APELDOORN – Het zijn soms heel basale vragen: wie mag er in het huis blijven wonen en wie moet eruit? Het is het soort vragen dat wordt beantwoord op de nieuwe site EindeSamenwonen.nl, die deze week werd gelanceerd door De Nationale Adviesbalie.

Met de site mikt het Apeldoornse bedrijf op een steeds groter wordende doelgroep. Het aantal samenwonenden steeg vorig jaar tot boven de 800.000. In steeds meer van de gevallen is er sprake van thuiswonende kinderen. Relaties kunnen stuklopen. De kans op relatiebreuk is voor niet gehuwde samenwoners meer dan twee keer zo groot dan voor gehuwde
stellen, zo blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Wat zijn de gevolgen als je niet meer met elkaar onder een dak kunt leven? „Als je trouwt, dan word je op dat moment al gedwongen om na te denken over een relatiebreuk die in de toekomst kan ontstaan”, zegt marketingmedewerkster Melanie Speek van De Nationale Adviesbalie. „Bij samenwonen is dat vaak heel wat minder goed gebeurd”.

„Het begint natuurlijk bij de vraag of er een samenlevingscontract is opgesteld”, vervolgt ze. „Als dat niet het geval is, dan denken mensen nog weleens dat ze geen plichten hebben, omdat er niets is afgesproken. Maar dat ligt toch echt anders”. De problemen waarvoor mensen bij het uit elkaar gaan komen te staan, zijn vergelijkbaar met wanneer sprake is van een echtscheiding. De nieuwe site meldt onder andere hoe de voormalige liefdespartners de inboedel kunnen verdelen, of ze recht hebben op alimentatie, wat er met het huis moet gebeuren en wat ze voor de kinderen moeten regelen. Die informatie hebben ze hard nodig, stelt De Nationale Adviesbalie, „want in de wet is haast niets geregeld voor stellen die na ongehuwd samenwonen uit elkaar gaan.”

Jaarlijks gaan er zestigduizend paren uit elkaar na ongehuwd te hebben samengewoond. Ruim 12.500 van die stellen hebben kinderen. Dat betekent dat elk jaar meer dan 22.000 kinderen betrokken zijn bij een relatiebreuk van hun ongetrouwde ouders.

Bron: de Stentor