Jongmeerderjarigen zijn kinderen van 18 tot 21 jaar. Tot de 21e verjaardag zijn ouders nog wettelijk verplicht bij te dragen in de kosten. Dit heet de onderhoudsplicht. Deze plicht geldt voor alle ouders (stiefouders, adoptie-ouders, voogden etc,) en niet alleen voor gescheiden ouders. De kosten waarin voorzien moet worden zijn de ‘kosten voor levensonderhoud en studie’.

Wat gebeurt er met de kinderalimentatie bij jongmeerderjarigen?

Als een kind 18 wordt, verandert er qua alimentatie eigenlijk helemaal niets. Het bedrag blijft hetzelfde. Of het moet zo zijn dat het kind van 18 besluit om te stoppen met school. In dat geval kan hij/zij fulltime aan de slag. Er is dan een inkomen en vanaf dat moment kan het kind in zijn/haar eigen levensonderhoud voorzien. Hierdoor komt de onderhoudsplicht te vervallen. Stop echter nooit zomaar met betalen. Doe dit altijd in overleg. Lukt dit niet, dan is het verstandig een advocaat in te schakelen. Wat er wel verandert als een kind 18 wordt, is het rekeningnummer waarnaar de alimentatie wordt overgemaakt. Dit hoeft namelijk niet meer naar de verzorgende ouder, maar direct naar het kind.

Let op:
Gaat je jongmeerderjarige kind op kamers? Dan heeft de ex vanaf dat moment ook een onderhoudsplicht. Het kind zal dit zelf met de andere ouder moeten regelen.

Hoogte kinderalimentatie jongmeerderjarigen

De hoogte van de kinderalimentatie blijft in principe hetzelfde. Ook als de kinderen ondertussen jong-meerderjarig zijn geworden. Bijbaantjes, studiefinanciering enz. hebben geen invloed op de hoogte van het bedrag. Een grote verandering is wel dat de verzorgende ouder nu geen partij meer is. Deze heeft nu niets meer te maken met de kinderalimentatie. Dit betekent dat het de betalende ouder vrij staat om met het kind andere afspraken te maken over het bedrag.

Matigingsrecht

Heb je het idee dat jouw kind er een zootje van maakt en wil je daarom de alimentatie verlagen, dan kun je dit via een advocaat regelen. De advocaat vraagt de rechter dan om de alimentatie te matigen. Redenen voor de rechter om de onderhoudsplicht van ouders te matigen zijn:

  • het kind neemt zijn of haar studie niet serieus;
  • de studiekeuze is niet reëel;
  • het kind misdraagt zich zo dat een bijdrage in het levensonderhoud moreel niet van de ouders kan worden gevergd.

Het kind moet het wel erg bont maken wil het verzoek, de onderhoudsplicht te matigen of te staken, succesvol zijn.

Financiële steun voor kinderen ouder dan 21 jaar

Is een kind ‘behoeftig’ door bijvoorbeeld een handicap, dan blijft de onderhoudsplicht bestaan.  Daarnaast dienen ouders, die daartoe financieel in staat zijn, hun kinderen ouder dan 21 jaar, de gelegenheid te geven hun studie binnen een redelijke termijn af te ronden.

Ben jij jongmeerderjarig en weigeren jouw ouders om alimentatie te betalen, dan kan een advocaat je daarbij helpen. Neem hiervoor gerust even contact met ons op. Wij helpen je hier graag bij.