogelijk verandert. Hun leefsituatie moet er zo min mogelijk op achteruit gaan. Bij het maken van een alimentatieberekening wordt dan ook eerst bekeken wat de behoefte van de kinderen is. Welk bedrag hebben zij maandelijks nodig om op dezelfde manier door te leven? De hoogte hiervan is afhankelijk van jullie gezamenlijke inkomens, de leeftijden van de kinderen en het aantal kinderen.

Let op:
De hoogte van de kinderalimentatie is grotendeels afhankelijk van de draagkracht van de betalende ouder. Bij het berekenen hiervan wordt rekening gehouden met bijvoorbeeld woonlasten, schulden uit het huwelijk en andere vaste lasten.

Draagkracht

Als de behoefte is berekend wordt de draagkracht bekeken. Hoeveel kan er eigenlijk betaald worden? Er kan wel een hele hoge behoefte zijn, maar als de betalende partij dit niet kan dragen, dan houdt het een beetje op. Aan de hand van deze punten, de omgangsregeling en de hoogte van het kindgebonden budget wordt bekeken wat er uiteindelijk aan alimentatie betaald zal moeten worden.

Wil je een indicatie van de hoogte van de kinderalimentatie, dan kun je terecht bij onze berekenmodule voor de kinderalimentatie. Hier kun je een korte berekening maken. Zo krijg je een helder beeld van het bedrag dat betaald moet worden. Kom je er niet helemaal uit of wijkt jullie situatie af van de standaarden, dan helpen wij je graag verder. Wij maken een onafhankelijke alimentatieberekening op maat.

Samen afspraken maken

Natuurlijk mogen jullie ook samen om tafel om tot een bedrag te komen. Toch blijkt dat het vaak lastig is om er samen uit te komen. De één vindt het bedrag al snel te hoog, terwijl de ander juist meer wil. Jullie hebben tegenstrijdige belangen en dat maakt het moeilijk om tot een goed bedrag te komen. Willen jullie in goed overleg tot een oplossing komen, dan kun je natuurlijk samen naar een mediator. Deze gaat met jullie om tafel en zorgt ervoor dat er eerlijke afspraken worden gemaakt. Daarnaast kun je een onafhankelijke berekening laten maken waar je vervolgens allebei je handtekening onder zet.

Berekenen kinderalimentatie

Weten waar een rechter in jullie geval van uitgaat? Hier krijg je een duidelijke indicatie van de hoogte van de kinderalimentatie.

Let op:
Enige tijd geleden (eind 2015) is het kindgebonden budget een rol gaan spelen in de alimentatieberekening. Hierdoor is het in veel gevallen mogelijk om de alimentatie te verlagen. Wij hebben de veelgestelde vragen over de alimentatie veranderingen voor je op rij gezet. Staat jouw vraag er niet bij of heb je hulp nodig? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Onze juridische adviseurs zijn bereikbaar op 088-6002803 (gebruikelijke belkosten) of laat je gegevens achter op het contactformulier.

Draagkracht

De uiteindelijke hoogte van de kinderalimentatie is totaal afhankelijk van de draagkracht van de betaler. Is er geen draagkracht? Heeft de ex bijvoorbeeld een bijstandsuitkering? Dan zal het alimentatiebedrag waarschijnlijk worden vastgesteld op het minimum van 25 euro per kind per maand. Is de situatie heel schrijnend, dan kan het zijn dat de alimentatie op 0 wordt gezet. Zijn er veranderingen in de draagkracht? Gaat de ex bijvoorbeeld meer verdienen? Dan is het mogelijk de alimentatie te laten aanpassen. Dit kan in goed overleg of via een advocaat.

Juridisch advies

Wil je de alimentatie laten vastleggen of kom je er met de ex niet helemaal uit? Wij helpen je graag verder. Wil je vrijblijvend contact met een deskundige op het gebied van alimentatie, vul dan het aanvraagformulier in. Wij bellen je snel even terug. Heb je andere juridische hulp nodig op het gebied van scheiden, omgangsregelingen enz. dan kunnen we je ook voorzien van juridisch advies.