Het uitgangspunt bij de bepaling van kinderalimentatie is, dat kinderen er zo min mogelijk op achteruit mogen gaan. Daarom wordt bij de bepaling van het alimentatiebedrag gekeken naar het gezinsinkomen van de ouders. Hieraan kun je goed zien wat voor een levensstijl de kinderen hadden toen hun ouders nog samen waren. Hoe minder daarin verandert, hoe beter.

Tip:
Bij het maken van een alimentatieberekening wordt eerst de behoefte van het kind berekend. Hiervoor is jullie gezinsinkomen belangrijk. Daarna wordt gekeken wat de draagkracht van de ouders is. Uiteindelijk is deze draagkracht doorslaggevend.

Geen gezinsinkomen 

Nou zijn er echter ook gevallen waarbij er nooit sprake is geweest van een gezin. Hierbij kun je denken aan een vader, die zijn kind wel heeft erkend, maar nooit met de moeder heeft samengewoond. Of een vader die voor de geboorte heeft besloten de relatie te verbreken. Hoe bereken je dan de behoefte van de kinderalimentatie?

Wettelijk gezien moeten zowel vader als moeder bijdragen in de kosten van de verzorging en opvoeding van hun kinderen. Deze bepaling gaat ook op wanneer ze nooit echt een gezin hebben gevormd.

Twee huishoudens

Het is te kort door de bocht om de netto inkomens van beide ouders bij elkaar op te tellen om het gezinsinkomen te kunnen bepalen. Nu jullie uit elkaar zijn, zijn er immers ook twee huishoudens en hebben jullie dus ook veel meer kosten dan in een huishouden. Volgens de werkgroep alimentatienormen zou je het gezinsinkomen op de volgende manier moeten berekenen: het gemiddelde van de behoefte, berekend op basis van het inkomen van de ene ouder en de behoefte op basis van het inkomen van de andere.

Dit gemiddelde kan dan verhoogd worden met de netto kosten van kinderopvang, dus na aftrek van kinderopvangtoeslag. Na het berekenen van deze behoefte wordt er gekeken naar de draagkracht. Een draagkrachtberekening zal uiteindelijk bepalen hoeveel er betaald kan worden.

Alimentatieberekening

Het maken van een alimentatieberekening is dus best complex. Je moet met heel veel verschillende dingen rekening houden. Het is dan ook behoorlijk lastig om dit zelf te doen. Wil je geen hoge kosten maken, maar heb je wel behoefte aan een officiële en onafhankelijke alimentatieberekening, dan helpen wij je hier graag bij. Onze alimentatiespecialist werkt volgens de tremanormen en kan jullie helpen om samen goede afspraken te maken.

Meer weten? Je mag ons altijd even bellen op 088-6002803 (gebruikelijke belkosten) of een berichtje achterlaten op ons contactformulier. Wij bellen je dan zo snel mogelijk even terug.