Alimentatie betalen

Heb je kinderen met de ex en zijn de kinderen meer bij de ex dan bij jou, dan zul je hoe dan ook kinderalimentatie moeten betalen. Van partneralimentatie kan alleen sprake zijn als jullie getrouwd zijn geweest. De hoogte van het bedrag kunnen jullie of in onderling overleg bepalen of door de advocaten en de rechter laten vaststellen.

Veranderingen en het effect op de alimentatie

Nadat de alimentatie is vastgesteld betaal je maandelijks een vast bedrag. Verandert jouw persoonlijke situatie of die van de ex-partner? Dan kan het heel goed zijn dat de alimentatie kan worden aangepast.

Raak je bijvoorbeeld je baan kwijt of kom je ziek thuis te zitten, dan heeft dit gevolgen voor je inkomen. Je draagkracht wordt lager, waardoor er een verlaging van de alimentatie mogelijk is. Verandert de omgangsregeling en zijn de kinderen meer bij jou? Dan heb jij zelf meer kosten van de kinderen en kan de alimentatie dus worden bijgesteld. Heb je een nieuwe partner en krijgen jullie samen een kindje? Kinderen kosten veel geld en drukken dus op de draagkracht. Opnieuw een reden voor een verlaging.

Kom je in aanmerking voor een verlaging?

Als je een verlaging van de alimentatie wilt, dan kun je een verzoek tot wijziging indienen, hier heb je  een juridisch adviseur voor nodig. Wij helpen u graag verder. Onze medewerkers kunnen goed inschatten of je inderdaad in aanmerking komt voor een verlaging van de alimentatie. Zij kunnen met je bespreken hoe je dit het beste aan kunt pakken.

Let op: sinds 2015 is het kindgebonden budget een belangrijke rol gaan spelen in de berekening van de kinderalimentatie. Dit kan ervoor zorgen dat een herziening van de alimentatie nodig is. Bel ons voor meer informatie op: 088-6002803 (gebruikelijke belkosten).
LET OP:
Voorbeeld Alimentatie en meer gaan verdienen

Rob is gescheiden en betaalt maandelijks 400,00 kinderalimentatie aan Inge. Destijds is de behoefte van de kinderen, aan de hand van het netto gezinsinkomen en levensstandaard tijdens het huwelijk, bepaald op €550,00 per maand. De rechter bepaalde dat Rob hiervoor niet draagkrachtig genoeg was.

Sinds enkele maanden heeft Rob een andere baan. Hij is meer gaan verdienen en kan hierdoor ook meer alimentatie betalen. Inge is van mening dat het verhoogde inkomen positieve gevolgen heeft voor de draagkracht van Rob. Zij verzoekt de rechter de alimentatie opnieuw vast te stellen. Na beoordeling van de situatie geeft de rechter Inge gelijk. De maandelijkse te betalen kinderalimentatie bedraagt nu 550,00.

Voorbeeld Alimentatie en meer omgang

Paul en Claudia zijn uit elkaar. Zij hebben samen twee kinderen van 9 en 12 jaar oud. De kinderen wonen bij Claudia en gaan om het weekend naar hun vader. In goed overleg zijn zij tot een kinderalimentatie gekomen van 450 euro per maand.

De kinderen hebben nu duidelijk aangegeven hun vader wat vaker te willen zien. Samen hebben zij de omgangsregeling aangepast. In plaats van om het weekend, zijn de kinderen nu ook doordeweeks een dag bij Paul. Hiermee heeft Paul één dag per week de kosten van de kinderen erbij en kan hij minder alimentatie gaan betalen. Samen komen zij overeen dat Paul voortaan 300 euro gaat betalen.


Twijfel je aan de hoogte van de alimentatie die je momenteel betaalt? Zijn er belangrijke veranderingen geweest in jouw persoonlijke situatie? Wij kijken samen met jouw of je goede redenen hebt om de alimentatie aan te passen. Wij bepalen je draagkracht  en bekijken de mogelijkheden. Zo krijgt je inzicht in de juridische mogelijkheden en weet je of het zinvol is om actie te ondernemen.

Direct hulp nodig?
 

088-6002803

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

Alimentatiewijzer op Facebook Alimentatiewijzer op Linkedin Alimentatiewijzer op Twitter