FAQ over de alimentatie

Wij krijgen dagelijks veel vragen over de alimentatie van onze klanten. Op deze pagina behandelen we de meest gestelde vragen over de alimentatie. Staat jouw vraag hier niet bij? En kan je het antwoord op jouw vraag ook niet elders op deze website vinden. Schroom dan niet om contact op te nemen. Wij helpen jou graag verder.

Mijn kind is uit huis geplaatst. Kan ik stoppen met alimentatie betalen?

Nee, dat mag in beginsel niet. Het is wel zo dat bij uithuisplaatsing veel kosten van de verzorgende ouder wegvallen. Op dat moment geldt dat de behoefte van een kind dat uit huis is geplaatst, wordt beperkt tot de kosten die de verzorgende ouder ook daadwerkelijk maakt (bijvoorbeeld kleding, schoenen enzovoort). De alimentatieontvanger moet wel kunnen bewijzen dat deze kosten zijn gemaakt. Als een kind uit huis wordt geplaatst, is dit dus een goede reden voor een verlaging van de alimentatie. De daadwerkelijke kosten die gemaakt worden zullen aanzienlijk minder zijn. De alimentatieplichtige ouder kan dan om een verlaging van de kinderalimentatie vragen via een advocaat. Verlaag de alimentatie nooit zomaar uit jezelf zonder overleg met de ex. Het LBIO kan dan gaan vorderen.

Ik betaal alimentatie. Hoe zit dat met studiefinanciering?

Wanneer de ouderlijke bijdrage lager of gelijk is aan de kinderalimentatie, dan is er niet zoveel aan de hand. Is de ouderlijke bijdrage hoger dan de kinderalimentatie die wordt betaald, dan is dit voor het kind een goede reden om meer kinderalimentatie te vragen. De draagkracht is schijnbaar hoger dan toen de alimentatie werd berekend. Jullie kunnen hier onderling afspraken over maken. Lukt dit niet, dan kan dit via de rechter geregeld worden.

Tot hoe lang kan ik achterstallige alimentatie terugvorderen?

Als de alimentatie is bekrachtigd door de rechtbank dan kun je, met terugwerkende kracht, tot vijf jaar terugvorderen.
Het LBIO kan tot zes maanden terugvorderen. Dit kost je niets.
Het NLAI kan tot vijf jaar terugvorderen. Zij vragen wel een kleine bijdrage voor hun diensten. Daarnaast kunnen zij vaak ook helpen als de alimentatie niet officieel is bekrachtigd.

Mijn kind van 18 stopt met school, mag ik stoppen met betalen?

Het antwoord is in beginsel nee. Sowieso mag je nooit zelf, zonder overleg, besluiten de alimentatie stop te zetten. Is jouw kind niet van plan om nog te gaan studeren en gaat hij/zij fulltime werken? Dan betekent dit dat hij/zij in de eigen levensbehoefte kan voorzien. Lukt het je niet om nieuwe afspraken te maken met je kind, dan kun je een advocaat in de arm nemen om de alimentatie te verlagen of stop te zetten.

Ik ontvang kinderalimentatie en ik ga samenwonen. Heeft dit invloed?

Nee er verandert niets. Samenwonen heeft namelijk geen invloed op de kinderalimentatie.

Ik betaal kinderalimentatie en ik ga samenwonen. Heeft dit invloed?

Nee er verandert niets. Samenwonen heeft namelijk geen invloed op de kinderalimentatie.

Ik ga trouwen en ontvang alimentatie. Heeft dit invloed?

Staan de kinderen ook bij jou ingeschreven, dan is jouw nieuwe partner ook officieel stiefouder. Dit betekent dat jouw nieuwe partner nu ook een eigen onderhoudsplicht heeft naar de kinderen. In zo’n situatie worden jullie inkomens op één hoop gegooid. Een goede reden voor de ex om een verlaging van de kinderalimentatie te vragen. Dit kan in goed overleg of via de rechter.

Ik ga trouwen en betaal alimentatie. Moet mijn nieuwe partner mee betalen?

Ga je trouwen of is er een geregistreerd partnerschap, dan kan dit wel van invloed zijn, maar alleen als één van de kinderen bij jou staat ingeschreven. Alleen dan speelt het inkomen van de nieuwe partner/stiefouder ook een rol en worden jullie inkomens bij elkaar opgeteld. Is dit het geval, dan kan dit dus een reden zijn voor een verhoging van de alimentatie.

Hoe bereken ik de alimentatie?

Het berekenen van de kinderalimentatie is niet gemakkelijk. Bij het maken van een kinderalimentatie berekening wordt er met veel factoren rekening gehouden. Hierdoor is het erg lastig om zelf een berekening te maken. Het staat jullie vrij om onderling een bedrag af te spreken. Het is echter, zeker om discussies achteraf te voorkomen, verstandig om een berekening te laten maken. Zo weten jullie dat jullie het juiste bedrag hebben afgesproken en kan hier ook geen discussie meer over ontstaan. Is er geen overleg tussen jullie meer mogelijk, dan kun je een advocaat inschakelen om de alimentatie te berekenen.

Tip:
Wij kunnen voor een scherp tarief een officiële alimentatieberekening voor jullie maken. Bel ons gerust voor meer informatie!

Ik heb een co-ouderschap. Dan hoeft er toch geen alimentatie betaald te worden?

Dit denken veel mensen, maar in de meeste gevallen klopt dit niet. Alleen als jullie inkomens gelijk aan elkaar zijn, is er bij co-ouderschap geen sprake van kinderalimentatie. Liggen jullie inkomens wel enigszins uit elkaar, dan zal degene met het hoogste inkomen nog altijd een bijdrage moeten betalen aan degene met het laagste inkomen. Dit om de financiële situaties bij beide ouders zo min mogelijk te laten verschillen. Het staat jullie vrij om samen afspraken te maken over de hoogte van de alimentatie. Lukt dit niet, dan kan een mediator of advocaat hier bij helpen.

Ik heb nooit samengewoond maar heb wel een kind, moet ik dan toch betalen?

Ja. Als ouder heb je onderhoudsplicht naar jouw kind(eren) ongeacht of je hebt samengewoond of niet. Heb je een kind, dan zal je dus altijd kinderalimentatie moeten betalen.

Ik heb geen gezag over mijn kind, moet ik dan wel alimentatie betalen?

Ja. Als ouder heb je onderhoudsplicht naar jouw kind(eren) ongeacht of je gezag hebt of niet.

Mijn ex die alimentatie betaalt, is zijn baan kwijt, moet ik nu meewerken aan een verlaging?

Wanneer er sprake is van een wijziging van omstandigheden, zoals minder inkomen, dan is dit een goede reden om de alimentatie aan te passen. Je bent echter niet verplicht om hier vrijwillig aan mee te werken. Jullie mogen onderling nieuwe (tijdelijke) afspraken maken. Doe je dit niet, dan kan het zijn dat de ex een advocaat in de arm neemt en naar de rechter stapt. Het oude bedrag blijft van kracht tot er een nieuw bedrag is vastgesteld. Eenzijdig de alimentatie wijzigen of verlagen mag niet.

Mijn ex wil weten waar ik de alimentatie aan uitgeef, mag dat?

Ben jij degene die de alimentatie ontvangt, dan ben je niet verplicht om aan de ex te laten weten waar de alimentatie aan wordt besteed.

Wat moet er allemaal van de alimentatie betaald worden?

In principe vallen alle kosten van de kinderen onder de alimentatie. Dus eten, drinken, kleding, kosten voor kinderopvang, zwemles, clubjes enz. Normaal gesproken hoeft er dus, los van de kinderalimentatie, geen bijdrage meer gedaan te worden. Natuurlijk kunnen jullie onderling afspreken om hier van af te wijken. Zo worden er vaak in een convenant nog aparte afspraken gemaakt over schoolkosten. Worden hier geen aparte afspraken over gemaakt, dan vallen ook deze kosten onder de alimentatie en zal de verzorgende ouders deze kosten moeten betalen.

Mag ik kosten die ik heb gemaakt voor mijn kind, in mindering brengen op de alimentatie?

Nee. Het is niet toegestaan gemaakte kosten voor het kind te verrekenen met de te betalen alimentatie. Doe je dit wel, dan kan de ex het achterstallige bedrag gaan vorderen.

Juridische hulp nodig? Of andere vragen?

Staat jouw vraag hier niet tussen of heb je hulp nodig bij het nemen van de juiste juridische stappen? Wij zitten voor je klaar. Bel ons op [ phone /] of vul ons contactformulier in en wij bellen jou terug.

Samen bespreken we jouw situatie en we beantwoorden jouw vragen. Wij gaan op zoek naar de beste juridische oplossing voor jou!