“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Hoe lang heb je recht op alimentatie? Hoe lang is de alimentatie duur?
Je zult niet je hele leven lang alimentatie ontvangen. Dit was vroeger zo, maar tegenwoordig niet meer. Wat de alimentatie duur is, hangt af van de datum waarop jullie zijn gescheiden. Zij jullie voor 1 januari 2020 gescheiden, dan is de maximale partneralimentatietermijn 12 jaar. Hier heb je alleen recht op als jullie langer dan vijf jaar waren getrouwd of samen kinderen hebben gekregen. Is dit niet het geval, dan is de alimentatie duur gelijk aan de duur van het huwelijk.

Zijn jullie na 1 januari 2020 gescheiden, dan geldt in de meeste gevallen een kortere alimentatie duur. Vanaf dat moment wordt alimentatieduur de helft van de duur van het huwelijk met een maximum van 5 jaar. Hierbij zijn er wel een aantal uitzonderingen. Ben je minstens 15 jaar getrouwd en krijg je binnen 10 jaar AOW, dan kun je aanspraak maken op partneralimentatie tot je daadwerkelijk AOW krijgt. Ben je geboren op of voor 1-1-1970 en 15 jaar of langer getrouwd? Dan geldt een maximale alimentatieduur van 10 jaar. Hebben jullie kinderen onder de 12, dan is er maximaal 12 jaar recht op partneralimentatie. De partneralimentatie komt dan te vervallen als het jongste kind 12 jaar wordt.

Toch kan de alimentatieplicht eerder eindigen. Dit gebeurt als de alimentatiegerechtigde (ontvanger) opnieuw gaat samenwonen, hertrouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat.

Voor de kinderalimentatie gelden andere regels. De kinderalimentatie komt pas te vervallen als het kind 21 is geworden of jongmeerderjarig is en in zijn/haar eigen levensonderhoud kan voorzien.