Een echtscheiding regelen betekent eigenlijk dat je samen afspraken maakt over de toekomst en dat jullie op papier zetten hoe jullie alles willen regelen. Als je het zo leest lijkt het heel simpel, maar helaas klinkt het makkelijker dan het is. Door alle emoties die meespelen en jullie tegenstrijdige belangen is het maken van afspraken lang niet zo gemakkelijk als je zou denken. Dit terwijl goede afspraken van groot belang zijn. Hoe duidelijker de afspraken, hoe kleiner de kans op problemen in een later stadium. Probeer de scheiding dan ook meteen zo goed mogelijk te regelen en schakel hier ook op tijd de juiste hulp bij in als dat nodig is.

Let op:
Meer informatie over scheiden? Hiervoor kun je terecht op onze website EchtscheidingsWijzer.nl. Hier vind je alle informatie die je nodig hebt!

Overzicht houden

Als je gaat scheiden kom je in een hectische periode terecht. Er moet veel geregeld worden. En dat in een periode die emotioneel al heel veel van je vraagt. Maak het jezelf niet te moeilijk en zorg ervoor dat je de rust bewaart. Hierbij is het belangrijk om overzicht te houden. Door lijstjes te maken kun je duidelijk zien wat er allemaal geregeld moet worden. Dit zorgt voor wat meer rust in je hoofd. Wij helpen je daar graag bij en hebben de belangrijkste stappen voor je op een rijtje gezet.

Zoek een advocaat of echtscheidingsbemiddelaar

Een echtscheiding moet altijd door een advocaat of mediator worden ingediend bij de rechter. Dit betekent dus ook dat je altijd een advocaat of mediator nodig hebt om de scheiding te regelen. Je kunt niet zonder!

Maar wie kun je nou het beste inschakelen? Dat hangt vooral af van jullie situatie. Zijn er kleine kinderen en kunnen jullie nog redelijk met elkaar overleggen, dan zou een mediator jullie goed kunnen helpen om alles te regelen. Zijn er vooral financiële kwesties die geregeld moeten worden, dan kunnen jullie samen beter terecht bij een advocaat. Deze is financieel vaak beter onderlegd en kan hier beter mee uit de voeten. Is er helemaal geen goed overleg meer mogelijk, dan kun je eenzijdig een eigen advocaat in de arm nemen. Deze advocaat zal jouw belangen behartigen.

Het kan best lastig zijn om een keuze te maken. Heb advies nodig bij deze keuze, dan mag je altijd even contact met ons opnemen. Onze juridische medewerkers bekijken samen met jou welke hulp in jouw situatie het beste zou zijn.

Vraag de echtscheiding aan

Een scheiding moet aangevraagd worden bij de rechter. Een echtscheidingsbemiddelaar/mediator of advocaat schrijft hiervoor een verzoekschrift en stuurt dit, samen met jullie huwelijksakte en de geboorte-uittreksels, naar de rechtbank. Hierna gaan jullie aan de slag met het verdelen van het vermogen, de spullen en het maken van afspraken over bijvoorbeeld de kinderen, de alimentatie en de pensioenen.

Maak een financieel plan voor de echtscheiding

In principe is een echtscheiding vooral het maken van afspraken. Wie gaat er voor de kinderen zorgen, hoe verdelen we de bezittingen en schulden en hoeveel alimentatie moet er betaald worden? Om het bij de rechter soepel te laten verlopen is het belangrijk om vóórdat je naar de rechter gaat zo veel mogelijk vast te leggen. De rechter hoeft het dan alleen maar te bevestigen. Om goede afspraken te kunnen maken, moet eerst duidelijk zijn wat jullie samen allemaal hebben. Maak daarom een inventarislijst. De volgende dingen zouden daar op moeten staan:

  1. Waarde van onroerende goederen (het huis).
  2. Een overzicht van de inboedel.
  3. Waarde van overige eigendommen, zoals de auto.
  4. Saldo van bankrekeningen.
  5. Saldo van de schulden en leningen.
  6. Plichten zoals alimentatiebetaling.
  7. Rechten zoals pensioenrechten. (vraag de waarde op bij je verzekeringsmaatschappij).

Maak afspraken over de kinderen

Hebben jullie kinderen, dan zal er een ouderschapsplan moeten komen. Hierin komen alle afspraken over de kinderen te staan. De kinderen kunnen niet op twee plekken tegelijk wonen, dus er zal een omgangsregeling moeten komen. Daarnaast moeten er afspraken worden gemaakt over de kinderalimentatie en bijvoorbeeld de verdeling van de vakanties en de feestdagen. Het pakket aan afspraken over de kinderen is het ouderschapsplan. Het ouderschapsplan wordt toegevoegd aan het convenant en zal ook worden bekrachtigd door de rechter.

Naar de rechter om de echtscheiding uit te laten spreken

Als je samen met je partner overal afspraken over hebt gemaakt, is de echtscheiding bij de rechtbank alleen maar een formaliteit. De afspraken worden in een echtscheidingsconvenant gezet en ingediend bij de rechter. Mochten jullie het nog oneens zijn over bepaalde dingen, dan moet de rechter die knopen doorhakken. Ben je het niet eens met de uitspraak van de rechter, dan kun je in hoger beroep. Duurt het erg lang om tot afspraken te komen en kunnen bepaalde dingen echt niet wachten, dan kan er een voorlopige voorziening worden aangevraagd bij de rechter.  De rechter bepaalt dan bijvoorbeeld wat tijdelijk de hoogte van de alimentatie wordt, of waar de kinderen tijdelijk (totdat de uitspraak er is) gaan wonen.

Vragen of hulp nodig?

Bij een scheiding moet er veel geregeld worden. Het is dan ook belangrijk om de juiste hulp in te schakelen. Wil jij advies over de juridische vervolgstappen, dan helpen wij je hier graag bij. Onze juridische medewerkers bekijken wie jou het beste zou kunnen helpen en brengt je in contact met een goede mediator of advocaat bij jou in de buurt, die goed bij jouw situatie past. Laat je gegevens achter op het contactformulier, dan bellen wij jou even terug. Natuurlijk mag je ons ook bellen op 088-6002803 (gebruikelijke belkosten).