Wanneer wijzigt de alimentatie

Verandert er iets in jouw situatie of in die van de ex dat effect heeft op de draagkracht? Dan kan dat een reden zijn om de alimentatie te wijzigen. Door deze verandering kan het zijn dat het alimentatiebedrag niet meer redelijk is. Jullie kunnen in goed overleg proberen tot nieuwe afspraken te komen. Lukt dit niet dan kan een advocaat je verder helpen.

Verhoging of verlaging

Wil je bekijken of jij in jouw situatie wellicht om een verhoging of een verlaging kunt vragen? Neem dan gerust even contact op, dan bekijken onze juridisch adviseurs wat de mogelijkheden zijn. Contact met ons is altijd gratis en vrijblijvend!

Wanneer wijziging alimentatie

Gebeurtenissen die van invloed zijn op het inkomen of de draagkrachtkunnen aanleiding zijn voor een herziening van de alimentatie. Hier gaat het bijvoorbeeld om:

  • ontslag of werkloosheid
  • hogere reiskosten of hypotheeklasten na een noodzakelijke verhuizing
  • kind verhuist naar de andere partner
  • het aangaan van nieuw of ander werk
  • pensionering
  • hertrouwen, samenwonen of een geregistreerd partnerschap aangaan
  • een verandering van de omgangsregeling
  • overlijden
  • een wijziging vanuit de overheid

Dit zijn een paar voorbeelden van situaties waardoor je wellicht in aanmerking komt voor een wijziging. Dit geldt als je alimentatie betaalt , maar ook als je alimentatie ontvangt.

Verwijtbaarheid

Het staat jullie vrij om samen nieuwe afspraken te maken. Lukt dat niet, dan kun je een verhoging of verlaging van de alimentatie eisen via een advocaat en de rechter. Gaat het uiteindelijk naar de rechter, dan is het wel belangrijk dat jouw niets te verwijten valt. Zo zul je bijvoorbeeld geen verlaging van de alimentatie krijgen als je er zelf voor hebt gekozen ontslag te nemen. Een baan accepteren met een lager salaris om zo onder de alimentatie uit te komen gaat dus ook niet zomaar lukken.

Actueel! Let op: Eind 2015 is er vanuit de overheid een verandering doorgevoerd. Het kindgebonden budget is vanaf dat moment een grote rol gaan spelen in de alimentatieberekening. Dit kan een goede reden zijn voor een herziening van de kinderalimentatie. Dit geldt voor alle zaken vanaf 1 januari 2013!

Wij hebben de veelgestelde vragen over de alimentatie veranderingen voor je op rij gezet. Staat jouw vraag er niet bij of heb je hulp nodig, neem vrijblijvend contact op. Onze juridische adviseurs zijn bereikbaar op 088-6002803 (gebruikelijke belkosten) of laat je gegevens achter op het contactformulier.

LET OP:

Verkeerde gegevens

Kom je er achteraf achter dat er bij de scheiding uit is gegaan van verkeerde of onvolledige gegevens? Ook dan heb je een goede reden om de alimentatie opnieuw te laten vaststellen.

Heb je het idee dat je een goede reden hebt om de alimentatie aan te passen? Laat ons jouw situatie beoordelen en de gevolgen voor de alimentatie inschatten. Zo weet je meteen of je een goede reden hebt om actie te ondernemen.

Direct hulp nodig?
 

088-6002803

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

Alimentatiewijzer op Facebook Alimentatiewijzer op Linkedin Alimentatiewijzer op Twitter