Partneralimentatie komt alleen om de hoek kijken na een huwelijk of een geregistreerd partnerschap. Daarnaast moeten de inkomens van beide partners tijdens het huwelijk, behoorlijk verschillen. De partneralimentatie is bedoeld om dit verschil kleiner te maken. Kunnen jullie nog goed met elkaar overleggen? Dan mogen jullie onderling afspraken maken over de hoogte van de partneralimentatie. Deze afspraken worden vervolgens opgenomen is het echtscheidingsconvenant. Komen jullie er samen niet uit, dan kan een mediator of advocaat hierbij helpen. Lukt het ook dan niet om tot afspraken te komen, dan hakt de rechter uiteindelijk de knoop door.

Tip:
Wist je dat partneralimentatie door de Belastingdienst gezien wordt als inkomen. Je zult dus een deel moeten afdragen. De ex kan daarentegen weer een deel terugvragen aan de Belastingdienst.

Juridische hulp

Het maken van afspraken over de alimentatie is behoorlijk lastig. Jullie hebben tegenstrijdige belangen. Dit maakt het heel moeilijk. Daarnaast heeft de alimentatie natuurlijk ook veel invloed op je toekomst. Het is dan ook verstandig om je in dit traject bij te laten staan door een specialist. Hierbij kun je kiezen tussen het inschakelen van een mediator of een advocaat. Wil je weten wie jou het beste kan helpen? Leg jouw situatie dan voor aan onze juridisch adviseurs. Zij geven je advies over de juridische vervolgstappen die nodig zijn en brengen je in contact met de juiste specialist bij jou in de buurt. Bel ons op 088-6002803 (gebruikelijke belkosten).

Vaststellen hoogte partneralimentatie door een rechter

Komen jullie en jullie advocaten er niet uit? Dan zal uiteindelijk een rechter de alimentatie gaan vaststellen. Hierbij hanteert hij uitgangspunten zoals vastgelegd in de Trema-normen. Er wordt gekeken naar de volgende punten:

  • Behoefte: welk bedrag is er nodig om de levensstandaard van tijdens het huwelijk voort te zetten?
  • Verdiencapaciteit: aanwezigheid van eigen inkomsten of de mogelijkheid (op termijn) zelf inkomen te verdienen.
  • Draagkracht: hoeveel kan er volgens een draagkrachtberekening maximaal betaald worden?

De behoefte

Wil je weten wat de alimentatiebehoefte is? Deze kun je makkelijk zelf berekenen met onze berekenmodule partneralimentatie behoefte. Dit bedrag zegt echter nog niet veel. Je kunt dit zien als een plafond. Dit is het maximale bedrag dat betaald zou moeten worden als de betaler zelf totaal geen kosten zou hebben. Om het daadwerkelijke bedrag vast te stellen moet er een draagkrachtberekening gemaakt worden. Hierbij wordt rekening gehouden met woonlasten, schulden e.d.

Let op:
Kinderalimentatie gaat altijd voor partneralimentatie!

Draagkracht

Een draagkrachtberekening geeft aan wat iemand zou kunnen betalen. Er kan nooit meer alimentatie worden betaald dan de draagkracht toestaat. Zijn er kinderen, dan gaat de kinderalimentatie voor de partneralimentatie. Eerst wordt dan bekeken hoeveel kinderalimentatie er betaald moet worden. Daarna wordt gekeken of er nog ruimte is voor partneralimentatie.