Echtscheiding in stappen

Meer informatie over scheiden? Op Echtscheiding-Wijzer.nl staat alles wat je moeten weten over scheidingen!
LET OP:

Eigenlijk klinkt een echtscheiding best simpel: samen tot afspraken komen over de toekomst en op papier zetten hoe jullie alles willen regelen. Helaas klinkt dit makkelijker dan het is. Afspraken maken is lang niet zo eenvoudig als je zou denken op het moment dat emoties een grote rol spelen. Vaak hebben jullie toch tegengestelde belangen en is het lastig om tot concrete afspraken te komen.

Het belangrijkste is dat je overzicht houdt van alles wat je moet regelen. Wij kunnen daarbij helpen en hebben de belangrijkste stappen op een rijtje gezet.

Zoek een advocaat of echtscheidingsbemiddelaar

Een echtscheiding wordt uitgesproken door de rechter. Je kunt niet scheiden zonder een advocaat of echtscheidingsbemiddelaar/mediator. Een bemiddelaar of mediator probeert samen met jullie om tafel te gaan en samen tot goede afspraken te komen. Als jullie ervoor kiezen om allebei een eigen advocaat in de arm te nemen, dan komen jullie eigenlijk tegenover elkaar te staan. Helaas is dit niet altijd te voorkomen. Het is belangrijk om de juiste begeleiding te kiezen. Kunnen jullie goed overleggen en zijn er kinderen, dan zou mediation heel prettig kunnen zijn. Moet er financieel veel geregeld worden, dan kunnen jullie beter samen naar één advocaat. Heb je advies nodig over jouw situatie of wil je bekijken welke hulp in jullie geval het beste zou zijn? Wij helpen je graag verder.

Waar kun je terecht voor een echtscheidingsdeskundige?

Vraag de echtscheiding aan

Een scheiding moet aangevraagd worden bij de rechter. Een echtscheidingsbemiddelaar/mediator of advocaat schrijft een verzoekschrift tot echtscheiding. Hij of zij stuurt het verzoekschrift – samen met jullie huwelijksakte en de geboorte-uittreksels naar de rechtbank.

Maak een financieel plan voor de echtscheiding

In principe is een echtscheiding vooral het maken van afspraken. Wie gaat er voor de kinderen zorgen, hoe verdelen we de bezittingen en schulden en hoeveel alimentatie moet er betaald worden? Om het bij de rechter soepel te laten verlopen is het belangrijk om vóórdat je naar de rechter gaat zo veel mogelijk vast te leggen. De rechter hoeft het dan alleen maar te bevestigen. Om goede afspraken te kunnen maken, moet eerst duidelijk zijn wat jullie samen allemaal hebben. Maak daarom een inventarislijst. In ieder geval de volgende dingen zouden daar op moeten staan:

  1. Waarde van onroerende goederen (het huis)
  2. Een overzicht van de inboedel
  3. Waarde van overige eigendommen, zoals de auto
  4. Saldo van bankrekeningen
  5. Saldo van de schulden en leningen
  6. Plichten zoals alimentatiebetaling
  7. Rechten zoals pensioenrechten. (vraag de waarde op bij je verzekeringsmaatschappij)

Maak afspraken over de kinderen

Jullie hebben als ouders een zorgplicht voor jullie kinderen. Die zorgplicht is er altijd, het maakt niet uit of je nu getrouwd bent of gescheiden, samenwoont of uit elkaar bent. De kinderen kunnen niet op twee plekken tegelijk wonen, dus daar moeten voor de scheiding afspraken over gemaakt worden. Stel dat de kinderen bij jou gaan wonen, dan moet er ook worden afgesproken wanneer de kinderen bij de ex zijn. Dit heet een omgangsregeling. Deze omgangsregeling moet samen met een heel pakket aan afspraken over de kinderen opgenomen worden in een ouderschapsplan. De gemaakte afspraken over de zorg- en opvoedingstaken van de kinderen komen hier in te staan, samen met de afspraken over de kinderalimentatie. Het ouderschapsplan maakt onderdeel uit van het verzoekschrift tot echtscheiding.

Naar de rechter om de echtscheiding uit te laten spreken

Als je samen met je partner overal afspraken over hebt gemaakt, is de echtscheiding bij de rechtbank alleen maar een formaliteit. De afspraken worden in een echtscheidingsconvenant gezet en ingediend bij de rechter. Mochten jullie het nog oneens zijn over bepaalde dingen, dan moet de rechter die knopen doorhakken. Ben je het niet eens met de uitspraak van de rechter, dan kun je in hoger beroep. Duurt het erg lang om tot afspraken te komen en kunnen bepaalde dingen echt niet wachten, dan kan er een voorlopige voorziening worden aangevraagd bij de rechter.  De rechter bepaalt dan wat tijdelijk de hoogte van de alimentatie wordt, of waar de kinderen tijdelijk (totdat de uitspraak er is) gaan wonen.

Waar kun je terecht voor hulp bij deze echtscheidingsstappen?

 

Direct hulp nodig?
 

088-6002803

(gebruikelijke belkosten)

maandag t/m vrijdag

9:00 tot 17:15 uur

Juridisch Advies

Gratis advies, zonder enige verplichting.

Help mij!

Wij bellen u

op werkdagen binnen 30 min. terug
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg Ons op

Alimentatiewijzer op Facebook Alimentatiewijzer op Linkedin Alimentatiewijzer op Twitter