Draagkrachtberekening

Om te bekijken wat iemand aan alimentatie kan betalen, zonder in de financiële problemen te komen, wordt er een draagkrachtberekening gemaakt. De hoogte van de kinder- en/of partneralimentatie is totaal afhankelijk van de draagkracht. De alimentatieplichtige betaalt namelijk nooit meer alimentatie dan zijn draagkracht toestaat. Ook al is een hoger alimentatiebedrag misschien wenselijk.

Draagkracht

De draagkrachtberekening is een complexe berekening. Er wordt rekening gehouden met inkomsten en uitgaven. Wat betaal je aan hypotheek en andere vaste lasten? Zijn er schulden uit het huwelijk. Dit zijn allemaal zaken die een rol spelen in de berekening. Het is lastig om zo’n berekening zelf te maken. Bij het onderling maken van afspraken over de alimentatie zorgt dit vaak voor discussies. Wat moet er wel en wat moet er niet in meegenomen worden? Leef je niet in een te duur huis?

Om dit soort discussies te voorkomen is het verstandig om het maken van de draagkrachtberekening aan een specialist over te laten. Kunnen jullie nog goed met elkaar overleggen, dan kunnen wij eventueel een berekening maken. Het inschakelen van een mediator is ook een mogelijkheid. Is goed overleg ver te zoeken, dan kun je terecht bij een advocaat.

Hulp bij draagkrachtberekening

Ben je op zoek naar hulp op dit gebied? Neem dan gerust even contact op met onze juridische medewerkers. Zij kunnen samen met jou bekijken welke weg je het beste kunt bewandelen. Bellen kan ook 088-6002803 (gebruikelijke belkosten). Contact met ons is altijd gratis en vrijblijvend!

De maximale draagkracht

De maximale draagkracht is afhankelijk van het inkomen, woonlasten, belastingvoordelen en andere financiële verplichtingen. Een draagkrachtberekening vereist deskundigheid. Schakel via ons aanvraagformulier een financieel deskundige in om deze berekeningen voor jou te maken.

Voorbeeld maximale draagkracht

Marjan en Kees gaan scheiden. Zij hebben twee jonge kinderen. Kees heeft inkomen, Marjan niet. De rechter bepaalde dat de maandelijkse kinderalimentatie in totaal € 200,00 bedraagt. De partneralimentatie voor Marjan is berekend op € 300,00. Volgens de uitgevoerde draagkrachtberekening kan Kees maximaal € 350,00 aan alimentatie betalen. Dit resulteert in onderstaande verdeling;

 Maximale alimentatie per maand  € 350,00
 Kinderalimentatie  € 200,00
 Partneralimentatie per maand  € 150,00

Kinderalimentatie gaat altijd voor partneralimentatie. Daardoor ontvangt Marjan maar € 150,00 aan partneralimentatie.

Wijziging in draagkracht

Verandert er iets in de draagkracht, dan kan dat ook gevolgen hebben voor de alimentatie. Dit geldt voor beide kanten. Verliest een van beiden zijn/haar baan, dan kan dit een reden zijn om de alimentatie aan te passen. Hetzelfde geldt voor gebeurtenissen als samenwonen (alleen bij partneralimentatie), hertrouwen en wijziging van de omgangsregeling. Wellicht kunnen jullie in goed overleg tot een nieuwe afspraak komen. Lukt dit niet, dan kan dit via een advocaat geregeld worden.

Draagkracht berekenen

Is jouw persoonlijke situatie of die van de ex gewijzigd en twijfel je aan de redelijkheid van de alimentatie? Een financieel deskundige kan een herberekening maken.
Wil je deskundige hulp? Neem dan via het aanvraagformulier contact met ons op.

Direct hulp nodig?
 

088-6002803

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

Alimentatiewijzer op Facebook Alimentatiewijzer op Linkedin Alimentatiewijzer op Twitter