Alimentatie beëindigen

Partneralimentatie beëindigen

Jullie mogen samen afspraken maken over de duur van de partneralimentatie. Hebben jullie hier niets over afgesproken, dan geldt automatisch de wettelijke termijn. De maximale duur voor partneralimentatie is 12 jaar. Duurde het huwelijk niet langer dan vijf jaar en hebben jullie geen kinderen, dan is de termijn voor de partneralimentatie gelijk aan de duur van het huwelijk. Deze wettelijke termijnen gelden ook bij het beëindigen van een geregistreerd partnerschap.

De partneralimentatie eindigt bij:

Zodra de alimentatieplicht eindigt, kan de ontvanger in bijzondere gevallen de rechter om een verlenging vragen. Dit moet binnen drie maanden. De rechter kent dit verzoek alleen toe als de beëindiging bijzonder onredelijk is.

Samen de partneralimentatieverplichting beëindigen

Willen jullie afzien van alimentatie? Of samen de partneralimentatieverplichting beëindigen? Dan kun je dit schriftelijk vastleggen. Meestal gebeurt dit via een advocaat of notaris. Jullie moeten de schriftelijke verklaring allebei ondertekenen. Zijn jullie het hier over eens, dan hoeven jullie hiermee verder niet naar de rechtbank.

Partneralimentatie via de rechter beëindigen

Er zijn redenen om eenzijdig de partneralimentatie te stoppen, te verlagen of te verhogen. Betaal je partneralimentatie en ben je erachter gekomen dat de ex ondertussen samenwoont? Dan heb je een reden om de alimentatie te beëindigen. Je moet dan wel kunnen bewijzen dat er sprake is van samenwonen.

Ben je je baan kwijt geraakt of heb je op een andere manier minder draagkracht gekregen, dan is dit een goede reden om de alimentatie te verlagen. Ontvang je alimentatie en heb je te horen gekregen dat de ex een hoger inkomen heeft, dan is er wellicht een verhoging mogelijk. Wil de ex niet meewerken aan een verandering, dan kun je dit regelen via de rechter. Een advocaat zal hiervoor een verzoekschrift bij de rechter moeten indienen. Op basis van dit verzoekschrift en het verweer van de tegenpartij neemt de rechter een beslissing. Wil je een verandering van de alimentatie en werkt de ex niet mee, dan heb je juridische hulp nodig.

Kinderalimentatie beëindigen

De duur van kinderalimentatie is in de wet vastgelegd. Je mag hier niet van afwijken. Wel kan het bedrag aangepast worden als daar een goede reden voor is. Ben je je baan kwijtgeraakt en kun je de kinderalimentatie niet meer betalen, dan is dat een goede reden voor een herziening van de alimentatie. Ook als ontvanger kun je een verhoging vragen als er belangrijke veranderingen zijn op het gebied van de draagkracht.  De alimentatieverplichting vervalt, zodra het kind 21 jaar wordt. Bij kinderen tussen de 18 en 21 jaar, jongmeerderjarigen hangt deze verplichting af van de economische zelfstandigheid van het kind. Met andere woorden: is het kind al in staat financieel voor zichzelf te zorgen. Dit kan pas als ze een inkomen hebben op bijstandsniveau en niet meer studeren.

Direct hulp nodig?
 

088-6002803

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

Alimentatiewijzer op Facebook Alimentatiewijzer op Linkedin Alimentatiewijzer op Twitter