“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Advocaat of mediator?

  • Gaan jullie uit elkaar? Dan moet er veel geregeld worden.
  • Zorg ervoor dat je de juiste hulp inschakelt.
  • Advocaat of mediator? Wij helpen je om de juiste hulp te kiezen!
9,5
Klanten vertellen

1257 beoordelingen

Lees voor

Scheiden is geen pretje. In de praktijk blijkt toch iedere keer weer dat het vaak best moeilijk is om goede afspraken te maken, waar jullie je allebei in kunnen vinden. Het is moeilijk om begrip voor elkaar op te brengen. Jullie hebben ineens tegengestelde belangen en dat maakt het niet makkelijker.  Doordat jullie hier allebei voor jezelf zo goed mogelijk uit willen komen, ontstaan er discussies en ruzies.  Kunnen jullie hierdoor helemaal niet meer overleggen, dan zullen er advocaten aan te pas moeten komen. Geen fijne situatie. Wil je deze strijd voorkomen, dan zou echtscheidingsbemiddeling, beter bekend als mediation misschien een goede oplossing kunnen zijn.

Let op:
Op onze andere site Echtscheiding-Wijzer.nl vind je nog meer informatie over mediation en echtscheidingsbemiddeling.

Advocaat of mediator

Hebben jullie de knoop doorgehakt en besloten dat jullie uit elkaar gaan, dan is het vervolgens belangrijk om te bedenken op welke manier jullie alles gaan regelen. Wonen jullie alleen samen, dan kunnen jullie misschien samen alle afspraken maken die nodig zijn. Soms is het echter slim om hierbij de hulp van een mediator in te schakelen, bijvoorbeeld als er kinderen zijn of als jullie er toch niet helemaal uitkomen. Zo kan een mediator ervoor zorgen dat er een duidelijk ouderschapsplan wordt opgesteld. Wel zo prettig. Krijgen jullie discussie over bijvoorbeeld de woning, jullie spullen of de omgangsregeling? Dan is het vaak slim om een eigen advocaat in de arm te nemen.

Zijn jullie getrouwd? Dan zal de scheiding moeten worden ingediend bij de rechter. Dat betekent dat je hierbij altijd een advocaat of mediator bij nodig hebt. Ook hierbij is de keuze grotendeels afhankelijk van jullie verstandhouding. Kunnen jullie nog redelijk met elkaar overleggen? Dan kan mediation zeker een goede optie zijn, helemaal als er kinderen zijn. Toch is dit niet altijd de juiste keuze.

Hebben jullie samen aan de keukentafel eigenlijk alle afspraken al gemaakt en hoeft er eigenlijk niets meer overlegd te worden? Dan kunnen jullie beter met dit pakket aan afspraken naar een advocaat stappen. De advocaat zal ervoor zorgen dat al jullie afspraken op de goede manier op papier worden gezet en dient dit convenant in bij de rechter. Door in dit geval direct een advocaat in te schakelen, bespaar je flink wat tijd en geld!

Staan jullie op bepaalde punten recht tegenover elkaar, is er een eigen bedrijf of moet er op financieel gebied veel geregeld worden? Ook dan is een advocaat meestal de beste keuze.

Advocaat of mediator bij alimentatie

Gaat het om de alimentatie, dan staat het jullie vrij om samen afspraken te maken. Je bent niet verplicht om hier verder iemand bij te betrekken. Maak je samen een afspraak, zet dit dan wel altijd duidelijk op papier. Zo kan hier ook geen discussie meer over ontstaan. Het laten maken van een onafhankelijke alimentatieberekening kan jullie helpen om samen een eerlijke afspraak te maken.

Komen jullie er samen niet uit, maar kunnen jullie nog best goed met elkaar overleggen? Dan kan mediation een goede oplossing zijn. Is goed overleg ver te zoeken, dan is het slim om zelf een advocaat in de arm te nemen. De advocaat gaat ervoor zorgen dat er een alimentatieregeling komt die voor jou het meest gunstig is.

Is er al een alimentatie-afspraak, maar verandert er iets in jouw situatie? Dan is het mogelijk de alimentatie hierop aan te passen. Dit gaat op dezelfde manier. Probeer altijd samen tot afspraken te komen en lukt dit niet, dan komt de mediator of de advocaat om de hoek kijken.

Kosten

Natuurlijk wil je zo min mogelijk geld kwijt zijn aan het regelen van dit soort dingen. Heb je een rechtsbijstandverzekering? Dan kan het slim zijn om hier even heen te bellen. Sommige rechtsbijstandverzekeraars vergoeden een mediation-traject als jullie gaan scheiden. Helaas worden alimentatiezaken niet vergoed door de verzekeraar.

Heb je geen rechtsbijstand, dan zal een advocaat of mediator altijd bekijken of je misschien in aanmerking kan komen voor een toevoeging. Dit is een tegemoetkoming van de overheid en houdt in dat de overheid de kosten betaalt. Zelf betaal je alleen een eigen bijdrage. Hierbij is de eigen bijdrage voor mediation het laagst.

Twijfel

Het maken van de juiste keuze is heel belangrijk. Loopt een mediation-traject op niets uit, dan zul je alsnog een advocaat in de arm moeten nemen. Dat betekent dat je heel wat tijd en geld kwijt zult zijn. Zonde! Twijfel je tussen het inschakelen van een mediator of een advocaat en wil je graag weten wat in jouw situatie het beste zou zijn? Onze juridische medewerkers geven je hier graag advies over. Zij luisteren naar jouw verhaal en kunnen op basis hiervan goed inschatten wie jouw hierbij het beste bij zou kunnen helpen. Je kunt ons altijd bellen op 088-6002803 (gebruikelijke belkosten). Wil je liever dat wij jou even terugbellen? Laat dan je gegevens achter op het contactformulier. Een van onze medewerkers neemt dan zo snel mogelijk even contact met je op.

Meer informatie