Praktische punten

Alimentatie en co-ouderschap

Ouders die na een echtscheiding het co-ouderschap aangaan, kiezen ervoor de praktische en financiele zorg zoveel mogelijk gelijkwaardig te verdelen

lees meer

Alimentatie en hypotheek

Bij het verstrekken van een hypotheek wordt rekening gehouden met de waarde van een eigen woning, het inkomen en de financiële verplichtingen. Alimentatie valt ook onder de financiële verplichtingen en kan hier dus invloed op uitoefenen. Partneralimentatie Als je partneralimentatie betaalt, dan heeft dit invloed op jouw leencapaciteit. Het bedrag aan alimentatie moet namelijk van het inkomen afgetrokken worden. […]

lees meer

Alimentatie en verzekering

Een scheiding brengt veel veranderingen met zich mee. Uw financiën moeten opnieuw bekeken worden, maar het is ook verstandig uw verzekeringen door te nemen.

lees meer

Alimentatie en bijstandsuitkering

Is uw alimentatie onvoldoende om van rond te komen, dan kan uw inkomen eventueel aangevuld worden met een bijstandsuitkering. De hoogte van de uitkering is afhankelijk van uw situatie.

lees meer

Alimentatie en ondernemer

Wil je de alimentatie gaan regelen en is jouw ex zelfstandig ondernemer? Dan is het belangrijk om hier hulp bij in te schakelen. Als ondernemer kun je namelijk behoorlijk goochelen met de cijfers. Daarnaast is het natuurlijk ook nog maar de vraag of jij enigszins inzage hebt in wat er in het bedrijf om gaat […]

lees meer

Alimentatie en studiefinanciering

Als je kind gaat studeren kan hij/zij studiefinanciering aanvragen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).  Een basisbeurs krijgt je kind sowieso. Daarnaast kun je ook nog een aanvullende beurs aanvragen. Het inkomen van de ouders bepaald uiteindelijk of de student de aanvullende beurs kan krijgen of niet. Er wordt van uit gegaan dat beide ouders […]

lees meer

Alimentatie en belasting

Wanneer u en uw partner uit elkaar gaan, heeft dat gevolgen voor de verschuldigde belasting. In de ogen van de belastingdienst bent u gescheiden, zodra u niet meer bij elkaar woont.

lees meer

Alimentatie en ontslag

Door ontslag kunnen de omstandigheden van u of uw ex-partner veranderen. Valt u niets te verwijten, dan gaat de rechter kijken of jet alimentatiebedrag opnieuw vastgesteld moet worden.

lees meer

Alimentatie en erfenis

Een erfenis heeft in principe geen invloed op de alimenatie. Wanneer er afspraken worden gemaakt over partneralimentatie hoeft je met een erfenis geen rekening te houden.

lees meer

Alimentatie en de advocaat

Lukt het jullie niet om samen afspraken te maken over de alimentatie, dan kun je hier hulp bij inschakelen. Je kunt daarbij kiezen uit het inschakelen van een mediator of het inschakelen van een advocaat. Een mediator is alleen een optie als jullie nog enigszins met elkaar kunnen overleggen. Lukt dit niet of staan jullie […]

lees meer

Alimentatie & samenwonen

U krijgt na uw scheiding een nieuwe partner en u gaat opnieuw trouwen of u gaat duurzaam samenwonen. Wat gebeurt er dan met uw partneralimentatie?

lees meer

Alimentatie & Tremanormen

Mag je afwijken van de Tremanormen? U kunt samen met uw ex-partner bepalen hoeveel kinderalimentatie er betaald moet worden. Wanneer u er samen niet uitkomt, bepaalt

lees meer

Alimentatie & gezinsinkomen

Het uitgangspunt bij de bepaling van kinderalimentatie is, dat kinderen er zo min mogelijk op achteruit mogen gaan. Het gezinsinkomen bepaalt de hoogte van de kinderalimenatie.

lees meer

Alimentatie & ouderlijk gezag

Ouders en stiefouders hebben een onderhoudsplicht naar kinderen toe. Ouderlijk gezag blijft ook na een scheiding. Ouderlijk gezag kan ook door één ouder uitgeoefend worden.

lees meer

Alimentatie & schuldsanering

Door schuldsanering daalt de draagkracht van de alimentatieplichtige. Verzoek tot nihilstelling indienen bij de rechtbank. Alimentatieverplichting blijft wel bestaan.

lees meer

Veelgestelde vragen veranderingen alimentatie

Kan mijn alimentatie worden herzien? Door de wet hervorming kindregelingen verandert er veel. Lees de veelgestelde vragen.

lees meer

Direct hulp nodig?
 

088-6002803

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

Alimentatiewijzer op Facebook Alimentatiewijzer op Linkedin Alimentatiewijzer op Twitter