Komt één van de exen te overlijden, dan heeft dit effect op de alimentatie. Betaal je partneralimentatie en komt de ex te overlijden, dan vervalt de alimentatieverplichting. Overlijdt de betalende partij, dan kan dit grote problemen opleveren voor de ontvanger. Het maandelijkse alimentatiebedrag dat werd overgemaakt zal dan niet meer binnenkomen. Dit kan ervoor zorgen dat er financiële problemen ontstaan.

Alimentatie verzekeren

Ontvang je partneralimentatie en ben je hier qua inkomen van afhankelijk? Hou dan altijd rekening met het eventueel wegvallen van de alimentatie. Het is mogelijk je hiervoor te verzekeren. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten op het leven van de alimentatiebetaler. Een andere mogelijkheid is het afsluiten van een alimentatieverzekering.

Kinderalimentatie

Het overlijden van één van de partners heeft ook gevolgen voor de kinderalimentatie. De overgebleven ouder moet in de toekomst zien rond te komen zonder de bijdrage van de overleden ouder. Ook hierbij is een alimentatieverzekering een goede oplossing. Onder bepaalde voorwaarden kun je aanspraak maken op de nabestaandenuitkering ANW. Om hier aanspraak op te kunnen maken moet de partneralimentatie officieel zijn bekrachtigd door de rechter.

Achterstallige alimentatie

Heeft de overledene de alimentatie niet altijd even netjes betaald, dan kan het zijn dat er na het overlijden nog gevorderd kan worden. Als erfgenaam kun je dan dus voor verrassingen komen te staan. Andersom geldt het ook. Had de overledene nog recht op niet betaalde alimentatie, dan kan dit ook nog door de erfgename gevorderd worden.