“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Wat bepaalt de alimentatie hoogte?

  • Jullie mogen samen afspraken maken over hoogte van de alimentatie.
  • Hulp nodig bij alimentatieproblemen? Wij staan voor je klaar.
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Lees voor

Alimentatiehoogte zelf vaststellen

Kunnen jullie nog goed met elkaar overleggen? Dan mogen jullie zelf afspraken maken over de alimentatie hoogte. Deze afspraken kunnen jullie samen op papier zetten. Maar echt rechtsgeldig zijn jullie afspraken pas als de rechter ze heeft bekrachtigd. Vanaf dat moment kun je gaan vorderen op het moment dat de ex de alimentatie niet betaalt.

Zijn jullie getrouwd, dan worden de afspraken over de alimentatie opgenomen in een echtscheidingsconvenant. Dit wordt sowieso bekrachtigd door de rechter. Zijn jullie niet getrouwd, dan is het bekrachtigen van de afspraken niet verplicht, maar wel verstandig. Zorg er in ieder geval voor dat jullie de afspraken op papier zetten en dit ook ondertekenen. Met mondelinge afspraken kun je namelijk helemaal niets.

Alimentatie 2023

Vanaf 1 januari 2023 wordt de alimentatie verhoogd met 3,4 procent. Dit is de wettelijke indexering die ieder jaar moet worden toegepast. Deze jaarlijkse verhoging van de alimentatie is verplicht. Jouw ex moet deze betalen. De verhoging van de alimentatie geldt voor zowel de kinder- als de partneralimentatie.

Alimentatiehoogte vaststellen door een rechter

Lukt het jullie niet om samen afspraken te maken? Dan zal een rechter uiteindelijk de hoogte van de partner- en kinderalimentatie bepalen. Hiervoor hanteert een rechter verschillende criteria. Zo wordt er bij het vaststellen van de kinderalimentatie niet alleen naar jullie inkomens en draagkracht gekeken. Ook het kindgebonden budget en de omgangsregeling spelen een belangrijke rol. Bij het vaststellen van de partneralimentatie speelt de verdiencapaciteit van de ontvanger ook een rol in het vaststellen van het bedrag. Dit betekent dat de rechter bekijkt of de ontvanger misschien zelf ook (meer) kan gaan werken.

Hoogte kinderalimentatie

De rechter stelt de hoogte van de kinderalimentatie vast in vier stappen:

  • 1: Het gezinsinkomen wordt vastgesteld.
  • 2: De rechter bepaalt de behoefte van het kind.
  • 3: De draagkracht van beide ouders wordt berekend.
  • 4: Als laatste kijkt de rechter naar de omgangsregeling en het kindgebonden budget.
Let op:
Eind 2015 is er veel veranderd in de manier waarop de alimentatie wordt berekend. Zo speelt vanaf dat moment het kindgebonden budget een belangrijke rol in de berekening. Hierdoor is in veel gevallen een verlaging van de kinderalimentatie mogelijk. Is jouw alimentatie voor het laatst berekend voor 2015, dan kan het heel goed zijn dat deze verlaagd kan worden. 

Wij hebben de veelgestelde vragen over de alimentatie veranderingen voor je op rij gezet. Staat jouw vraag er niet bij? Of wil je weten of er in jouw situatie een herziening mogelijk is? Neem dan vrijblijvend contact op. Onze juridische adviseurs kunnen bekijken wat de mogelijkheden zijn. Zij zijn bereikbaar op 088-6002803 (gebruikelijke belkosten) of laat je gegevens achter op het contactformulier.

Hoogte partneralimentatie

Bij het vaststellen van de partneralimentatie kijkt de rechter naar de volgende punten:

  • Behoefte: welk bedrag is er nodig om de levensstandaard van het huwelijk voort te zetten.
  • Verdiencapaciteit: welke mogelijkheden zijn er om een eigen inkomen te verdienen.
  • Draagkracht: hoeveel alimentatie kan de andere partner betalen.

Herberekening alimentatie

Als het bedrag eenmaal is vastgesteld, betekent dat nog niet dat het bedrag altijd hetzelfde zal blijven. Bepaalde veranderingen kunnen veel invloed hebben op de alimentatie. Dit kunnen veranderingen zijn op het gebied van inkomen, maar ook als er bij een van jullie een kindje wordt geboren of als de omgangsregeling verandert kan dit een goede reden zijn om de alimentatie opnieuw te laten berekenen. Hierdoor kan er een verhoging of een verlaging van de alimentatie plaatsvinden.

Tip:
In de loop der jaren kan er veel veranderen. Is jouw situatie gewijzigd, dan kan dit ervoor zorgen dat er ook een verandering van de alimentatie mogelijk is. Wil jij weten of er in jouw geval een wijziging mogelijk is? Leg jouw situatie voor aan onze medewerkers. Zij geven je vrijblijvend advies waar je mee verder kan.

Alimentatie verzekeren

Degene die de partner- of kinderalimentatie betaalt heet de alimentatieplichtige. Komt deze te overlijden, dan stopt de alimentatie. Dit kan op financieel vlak nogal wat gevolgen hebben. Het is mogelijk om je hiertegen te verzekeren. Een alimentatieverzekering verzekert je van alimentatie bij overlijden van de alimentatieplichtige.

Heb jij problemen op het gebied van de alimentatie? Leg jouw situatie dan voor aan onze juridische medewerkers. Zij bekijken wat de mogelijkheden zijn en welke juridische vervolgstappen je kunt nemen.

Meer informatie