Heb je kinderen met de ex en zijn de kinderen meer bij de ex dan bij jou, dan zul je kinderalimentatie moeten betalen. Recht op partneralimentatie is er alleen als jullie getrouwd waren of een geregistreerd partnerschap hadden. Kunnen jullie nog goed met elkaar overleggen, dan mogen jullie de hoogte van de kinder- of partneralimentatie samen bepalen. Toch kan dit soms best lastig zijn. Wij raden daarom altijd aan om een officiële alimentatieberekening te laten maken. Zo weten jullie zeker dat er een eerlijk bedrag wordt afgesproken en hoeft hier geen discussie meer over te ontstaan.

Is er geen goed overleg meer mogelijk, dan kan een advocaat ervoor zorgen dat er goede afspraken worden gemaakt.  Ben je op zoek naar een goede advocaat die jouw belangen kan behartigen, dan helpen wij je daar graag bij. Wij hebben altijd een goede specialist bij jou in de buurt. Wil jij in contact komen met één van onze advocaten? Neem dan vrijblijvend even contact met ons op!

Veranderingen en het effect op de alimentatie

Nadat de alimentatie is vastgesteld betaal je maandelijks een vast bedrag. Verandert jouw persoonlijke situatie of die van de ex-partner? Dan kan het heel goed zijn dat de alimentatie kan worden aangepast.

Raak je bijvoorbeeld je baan kwijt of kom je ziek thuis te zitten, dan heeft dit gevolgen voor je inkomen. Je draagkracht wordt lager, waardoor er een verlaging van de alimentatie mogelijk is. Verandert de omgangsregeling en zijn de kinderen meer bij jou? Dan heb jij zelf meer kosten van de kinderen en kan de alimentatie ook worden bijgesteld. Heb je een nieuwe partner en krijgen jullie samen een kindje? Kinderen kosten veel geld en drukken dus op de draagkracht. Opnieuw een reden voor een verlaging.

Andersom geldt dit ook. Gaat de ex meer verdienen, dan wordt de draagkracht groter en kan de alimentatie misschien worden verhoogd. Al met al is iedere verandering die invloed heeft op de draagkracht van één van de twee een reden voor een aanpassing van de alimentatie.

Kom je in aanmerking voor een verlaging of verhoging?

Als je een verlaging of een verhoging van de alimentatie wil, kunnen jullie kijken of jullie in overleg een nieuwe afspraak kunnen maken. Hierbij kun je ook overwegen om een herberekening te laten maken, zodat je zeker weet dat het bedrag klopt. Wil jij een verandering, maar wil de ex nergens aan meewerken, dan kun je een verzoek tot wijziging indienen, hier heb je een juridisch adviseur voor nodig. Wij helpen je hier graag bij. Onze medewerkers kunnen goed inschatten of je inderdaad in aanmerking komt voor een verlaging of verhoging van de alimentatie. Zij kunnen met je bespreken hoe je dit het beste aan kunt pakken.

Let op:
Let op: sinds 2015 is het kindgebonden budget een belangrijke rol gaan spelen in de berekening van de kinderalimentatie. In veel gevallen is dit een reden om de alimentatie opnieuw te laten berekenen. Bel ons voor meer informatie op: 088-6002803 (gebruikelijke belkosten).
Voorbeeld:
Voorbeeld alimentatie en meer gaan verdienen

Rob is gescheiden en betaalt iedere maand 400,00 kinderalimentatie aan Inge. Destijds is de behoefte van de kinderen bepaald op €550,00 per maand. Dit werd berekend aan de hand van het gezinsinkomen en de levensstijl van de kinderen. De rechter bepaalde dat Rob hiervoor niet draagkrachtig genoeg was.

Sinds een paar maanden heeft Rob een andere baan. Hij is meer gaan verdienen en kan hierdoor ook meer alimentatie betalen. Inge vindt dat het hogere inkomen van Rob positieve gevolgen heeft voor de draagkracht van Rob. Zij vraagt de rechter om de alimentatie opnieuw vast te stellen en zij krijgt gelijk. De rechter bepaalt dat de alimentatie inderdaad kan worden verhoogd en stelt de alimentatie nu vast op 550,00 per maand.

Voorbeeld:
Voorbeeld alimentatie en meer omgang

Paul en Claudia zijn uit elkaar. Zij hebben samen twee kinderen van 9 en 12 jaar oud. De kinderen wonen bij Claudia en gaan om het weekend naar hun vader. In goed overleg zijn zij tot een kinderalimentatie gekomen van 450 euro per maand.

De kinderen hebben nu duidelijk aangegeven hun vader wat vaker te willen zien. Samen hebben zij de omgangsregeling aangepast. In plaats van om het weekend, zijn de kinderen nu ook doordeweeks een dag bij Paul. Hiermee heeft Paul één dag per week de kosten van de kinderen erbij en kan hij minder alimentatie gaan betalen. Samen komen zij overeen dat Paul voortaan 300 euro gaat betalen.

Twijfel je aan de hoogte van de alimentatie die je momenteel betaalt? Zijn er belangrijke veranderingen geweest in jouw persoonlijke situatie? Wij kijken samen met jouw of je goede redenen hebt om de alimentatie aan te passen. Zo krijg je direct inzicht in de juridische mogelijkheden en weet je of het zinvol is om actie te ondernemen. Bel ons op 088-6002803 (gebruikelijke belkosten) of laat een berichtje achter op ons contactformulier.