Wat bepaalt de alimentatie hoogte?

Alimentatiehoogte zelf vaststellen

Jullie mogen zelf afspraken maken over de hoogte van alimentatie. Tenminste als dit lukt. Deze afspraken kunnen jullie samen op papier zetten. Echt rechtsgeldig is het echter pas als de rechter de afspraken heeft bekrachtigd. Zijn jullie getrouwd, dan worden de afspraken opgenomen in een echtscheidingsconvenant. Dit wordt sowieso bekrachtigd door de rechter. Zijn jullie niet getrouwd, dan is het bekrachtigen van de afspraken niet verplicht, maar zeker wel verstandig. Zorg er in ieder geval voor dat jullie de afspraken op papier zetten. Met mondelinge afspraken kun je helaas maar weinig.

Alimentatiehoogte vaststellen door een rechter

Lukt het jullie niet om samen tot afspraken te komen? Dan zal een rechter uiteindelijk de hoogte van de partner- en kinderalimentatie bepalen. Hiervoor hanteert een rechter verschillende criteria. Zo wordt er bij het vaststellen van de kinderalimentatie niet alleen naar de inkomens en de draagkracht gekeken. Ook het kindgebonden budget en de omgangsregeling spelen een rol. Bij partneralimentatie speelt de verdiencapaciteit van de ontvangen ook een rol in het vaststellen van het bedrag.

Hoogte kinderalimentatie

De rechter stelt de hoogte van de kinderalimentatie vast in drie stappen:

  • 1: het gezinsinkomen vaststellen;
  • 2: de kosten van het kind vaststellen;
  • 3: vaststellen van de draagkracht van de alimentatieplichtige.

Daarnaast wordt er gekeken naar de omgangsregeling en het kindgebonden budget.

Letop: Eind 2015 is er het nodige veranderd in de manier waarop de alimentatie wordt berekend. Zo wordt sinds dat moment het kindgebonden budget meegenomen in de berekening.  Hierdoor en door het wegvallen van de buitengewone lastenaftrek is in veel gevallen een herziening van de kinderalimentatie mogelijk. Wij hebben de veelgestelde vragen over de alimentatie veranderingen voor je op rij gezet. Staat jouw vraag er niet bij of wil je weten of er in jouw situatie een herziening mogelijk is? Neem dan gerust even vrijblijvend contact op. Onze juridische adviseurs zijn bereikbaar op 088-6002803 (gebruikelijke belkosten) of laat uw gegevens achter op het contactformulier.
LET OP:

Hoogte partneralimentatie

Bij het vaststellen van de partneralimentatie hanteert de rechter de volgende uitgangspunten:

  • behoefte: welk bedrag is er nodig om de levensstandaard van het huwelijk voort te zetten;
  • verdiencapaciteit: aanwezigheid van eigen inkomsten of de mogelijkheid (op termijn) zelf inkomen te verdienen;
  • draagkracht: hoeveel alimentatie kan er qua draagkracht maximaal betaald worden.

Herberekening alimentatie

Als het bedrag eenmaal is vastgesteld betekent dat nog niet dat het bedrag altijd hetzelfde zal blijven. Zijn er veranderingen in de draagkracht aan één van beide kanten, dan is dat een goede reden om de alimentatie opnieuw te laten berekenen. Hierdoor kan er een verhoging of een verlaging van de alimentatie plaatsvinden.

Alimentatie verzekeren

Degene die partneralimentatie of kinderalimentatie betaalt heet de alimentatieplichtige. Komt deze te overlijden, dan stop de alimentatie. Hier kun je een verzekering voor afsluiten. Een alimentatieverzekering verzekert je van alimentatie bij overlijden van de alimentatieplichtige.

Behoefte aan juridisch advies? Neem dan vrijblijvend contact op.

Direct hulp nodig?
 

088-6002803

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

Alimentatiewijzer op Facebook Alimentatiewijzer op Linkedin Alimentatiewijzer op Twitter