Hoogte partneralimentatie

Partneralimentatie komt om de hoek kijken, wanneer de inkomens van beide partners tijdens het huwelijk, behoorlijk verschillen. Jullie mogen onderling afspraken maken over de hoogte van de partneralimentatie. Deze afspraken worden vervolgens opgenomen is het echtscheidingsconvenant. Komen jullie er samen niet uit, dan kan een mediator of advocaat hierbij helpen. Lukt het ook dan niet om tot afspraken te komen, dan zal de rechter een besluit nemen.

Het is verstandig om je in dit traject bij te laten staan door een juridisch adviseur, want het berekenen van de partneralimentatie is behoorlijk complex. Daarnaast heeft het natuurlijk nogal veel invloed op je toekomst.

Vaststellen hoogte partneralimentatie door een rechter

Komen jullie en jullie advocaten er niet uit? Dan zal een rechter de alimentatie gaan vaststellen. Hierbij  hanteert hij uitgangspunten zoals vastgelegd in de Trema-normen. Er wordt gekeken naar de volgende punten:

  • behoefte: welk bedrag is er nodig om de levensstandaard van tijdens het huwelijk voort te zetten?;
  • verdiencapaciteit: aanwezigheid van eigen inkomsten of de mogelijkheid (op termijn) zelf inkomen te verdienen;
  • draagkracht: hoeveel kan er volgens een draagkrachtberekening maximaal betaald worden.

De behoefte

Wil je weten wat de alimentatiebehoefte is? Bereken dan hier de partneralimentatie behoefte. Dit bedrag zegt echter nog niet veel. Je kunt dit zien als een plafond. Dit is het maximale bedrag dat betaald zou moeten worden als de betaler zelf totaal geen kosten zou hebben. Tegenover de behoefteberekening moet dus nog een draagkrachtberekening gezet worden om zo te bekijken wat er daadwerkelijk betaald kan worden. Hierbij wordt rekening gehouden met woonlasten, schulden e.d.

Draagkracht

Een draagkrachtberekening geeft aan wat iemand zou kunnen betalen. Er kan nooit meer alimentatie worden betaald dan de draagkracht toestaat. Zijn er kinderen, dan gaat de kinderalimentatie voor de partneralimentatie. Eerst wordt dan bekeken hoeveel kinderalimentatie er betaald moet worden. Daarna wordt gekeken of er nog ruimte is voor partneralimentatie.

Direct hulp nodig?
 

088-6002803

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

Alimentatiewijzer op Facebook Alimentatiewijzer op Linkedin Alimentatiewijzer op Twitter