“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Wanneer wijzigt de alimentatie

  • Veel veranderingen zijn redenen voor een alimentatiewijziging.
  • Wil jij weten of jij een goede reden hebt om de alimentatie te verhogen of te verlagen? Wij geven je graag advies!
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Lees voor

De alimentatie blijft niet altijd hetzelfde. Verandert er iets in jouw situatie of in die van de ex dat effect heeft op de draagkracht? Dan kan dat een goede reden zijn om de alimentatie te wijzigen. Raakt één van jullie bijvoorbeeld zijn baan kwijt, komt er een nieuw kindje bij, verandert de omgangsregeling of loopt het eigen bedrijf ineens een stuk minder goed? Dan kan het zijn dat het alimentatiebedrag dat is afgesproken door deze verandering niet meer redelijk is. Ga samen om tafel om een nieuwe afspraak te maken. Lukt dit niet dan kan een advocaat je helpen om de alimentatie te verhogen of te verlagen.

Tip:
Situaties veranderen. Daarom kan het geen kwaad om eens in de zoveel tijd de alimentatie eens opnieuw te laten berekenen. Zo weet je zeker dat het bedrag nog steeds klopt.

Verhoging of verlaging

Wil je bekijken of jij in jouw situatie wellicht om een verhoging of een verlaging kunt vragen? Neem dan gerust even contact met ons op. Onze juridisch adviseurs bekijken samen met jou wat de mogelijkheden zijn en adviseren je over de juridische vervolgstappen die je kunt nemen.

Wanneer wijziging alimentatie

Gebeurtenissen die van invloed zijn op het inkomen of de draagkracht, kunnen een goede reden zijn voor een verandering van de alimentatie. Hier kun je denken aan:

 

  • ontslag of werkloosheid;
  • hogere reiskosten of hypotheeklasten na een noodzakelijke verhuizing;
  • een kind dat bij de andere partner gaat wonen;
  • het aangaan van nieuw of ander werk met een ander inkomen;
  • pensionering;
  • hertrouwen, samenwonen of een geregistreerd partnerschap aangaan;
  • een verandering van de omgangsregeling;
  • overlijden;
  • een wijziging vanuit de overheid.

Dit zijn een paar voorbeelden van situaties waardoor je wellicht in aanmerking komt voor een wijziging. Dit geldt als je alimentatie betaalt , maar ook als je alimentatie ontvangt.

Kom je er achteraf achter dat er bij de scheiding uit is gegaan van verkeerde of onvolledige gegevens? Ook dan heb je een goede reden om de alimentatie opnieuw te laten vaststellen.

Verwijtbaarheid

Zijn er belangrijke veranderingen? Dan mogen jullie in goed overleg nieuwe afspraken maken. Zet alles wel altijd duidelijk op papier. Dit kan onnodige discussies voorkomen. Toch blijkt het vaak lastig te zijn om een nieuw bedrag vast te stellen. Eén van jullie voelt de wijziging rechtstreeks in zijn/haar portemonnee en dat is natuurlijk nooit fijn. Lukt het jullie niet om samen afspraken te maken, dan kun je een verhoging of verlaging van de alimentatie eisen via een advocaat en de rechter. Gaat het uiteindelijk naar de rechter, dan is het wel belangrijk dat jou niets te verwijten valt. Zo zul je bijvoorbeeld geen verlaging van de alimentatie krijgen als je er zelf voor hebt gekozen ontslag te nemen. Een baan accepteren met een lager salaris om zo onder de alimentatie uit te komen gaat dus ook niet zomaar lukken.

Let op:
Eind 2015 is er vanuit de overheid een belangrijke verandering doorgevoerd in de manier waarop de alimentatie wordt berekend. Zo is bijvoorbeeld het kindgebonden budget een belangrijke rol gaan spelen. Is jouw alimentatie het laatst berekend voor 2015, dan kan deze verandering een goede reden zijn voor een herziening van de kinderalimentatie.

Veelgestelde vragen

Wij hebben de veelgestelde vragen over de alimentatie veranderingen voor je op rij gezet. Staat jouw vraag er niet bij of heb je hulp nodig, neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. Onze juridische adviseurs zijn bereikbaar op 088-6002803 (gebruikelijke belkosten) of laat je gegevens achter op het contactformulier.

Heb je het idee dat je een goede reden hebt om de alimentatie aan te passen? Laat ons jouw situatie beoordelen en de gevolgen voor de alimentatie inschatten. Zo weet je meteen of je een goede reden hebt om actie te ondernemen.

Meer informatie