Gaan jullie scheiden en liggen jullie inkomens ver uit elkaar, dan is de kans groot dat degene met het hoogste inkomen partneralimentatie moet gaan betalen. Aan het betalen van de partneralimentatie zit je vaak lange tijd vast. Meestal wordt een termijn van 12 jaar aangehouden. Als er geen kinderen zijn en het huwelijk korter dan vijf jaar heeft geduurd, wordt de duur van het huwelijk aangehouden.

Wijzigen partneralimentatie

Net zoals bij de kinderalimentatie hebben wijzigingen van omstandigheden ook invloed op de partneralimentatie. Ga je, als betalende partij, meer verdienen, dan kan het zo zijn dat je ook meer moet gaan betalen. Ga je trouwen en heeft jouw nieuwe partner een eigen inkomen, ook dan kan de ex in sommige gevallen een verhoging aanvragen. Bij alle veranderingen in de toekomst komt die partneralimentatie dus om de hoek kijken.

Als ontvanger heeft partneralimentatie ook zo zijn nadelen. Je blijft financieel afhankelijk van je ex. Daarnaast vervalt de partneralimentatie als je gaat samenwonen en kan zo een toekomst met een nieuwe partner in de weg staan. Ga je als ontvanger meer verdienen, dan heeft de betaler een goede reden om een verlaging van de partneralimentatie te vragen.

Afkopen partneralimentatie

Om verhogingen van de partneralimentatie te voorkomen, ongestraft te kunnen samenwonen of om voor eens en voor altijd los van elkaar te zijn kun je ervoor kiezen de partneralimentatie af te kopen. In dat geval wordt de partneralimentatie in één keer betaald en zijn jullie elkaar niets meer verschuldigd. Dit heet het afkopen van alimentatie. Samen spreken jullie een bedrag af dat in één keer wordt betaald. Een advocaat kan helpen om dit op de juiste manier op papier te zetten.

Voor- en nadelen

De afkoop van alimentatie heeft voor- en nadelen. Een voordeel is dat je in één klap van elkaar af bent. Na deze afkoop is geen van beiden de ander nog iets verschuldigd. Je kan met een schone lei opnieuw beginnen. Er zijn echter ook nadelen. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de ex een jaar later gaat samenwonen. In dat geval komt het recht op partneralimentatie sowieso te vervallen. Als je dan de alimentatie hebt afgekocht, ben je het betaalde geld wel kwijt. Ook is het niet mogelijk om na de afkoop nog een verhoging of verlaging te vragen als een van de twee meer of minder gaat verdienen.

Belasting

Wat belangrijk is, is het feit dat het ontvangen van een groot bedrag nogal wat invloed kan hebben op de belastingen. Partneralimentatie wordt gezien als inkomen. Als je in een keer een groot bedrag ontvangt kan dit ervoor zorgen dat je in een andere belastingschijf terecht komt, waardoor je ineens heel veel moet gaan betalen. Laat je dan ook goed informeren door een financieel adviseur als je plannen hebt om de alimentatie af te kopen.

Kinderalimentatie

Het afkopen van kinderalimentatie is niet mogelijk. Zolang de kinderen nog geen 21 zijn blijft je onderhoudsplicht bestaan.

Hulp of vragen?

Wil je weten of het in jouw geval zinvol is de alimentatie af te kopen of heb je andere vragen? Neem dan gerust even contact op.