Heb je na de scheiding niet genoeg inkomsten, dan kun je altijd gebruik maken van een bijstandsuitkering. Hoeveel je zult gaan ontvangen is onder andere afhankelijk van jouw situatie. Voor het aanvragen van een bijstandsuitkering kun je terecht bij de gemeente. Hou er wel rekening mee dat het ontvangen van een bijstandsuitkering ook gevolgen kan hebben voor de alimentatie.

Voorwaarden bijstanduitkering

De bijstandsuitkering wordt geregeld via de Wet Werk en Bijstand. Om een bijstandsuitkering aan te vragen kun je aankloppen bij de gemeente. Je komt eventueel voor een uitkering in aanmerking als je:

  • regelmatig in Nederland verblijft;
  • 18 jaar of ouder bent;
  • niet zelfstandig in je levensonderhoud kan voorzien;
  • geen beroep kunt doen op een andere uitkering;
  • geen vermogen hebt;
  • je meedoet aan activiteiten binnen de gemeente om weer aan het werk te komen.

Wil je een bijstandsuitkering gaan ontvangen, dan heb je ook een sollicitatieplicht. Het is de bedoeling dat je minimaal één keer per week solliciteert. In sommige gevallen is het mogelijk om hier een vrijstelling voor te krijgen. Dit kan als je bijvoorbeeld voor de kinderen moet zorgen of als je mantelzorger bent.

Alimentatie en de bijstand

Krijg je een bijstandsuitkering, dan zal de gemeente de alimentatie die je krijgt hierop inhouden. Voor hen is het dus belangrijk dat je zoveel mogelijk alimentatie ontvangt, want dit komt uiteindelijk bij hen terecht. Zodra je een bijstandsuitkering aanvraagt, kijkt de gemeente of je wel gebruik maakt van je recht op alimentatie en of het bedrag dat je krijgt niet te laag is. Ontvang je geen of te weinig alimentatie dan kan de gemeente je hierop aanspreken en jullie vragen dit te regelen. De manier waarop zij dit geregeld willen hebben is per gemeente verschillend. Zo zal een onderlinge afspraak door de ene gemeente worden goedgekeurd, terwijl de andere gemeente perse een beschikking van de rechtbank wil hebben. Andere gemeenten komen zelf met een bedrag op de proppen. Dit bedrag is eigenlijk altijd te hoog, waardoor je alsnog een advocaat moet inschakelen.

Heb jij bericht gekregen van de gemeente en is het vastgestelde bedrag onnodig hoog? Neem dan contact op met onze juridische medewerkers. Zij kunnen je in contact brengen met een goede advocaat bij jou in de buurt die je hierbij kan helpen.