“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Alimentatie incasso

  • Alimentatie is een verplichting.
  • Betaalt de ex niet, dan kun je gaan vorderen.
  • Heb je hier hulp bij nodig? Wij helpen je graag!
9,5
Klanten vertellen

1319 beoordelingen

Lees voor

Hebben jullie officiële afspraken over de kinder- en partneralimentatie? Dan is dit een verplichting. Het is dan ook logisch dat je hier met de financiën ook rekening mee houdt. Het is dan ook heel vervelend als de ex ineens besluit niet meer te betalen of bijvoorbeeld maar de helft van het bedrag overmaakt. Dit brengt nogal wat spanningen teweeg en kan zelfs voor financiële problemen zorgen. Gelukkig is zo’n probleem in veel gevallen vrij makkelijk op te lossen.

Alimentatie incasso

Heeft de ex niet betaald? Maar hebben jullie wel duidelijke afspraken over de alimentatie op papier? Dan kun je een instantie inschakelen om de alimentatie te gaan innen. Deze kunnen het geld inhouden van zijn inkomen en naar jou overmaken. Wil je in contact komen met deze instantie? Laat dan hier je gegevens achter. Wij zorgen er dan voor dat zij contact met je opnemen.

Incassobureau of deurwaarder

Natuurlijk kun je ook een incassobureau inschakelen. Een incassobureau is een bedrijf dat voor jou als schuldeiser aan de slag gaat om de schuld te innen. Een incassobureau heeft geen wettelijke status, waardoor ook een incassobureau uiteindelijk een deurwaarder nodig heeft, als de schuld niet wordt betaald. Een deurwaarder kan tot een betaling dwingen en kan bijvoorbeeld een dagvaarding uitbrengen en beslag leggen.

Bekijk onze video:

Wat moet je doen als de ex de alimentatie niet betaalt?

Wij leggen je stap voor stap uit wat je moet doen wanneer jouw ex de alimentatie niet betaalt.

Alimentatie beschikking

Heb je een beschikking van de rechter, waarin het alimentatiebedrag bekrachtigd is? Dan kan een deurwaarder direct voor je aan de slag. De rechter heeft immers bekrachtigd dat de alimentatie betaald moet worden. Is er geen beschikking, maar hebben jullie een onderlinge afspraak gemaakt, dan kan de incasso-instantie je wellicht toch helpen. Soms is het echter wel nodig om alsnog een beschikking te regelen. Dit kan via een advocaat.  Weet je niet goed wat jij in jouw situatie het beste kan doen? Leg jouw verhaal dan voor aan onze juridische medewerkers. Zij geven je advies over de juridische vervolgstappen en helpen je op weg.

Indexering

Ieder jaar gaan zowel de partner- als de kinderalimentatie iets omhoog. Hoeveel, dat bepaalt de minister van justitie. Zij maken ieder jaar in november bekend met welk percentage de alimentatie geïndexeerd moet worden. Het betalen van deze indexering is verplicht. Doet de ex dit niet, dan kun je ook de achterstallige indexering gaan vorderen. Dit kan tot vijf jaar terug.

Hetty is zeven jaar geleden gescheiden van Ben. Destijds konden ze nog goed met elkaar overleggen en samen maakten ze de nodige afspraken over onder anderen de omgangsregeling en de kinderalimentatie voor hun drie kinderen. Alle afspraken kwamen in het ouderschapsplan te staan en gingen samen met het echtscheidingsconvenant langs de rechter. Drie jaar lang ging het goed. De omgang liep goed en Ben betaalde de alimentatie altijd netjes op tijd. Toen kwam er echter een nieuwe partner in zijn leven. Vanaf dat moment werd alles anders. De kinderen wilden niet meer altijd naar hun vader toe en er ontstonden steeds vaker discussies. Ook begon Ben van alles in te houden op de alimentatie. Uiteindelijk stopte hij helemaal met betalen.

Hetty was kwaad en probeerde hem te laten betalen, maar niets lukte. Uiteindelijk gaf ze de moed op. Nu gaat haar oudste zoon echter studeren. De kosten lopen flink op en op een vrijwillige bijdrage van Ben hoeft zij niet te rekenen. Hetty is het zat. Via de Nationale Adviesbalie komt zij in contact met een organisatie die de achterstallige alimentatie kan vorderen. Na een korte briefwisseling en het dreigement om beslag te leggen, gaat Ben overstag en wordt er een betalingsregeling afgesproken. Het geld kan Hetty mooi gebruiken voor de studiekosten van haar zoon.

Tot vijf jaar terug

Heeft de ex al langere tijd niet betaald, maar heb je nooit eerder de stap gezet om actie te ondernemen? Wilde je de lieve vrede bewaren? Besluit je nu toch dat de maat vol is, dan kun je tot vijf jaar terug gaan vorderen. Dit geldt zowel voor de alimentatie als voor de indexering.

Advies incasso alimentatie

Heeft jouw ex-partner al een tijd niet betaald? Wacht niet langer en onderneem nu actie! Je hebt recht op de alimentatie! Neem contact met ons op voor hulp bij het vorderen. Als je dat wilt, kunnen wij je in contact brengen met een geschikt bureau in Nederland, die de alimentatie kan incasseren.

Meer informatie