“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Echtscheiding

  • Zorg dat je bij de scheiding goede afspraken maakt.
  • Laat de alimentatie altijd goed berekenen!
  • Op zoek naar iemand die je hierbij kan helpen? Wij helpen je met de juridische vervolgstappen.
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Lees voor

Zijn jullie getrouwd en gaan jullie uit elkaar? Dan komt er heel wat op je af. De echtscheiding moet geregeld worden. Er moeten heel wat knopen worden doorgehakt en afspraken worden gemaakt. Is er nog goed overleg mogelijk, dan kun je samen, of met de hulp van een mediator, een heel eind komen.

Toch komt er ook altijd een advocaat aan te pas. Dit is namelijk de enige die de scheiding officieel kan indienen bij de rechter. Is goed overleg sowieso niet meer mogelijk, dan is het verstandig om een eigen advocaat in de arm te nemen. Deze zal ervoor zorgen dat jij hier zo goed mogelijk uitkomt en behartigt jouw belangen.

Let op:
Kijk voor meer informatie over scheiden en alles wat daar bij komt kijken op Echtscheiding-Wijzer.nl.

Echtscheidingsconvenant

Alle afspraken die jullie maken of die via de advocaten worden gemaakt, worden opgenomen in een echtscheidingsconvenant. Hierin komt dus precies te staan wat er met jullie woning gebeurt, hoe de spullen worden verdeeld en hoe hoog de partneralimentatie zal zijn.

Ook het ouderschapsplan is onderdeel van het convenant. In het ouderschapsplan staan al jullie afspraken over de kinderen. Hierin staat precies beschreven hoe de omgangsregeling eruit komt te zien, hoe de vakanties worden verdeeld en wat er aan kinderalimentatie zal worden betaald. Dit convenant wordt ingediend bij de rechter en wordt ook door de rechter bekrachtigd. Hierdoor is het een rechtsgeldige overeenkomst geworden.

Partneralimentatie

Gaan jullie scheiden en liggen jullie inkomens ver uit elkaar? Dan is de kans groot dat er partneralimentatie betaald moet worden. Zijn jullie voor 1 januari 2020 gescheiden,  langer dan vijf jaar getrouwd of zijn er tijdens het huwelijk kinderen geboren, dan is de duur van de partneralimentatie maximaal 12 jaar. Duurde jullie huwelijk minder lang en zijn er geen kinderen, dan is de maximale alimentatieduur gelijk aan de duur van het huwelijk.

Zijn jullie gescheiden na 1 januari 2020, dan gelden er weer andere regels. Vanaf dat moment wordt de duur van de partneralimentatie teruggebracht tot de helft van de duur van het huwelijk. Hierbij geldt een maximum van 5 jaar. Hierbij zijn er wel een aantal uitzonderingen. Heeft het huwelijk minimaal 15 jaar geduurd en kan je binnen 10 jaar aanspraak maken op je AOW, dan geldt kun je tot je AOW aanspraak maken op partneralimentatie. Ben je langer dan 15 jaar getrouwd en ben geboren op of voor 1-1-1970, dan geldt een maximale alimentatieduur van 10 jaar. Zijn er kinderen onder de 12, dan loopt de partneralimentatie tot het jongste kind 12 wordt.

Hoe hoog de partneralimentatie moet worden, zal moeten worden berekend. Dit is grotendeels afhankelijk van de draagkracht van degene die moet gaan betalen. Meestal wordt dit bedrag berekend door de mediator of advocaat die helpt bij het regelen van de scheiding. Willen jullie kosten besparen, dan kunnen wij ook eventueel een berekening maken.

Kinderalimentatie

Hebben jullie samen kinderen, dan zullen er ook afspraken gemaakt moeten worden over de kinderalimentatie. Om hier afspraken over te kunnen maken is het belangrijk dat jullie eerst de omgangsregeling bepalen. Hoe meer omgang er is, hoe minder alimentatie er betaald moet worden.

Spreken jullie af dat er een co-ouderschap komt en zijn jullie inkomens gelijkwaardig, dan is er geen sprake van kinderalimentatie. Jullie hebben dan namelijk gelijke kosten wat betreft de kinderen en houden ook evenveel over. Is er een co-ouderschap en verdient de één meer dan de ander, dan zal degene met het hoogste inkomen toch nog een bijdrage aan degene met het laagste inkomen moeten betalen. Bij andere omgangsregelingen zal het verschil nog groter zijn.

Bij het berekenen van de kinderalimentatie wordt dus rekening gehouden met jullie inkomens en de omgangsregeling, maar ook het kindgebonden budget speelt een belangrijke rol. Via onze berekenmodule kun je een beeld krijgen van de hoogte van de alimentatie. Dit is echter wel een vrij beperkte berekening. Wil je 100% zeker weten dat je het goede bedrag afspreekt, dan is het verstandig om de alimentatie officieel te laten berekenen door een specialist, mediator of advocaat.

Hulp nodig?

Ga je scheiden dan moet er veel geregeld worden. Wij helpen je met de juridische vervolgstappen en brengen je in contact met een goede mediator of advocaat om jullie te helpen om alles goed te regelen. Onze medewerkers zitten voor je klaar. Zij beantwoorden je vragen en brengen je in contact met de juiste specialist bij jou in de buurt. Bel ons op 088-6002803 (gebruikelijke belkosten) of laat een berichtje achter via ons contactformulier, dan bellen wij je zo snel mogelijk terug.

Meer informatie